Barn som vill börja åka inlines: Enkla steg att följa

Att åka inlines är väldigt roligt för barn, och det är också ett bra sätt att träna. I den här artikeln ger vi några tips på hur du kan hjälpa ditt barn som vill börja åka inlines.
Barn som vill börja åka inlines: Enkla steg att följa
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Att lära sig åka inlines är, precis som att lära sig cykla, en bra övning för barn att utveckla både bättre balans och motoriska färdigheter. I den här artikeln ger vi dig några tips och enkla steg för barn som vill börja åka inlines.

Att åka inlines är ett roligt sätt att träna, och föräldrar och barn kan göra det tillsammans. Du kan med fördel integrera aktiviteten i en hälsosam livsstil. Liksom andra kardiovaskulära aktiviteter bränner inlineåkning mycket kalorier. Men i motsats till andra sporter är aktiviteten lättare på lederna och kroppen. Och som om det inte vore nog är det också en bra övning för att förbättra balansen.

Barn kan lära sig att åka inlines vid vilken ålder som helst, men förmågan att lära sig kan komma tidigare för vissa barn än för andra. Som förälder är det ditt jobb att utvärdera dina barns framsteg för att avgöra om de har förmågan att lära sig att åka inlines. Om du märker att dina barn kämpar för att upprätthålla balansen och koordinationen bör du vänta tills de känner sig mer bekväma och säkra.

Steg för att hjälpa dina barn att börja åka inlines

Nedan går vi igenom några enkla steg att följa om du vill hjälpa din barn att lära sig åka inlines.

1. Ha rätt skydd

Säkerhet är viktigt när man provar på en ny sport. Innan du lär dina barn att åka inlines måste du först se till att köpa lämpliga inlines som passar fötterna. De ska inte vara för snäva, utan bör vara bekväma för dina barns fötter.

Barn som börjar lära sig åka inlines kommer att falla otaliga gånger. Därför bör du förse dina barn med skyddsutrustning för att undvika oväntade resor till akutmottagningen. Se till att dina barn har på sig knäskydd, armbågsskydd, hjälm och handledsskydd.

För bättre effektivitet rekommenderar vi att du väljer att köpa nya skydd och anpassar dem till dina barns storlek. Istället för att använda skydd som är ärvda eller köpta i andra hand är det mycket säkrare att använda nya skydd som inte har varit med om för många fall.

Tjej åker inline i skatepark.

2. Lär dina barn att åka inlines: Grunderna

Att åka inlines liknar att gå, förutom att det är som att gå på hjul. Att först lära dina barn de grundläggande begreppen kommer att stärka deras självförtroende. Låt dem öva i ett säkert område tills de kan hålla balansen.

Nyckeln till att åka inlines är att just hålla balansen. Om dina barn håller knäna något böjda och lutar sig något framåt kommer deras tyngdpunkt att hålla dem upprätta.

3. Anta rätt hållning

I steg tre rekommenderar vi att du lär dina barn att ha rätt hållning. Lär dem att stå med fötterna axelbrett isär, och böja knäna något. När man åker inlines är balans mycket viktigt. Denna hållning hjälper till att förhindra att dina barn faller.

4. Övning ger färdighet

När dina barn känner sig bekväma med de grundläggande begreppen är det dags att börja öva på riktigt. Hjälp dina barn att göra rörelser framåt medan de håller balansen. Du kan även hjälpa dina barn att lära sig hur de ska falla på rätt sätt för att undvika skador.

Barn bär sina inlines på ryggen.

Som du kan föreställa dig är det riktigt roligt att åka inlines. Om du följer de råd och steg som vi gett i den här artikeln kommer du säkert lära dina barn att behärska aktiviteten. Om du dessutom ser att dina barn verkligen intresserar sig för det rekommenderar vi att du bokar in dem på lektioner.

Det är helt normalt att känna sig nervös eller osäker när man försöker åka inlines för första gången. Om dina barn dessutom faller, eller får problem, är det viktigt att du uppmuntrar dem att fortsätta försöka.

Det är inte bara hälsosamt för barn att åka inlines, utan det ger dem också mycket glädje. Så det finns inte någon riktig anledning att vänta med att introducera aktiviteten för dem!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Cámara, J. M., & Campazas, H. R. (2011). Propuesta para abordar el qué y cómo enseñar las habilidades motrices en secundaria: un ejemplo a través del patinaje. Ágora para la educación física y el deporte, 13(2), 197-228. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=3696636
  • Vila, R., Guitart, N., Riera, J., & Díaz, J. (2007). Aprendizaje y enseñanza de las habilidades con patines. Apunts Educación Física y deportes, (90), 27-32. https://www.redalyc.org/pdf/5516/551656950004.pdf
  • Mayorga Marín, J. Y., & Mejía Lugo, Z. (2013). Propuesta pedagógica como medio para fortalecer la coordinación dinámica general a partir de la práctica del patinaje en los niños y niñas del grado transición del Jardín Infantil Andy Panda(Bachelor’s thesis, Universidad Libre). https://repository.unilibre.edu.co/handle/10901/7653

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.