4 tips för att se till att ditt barn sover bra

4 tips för att se till att ditt barn sover bra
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 24 juli, 2018

Hur ser man bäst till att ens barn sover bra?

Att vila är väldigt viktigt i alla åldrar, och det gäller framförallt barns sömn. Våra småttingar behöver sova gott för att växa, håll sig friska och må bra i övrigt.

Det finns många hinder som kommer i vägen för att ens barn sover bra, såsom tv-program, en stillasittande livsstil, stress i skolan och mycket annat. Vad kan man göra åt saken?

Det finns många sätt att se till att de får den kvalitetssömn de behöver. Läs vidare för att ta del av några bra råd för att försäkra dig om att ditt barn sover bra.

Vikten av bra sömn för ett barns utveckling

Vila och sömn är grundläggande för människor i alla åldrar, under alla stadier av livet. Barn har dock ett extra stort behov av att upprätthålla en god kvalitetssömn. Det är viktigt för att de ska utvecklas som de ska och hålla sig friska och hälsosamma.

Barn som sover lite eller som har sömnstörningar har oftast ett svagare immunsystem. Det gör dem in sin tur mottagliga för otaliga fysiska och mentala störningar, utöver att det inverkar på deras metabolism.

Att sova dåligt har dessutom en negativ inverkan på barnets inlärningsförmåga, och sömnbrist har visat sig resultera i inlärande- och koncentrationssvårigheter.

De flesta tror att vi föds med kunskapen om hur man sover bra, men det är inte alls sant. Barn måste lära sig vikten av sömn och uppleva vad en god nattsömn verkligen innebär.

Det är viktigt att ni föräldrar och andra vuxna som medverkar till barnets uppfostran också har denna kunskap. Det är vårt ansvar att se till att våra barn får en god sömnrutin och att vi lär dem vikten av att sova gott. 

barn ritar på väggen

Tips för att få barn att sova

Vi har idag en hektisk livsstil, men det gäller faktiskt inte bara oss vuxna – våra barn utsätts också alltmer för stressiga och oroande situationer.

Det har ett negativt inflytande på barns sömnkvalitet. Symptomen uppträder oftast förr eller senare: trötthet, koncentrationssvårigheter, svaghet, minskad aptit, dåligt uppförande, osv.

Några intressanta idéer

Här kommer 4 förslag på hur du kan hjälpa ditt barn att förbättra sin nattsömn, och få det att förstå hur viktigt det är att sova gott.

Skapa en balanserad och inbjudande rutin

Barn behöver hälsosamma sömnrutiner. Det påverkar deras fysiska, kognitiva, emotionella och sociala utveckling.

Barn behöver gå till sängs vid samma tid varje dag, såväl som ha fasta tider för att stiga upp och utöva de dagliga aktiviteterna. Det är så de lär sig att sömnen är en naturlig del av vardagen.

Förutom fasta sömnrutiner behöver barn också lära sig att läggdags är något positivt för dem.

Vad vi försöker säga är att sovdags inte ska associeras med någonting tråkigt eller meningslöst. Och det ska framförallt aldrig användas som bestraffning.

Erbjud en positiv och trygg miljö

I kärnfamiljen ska barnet kunna uppleva den trygghet som tillåter det att uttrycka sig fritt och bygga sitt självförtroende. Vi som föräldrar måste därför ge dem kärlek och tålamod, men också en positiv och rofylld miljö.

Barn som växer upp i en stressig miljö eller instabila familjeförhållanden får oftast större problem med sin sömn. I sådana situationer behöver vi föräldrar ingripa.

Om vi vill försäkra oss om att våra barn sover bra måste vi förmedla positiva känslor, som lugn, kärlek, glädje och rofylldhet. Vi kan göra det genom vår attityd, våra ord och våra tankar i vardagen.

Ge barnen fysisk och mental stimulans

Många barn vill inte sova på grund av att de lever ett väldigt stillasittande liv, dvs. att de tillbringar många timmar sittandes still istället för att använda sin energi. Det kan skapa stora hinder i deras mentala och fysiska utveckling.

Regelbunden fysisk aktivitet är viktigt för barns fysiska, känslomässiga och sociala utveckling. Förutom att förbättra deras styrka och fysiska uthållighet stimulerar det också hjärnan och förbättrar metabolismen.

sovande barn

Sport är särskilt fördelaktigt för barn, eftersom det också lär dem viktiga värden för livet. Genom sporten lär sig barn att arbeta i grupp, uthållighet, vänskap och viljestyrka. Det är också ett sätt att göra av med energi, som i sin tur gör att barn sover bra.

Håll en balanserad och nyttig diet

En närande kosthållning är viktig för hälsa och tillväxt, och har också ett stort inflytande på barns sömn. Många livsmedel, såsom koffein, socker och choklad, stimulerar barns metabolism och nervsystem. Om de får i sig dessa vid middagstid kan det hindra dem från att kunna somna på kvällen.

Se därför till att undvika sötsaker, choklad och raffinerade kolhydrater på kvällen för att garantera en god natts sömn för ditt barn. Dessutom bör barnets kosthållning vara balanserad och näringsrik; undvik kaloririk mat och ge dina barn gott om naturliga råvaror.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.