Hur folsyra hjälper till att förebygga fosterskador

Hur folsyra hjälper till att förebygga fosterskador
Nelton Ramos

Granskad och godkänd av sjukvård Nelton Ramos.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

När en kvinna är gravid vill hon bara det bästa för sin bebis. Hälsa är en topprioritet. Lyckligtvis finns det enkla sätt att förhindra vissa problem. Ett är att ta vitamin B9, även känt som folsyra.

I flera år har mödravården i flera länder runt om i världen rekommenderat att ta folsyra under graviditeten. Bland annat Världshälsoorganisationen, WHO, belyser hur folsyra bidrar till att förebygga missbildningar hos fostret.

Det finns många myter om vitaminer och kosttillskott för gravida. Tidigare ansågs vissa ämnen utgöra en risk. Idag har vi dock nya rön.

Att ta folsyra under graviditeten hjälper ditt barns ryggrad att utvecklas ordentligt. Detta skyddar fostret mot vissa abnormiteter, som ryggmärgsbråck, även kallat spina bifida.

Folsyra minskar även risken för en läppspalt, gomspalt och vissa svåra medfödda hjärtproblem.

gravid kvinna med tabletter

Det främjar ny celltillväxt

Folsyra är ett vattenlösligt vitamin. Det är en del av B-vitaminkomplexet, vilket hjälper kroppen att bilda nya celler.

Samtidigt hjälper det till att förhindra en uppsättning tillstånd som kallas neuralrörsdefekter, inklusive ryggmärgsbråck och anencefali.

Vetenskapliga tidskrifter som Journal of the American Medical Association har publicerat flera studier om fördelarna med folsyra för gravida kvinnor.

Denna forskning har också hittat ett samband mellan folsyraintag och en lägre risk för andra problem, såsom språkförseningar.

Alla gravida kvinnor bör ta folsyra

Alla gravida kvinnor, inklusive de som är i god hälsa, bör ta folsyra. Detta hjälper fostret att utvecklas ordentligt. Det förhindrar också anemi och står för reparationer och skydd av cellerna.

Ett dagligt intag hjälper till att minska risken för flera hälsoproblem, inklusive de som påverkar centrala nervsystemet, hjärtat och extremiteterna, liksom andra medfödda defekter.

Fördelarna gäller inte enbart under graviditeten, heller: forskare har också nyligen visat att ett dagligt folsyratillskott i låg dos kan minska risken för hjärtproblem hos oss alla.

Enligt samma studie, som tittade på ett brett urval av befolkningen, är folsyraintag en viktig faktor i hjärthälsan hos kvinnor.

Hur kan jag få i mig det?

Folsyra kan hittas i flera livsmedel, såsom grönsaker, frukt, äggula, fullkornsprodukter och mejerivaror.

Det finns också i mindre kvantiteter i kolhydratrika livsmedel som bröd och pasta. Men även om du konsumerar dessa måste du också ta ett vitamintillskott. Med tanke på fördelarna för mor och barn rekommenderas vanligtvis en daglig dos.

Studier har visat att det inte ger några biverkningar. Det kan tas i flera år utan att det kommer med någon extra risk.

“Att fatta beslutet att skaffa ett barn – det är enastående. Det är att för alltid välja att ens hjärta ska leva utanför kroppen. ”

-Elizabeth Stone-

Innan du börjar ta några kosttillskott, tala med din läkare för att hur mycket av det du ska ta och hur ofta. Folsyra är bra att börja ta redan innan du blir gravid, och sedan fortsätta med det under hela graviditeten.

Experter säger att en gravid kvinna ska ta cirka 600 milligram folsyra om dagen. Dosen kan dock variera.

Vissa kvinnor har större risk att få ett barn med ryggmärgsbråck, och kommer att behöva ta en högre dosering.

gravid kvinna i soffa med handen om magen


Folsyra innan graviditeten minskar risken för neuralrörsdefekter

Att ta folsyratillskott redan när du planerar att bli gravid kan förhindra neuralrörsdefekter. Experter rekommenderar att alla kvinnor som försöker bli gravida läser på om fördelarna med det.

Idag föds cirka 500 000 barn per år med medfödda defekter.

Även mildare missbildningar kan leda till inlärningssvårigheter och andra problem senare i livet. Andra orsakar mildare hälsoproblem som inkontinens, matsmältningsproblem och kognitiva förseningar.

Målet med mödravården över hela världen är därför att minska fosterskador med 70%. Att ta folsyra under graviditeten är ett av de bästa sätten att göra det på.

Detta kanske intresserar dig
Rekommenderade tester under graviditeten
Att vara mamma
Läs det Att vara mamma
Rekommenderade tester under graviditeten

Den blivande mamman bör genomgå ett antal rekommenderade medicinska tester under graviditeten för att säkerställa sin egen och fostrets hälsa.  • Ácido fólico.Una hoja de datos de la oficina para la salud de la mujer. Preguntas y respuestas. Office of Women’s Health [Disponible en línea].
  • González, A; García, M. Ácido fólico y defectos del tubo neural en atención primaria. MEDIFAM 2003; 13 (4): 305-310. [Disponible en línea].

Innehållet hos Att vara mamma är endast skrivet i utbildande och informativt syfte. Det kan under inga omständigheter ersätta diagnos, råd eller behandling från en fackman. I fall av tveksamhet är det bäst att rådgöra med en betrodd specialist.