10 knep för att dölja trött hud

God vila, en varierad och komplett kost tillsammans med ordentlig återfuktning, det är nyckeln till att dölja trött hud.
10 knep för att dölja trött hud
Maria del Carmen Hernandez

Skriven och verifierad av Hudläkare Maria del Carmen Hernandez.

Senaste uppdateringen: 15 maj, 2023

För att dölja trött hud kan du tillgripa olika estetiska procedurer på hemmaplan som hjälper dig att se mer vitaliserad och fräsch ut. Även om de vanligtvis inte erbjuder fullständiga förändringar så hjälper de till att minska det tråkiga och utmattade utseendet efter en lång dag, eller efter en dålig nattsömn. Här följer några knep som hjälper dig att göra just det.

1. Rengöring av hyn

Rengöringsgel är idealiska för fet hud, medan lotioner och krämer är bäst för normal eller torr hud. Det är bäst att rengöra huden minst två gånger om dagen, i början av dina aktiviteter och innan du går och lägger dig. På så sätt tas döda celler, smuts och smink bort.

2. Ansiktsmasker

Ansiktsmasker fungerar genom att täppa till huden och låta produkten interagera med hudens yta lättare och längre. Välj helst de med basingredienser, utan dofter eller irriterande ämnen, som ger snabb effekt på rodnad, fet hud, torrhet eller inflammation.

3. Exfoliering

Exfoliering, med fysiska eller kemiska metoder, tar bort överflödig uppbyggnad av döda celler, vilket i sin tur stimulerar cellförnyelsen. Detta resulterar i slät, polerad och genomskinlig hud. Topikal exfoliering består av en mängd slipande fasta partiklar, mekaniska ansiktsborstar eller mikroexfolierande rullar.

En kvinna som applicerar lotion på sitt ansikte.
Exfoliering är nyckeln till att ta bort döda hudceller och förnya hudlagret. Det kan ske naturligt eller med användning av specifika produkter.

4. Massage som minskar svullnad

Avsvällande massage i ansiktet består av estetiskt välgörande övningar som utförs med hjälp av en produkt som dämpar tilltäppt hud och ger avslappning. Det är en behandling som aktiveras genom perifer cirkulation. Därmed bidrar det till att ansiktet ser fräschare och mer återfuktat ut.

Du kanske är intresserad av: Hudvård efter förlossningen

5. Ansiktsmasker som minskar svullnad

Trött hud kan vara en återspegling av en utmattad blick med svullna ögonlock. För detta finns det masker på marknaden fyllda med gelébubblor som bidrar till att öppna porerna samt motverkar påsar och mörka ringar kring ögonen. Dessa är ofta idealiska för trötta ögon, huvudvärk eller spänningar. De kan även kylas för en snabb kyleffekt.

6. Återfuktande

Fuktighetskrämer som hyaluronsyra, urea och allantoin drar in vatten i stratum corneum från miljön. Dessutom verkar naturliga fuktgivande faktorer, lipidkomplex och ceramider för att stärka hudens barriärfunktion. Återfuktning är alltså en av huvudkomponenterna i alla hudvårdsrutiner. I sin tur rekommenderas applicering av krämer eller geler på en konstant basis.

7. Solkräm med färg

Korrekt användning av solskyddsmedel kan hjälpa till med att få bort vissa fläckar i ansiktet. Numera finns det solkrämer med olika nyanser och texturer som genererar en effekt av enhetlighet och lyster på huden.

En kvinna applicerar solkräm i ansiktet innan hon går ut.
Solskydd bör alltid vara det obligatoriska sista steget i hudvårdsrutiner hemma.

8. Ögonkontur

Ögonkonturen är ett av de områden i ansiktet som är mest benägna att visa tecken på trötthet eller åldrande. Av denna anledning bidrar speciella krämer till en mer utvilad look när de appliceras konsekvent på morgon och kväll. Det finns olika funktioner hos produkter avsedda för dessa områden: Behandla rynkor, minska inflammation, belys och stimulera cirkulationen runt ögonen.

9. Läppbalsam

Torra och uttorkade läppar är lika tongivande som hudåkommor i ansiktet. Faktum är att de kräver en hel del omsorg och uppmärksamhet för att undvika sprickor och erosioner. Läppbalsam hjälper till att hålla läpparna återfuktade, mjukare och mindre fläckiga.

Helst bör läppbalsam också innehålla ingredienser som sheasmör eller nyponolja, med tanke på deras närande och regenererande verkan. Dessutom bör mineraloljor som genererar en ocklusiv barriär undvikas.

10. God vila

Förlusten av stunder av vila i vardagen, ofta kopplat till stress och andra hälsoproblem, kan förvärra de negativa effekterna på personens utseende. Det är faktiskt på natten som huden utför sin cellomsättning och får den syresättning som krävs för att göra det. Av denna anledning är det viktigt att få de nödvändiga 8 timmarnas sömn varje natt.

Upprätthåll en daglig rutin för att förhindra trött hud

Skydd, förebyggande, rengöring och återfuktning är nyckelkomponenterna inom hudvård. Helst bör du upprätthålla dessa grundläggande hudvårdssteg för att undvika att behöva ta itu med övergående knep för att dölja trött hud. Dessutom bidrar god vila och en varierad och komplett kost tillsammans med ordentlig återfuktning till ett mer lystrande och avslappnat utseende.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Grajqevci-Kotori, Merita, and Allma Kocinaj. “Exfoliative Skin-peeling, Benefits from This Procedure and Our Experience.” Medical archives (Sarajevo, Bosnia and Herzegovina) vol. 69,6 (2015): 414-6. doi:10.5455/medarh.2015.69.414-416 
  • Jang SI, Lee M, Han J, Kim J, Kim AR, An JS, Park JO, Kim BJ, Kim E. A study of skin characteristics with long-term sleep restriction in Korean women in their 40s. Skin Res Technol. 2020 Mar;26(2):193-199. doi: 10.1111/srt.12797. Epub 2019 Nov 6. PMID: 31692145. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31692145/
  • Papakonstantinou, E., Roth, M., & Karakiulakis, G. (2012). Hyaluronic acid: A key molecule in skin aging. Dermato-endocrinology4(3), 253–258. https://doi.org/10.4161/derm.21923

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.