Tips för trötta mammor: Hur du håller din hud slät och frisk

Om du vill ha slät och frisk hud ligger svaret i rätt hudvårdsprodukter och rutiner. Fortsätt läsa för att få reda på mer.
Tips för trötta mammor: Hur du håller din hud slät och frisk

Senaste uppdateringen: 14 juli, 2019

Att vara en mamma, fru, bästa vän, arbetare, dotter, etc. kan lämna lite tid för personlig vård. Stress, ångest och sömnbrist kan göra att vi ser trötta ut och gör att huden blir matt. Men oroa dig inte, här är några tips och tricks för att hålla din hud slät, och full av liv och lyster.

Varför blir din hud matt?

Innan du lär dig hur du får din ansiktshud att skimra måste du också veta vilka faktorer som får den att slitas ner.

Enligt experter kan föroreningar, smink, tvål och långvarig exponering för solen bland annat ta ut sin rätt på vår hud. Sakta men säkert uppträder tecken på åldrande i huden.

Det finns interna faktorer som också spelar en roll – till exempel bristfällig näring, skadliga vanor som rökning och överdriven alkoholkonsumtion. Ålder och brist på korrekt vård kan också göra att huden blir matt, grov och oattraktiv.

lår med kräm på

Hemligheter för att hålla din hud smidig

Tänk på att det inte finns något behov av att gå till ett extravagant spa. Med bara några minuter om dagen kan du bli av med de yttre skadliga komponenterna och ge din hud den näring den förtjänar. Så ta till dig följande tips:

Ät nyttigt

Förvandlingen börjar från insidan. Ät därför en hälsosam och balanserad kost, för det gör hela skillnaden. Var noga med att få i dig en mängd olika grönsaker som morötter, broccoli, grönkål, squash, paprika, spenat och tomater.

Dessa innehåller mycket A-vitamin som hjälper till att förnya huden. De ger oss även C-vitamin, som underlättar absorptionen av kollagen.

Samtidigt hjälper det att äta massor av nötter och fetter av god kvalitet, för de neutraliserar påverkan av fria radikaler, som är den viktigaste faktorn för åldrande. Havre och honung ger stor intern och extern återfuktning som regenererar huden och minskar känslan av matthet.

Återfukta din hud inifrån

Genom att dricka mycket vatten underlättar du elimineringen av toxiner som bidrar till att huden ser matt ut. Uttorkning kan också lämna märken på vår hud som är svåra att sudda ut.

Det är viktigt att dricka 8 till 10 glas vatten varje dag. Om du lever i ett varmt klimat kan du (och bör du) öka denna mängd.

Rengör och exfoliera huden

Rengöring av huden bör vara en del av din dagliga rutin när du vaknar och innan du går och lägger dig. Applicera bara en rengöringskräm som passar din hudtyp och skölj bort den med rikligt med rinnande vatten. Applicera sedan en återfuktande lotion. Denna ritual ger dig tillbaka din vitalitet på bara några dagar.

Exfoliering hjälper också att hålla din hud slät, så länge du gör det en gång i veckan. Du kan köpa exfolierande produkter, annars kan du välja naturliga alternativ.

Vissa kvinnor använder brunt socker eller kaffe som grund. Du kan också hitta speciella handskar eller tvättsvampar som du kan använda tillsammans med din favoritrengöringskräm och gnugga försiktigt på ansiktet och kroppen.

ung kvinna med skadade kinder

Extern återfuktning

Efter rengöring och exfoliering av huden måste du återfukta den. Detta gäller för ditt ansikte och för hela din kropp. Återigen kan du köpa fuktgivande krämer som passar din hudtyp, eller prova naturliga oljor för att återfukta huden.

Till exempel kan du använda mandelolja, arganolja eller kokosolja. Applicera dem på fuktig hud efter ditt bad eller din dusch. På det sättet kommer din hud att bättre absorbera den och du kommer att uppnå fantastiska resultat.

Koppla av

En stor majoritet av hudrelaterade problem har att göra med förändringar kopplade till stress. Att skära ner på vanor som att röka, dricka alkohol och dricka mycket kaffe kommer att hjälpa till. Och ge dig en gång för alla lite utrymme att slappna av och glömma dina problem.

Sammanfattningsvis kan du hålla din hud slät med bara några minuter om dagen. Använd dig av ovanstående tips varje dag och vi kan så gott som garantera att du kommer att älska resultatet.

Om du har några frågor, eller fortsätter att ha problem med din hud, var noga med att konsultera en specialist på området.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.