Vilka saker bör jag undvika om jag vill bli gravid?

Om du funderar på att skaffa barn har du säkert ställt dig själv den här frågan någon gång. I den här artikeln kommer vi att berätta de viktigaste sakerna att undvika om du vill bli gravid.
Vilka saker bör jag undvika om jag vill bli gravid?

Senaste uppdateringen: 21 augusti, 2020

Det räcker inte bara att tänka: “Jag vill bli gravid”, du måste också hjälpa din kropp att förbereda sig för att skapa detta nya liv.

När beslutet fattats måste du vidta en serie steg eller följa rekommendationer som kan innebära stora förändringar i din livsstil.

Det är bra att först prata med din läkare eller gynekolog, som kan utföra en serie tester och undersökningar för att avgöra om du kan bli gravid utan komplikationer.

Efter att din läkare har sett att din kropp är i optimal form är det bra att överväga om du behöver vidta några åtgärder innan befruktningen.

Vad bör du undvika om du vill bli gravid?

Det finns många saker som kan göra det svårt för en kvinna att bli gravid. Det är t.ex. viktigt att ha en bra överblick över när du har dina ägglossningar.

Om du är uppmärksam på detta vet du vilka dagar du är som mest fertil, vilket hjälper dig att bli gravid så snart som möjligt.

När detta är gjort föreslår vi att du undviker ett antal vanor om du vill bli gravid.

saker du bör undvika om du vill bli gravid: par har sex

Undvik stress och ångest

Det är ingen hemlighet att stress och ångest inte hjälper dig på något plan, så försök att koppla av och ta det lugnt.

Undvik att dricka kaffe

Överdrivet kaffeintag gör att blodkärlen drar ihop sig och det minskar blodflödet till livmodern. Detta påverkar direkt fertiliteten och kan i vissa fall också leda till en för tidig födsel eller missfall.

Undvik att självmedicinera

Om du försöker bli gravid, ta inte läkemedel som inte har skrivits ut av en läkare, eftersom dessa kan störa befruktningen.

Undvik alkohol

Om du dricker mycket alkohol kan det minska dina chanser att bli gravid. Detta kan dessutom skada fostret om det visar sig att du redan är gravid, t.ex. fetalt alkoholsyndrom.

Ingen rökning

Om du röker, försök att sluta medan du försöker bli gravid. Detta kan påverka barnets vikt, lungutveckling och även hans eller hennes IQ.

Undvik extrema eller fysiskt krävande sporter

Undvik sporter som boxning, fallskärmshoppning eller klättring. Dock rekommenderar man att kvinnan fortsätter att träna på en låg till medelhög intensitet.

Efter att ha undvikit alla dessa saker är det också bra för dig att följa några rekommendationer som kan hjälpa dig att bli gravid.

Rekommendationer för att bli gravid

Några rekommendationer som du kan följa om du vill bli gravid är:

 • Ta tillskott av folsyra och prenatala vitaminer. Din läkare kan skriva ut dessa åt dig eller så kan du köpa dem på apoteket receptfritt.
 • Ta hand om din vikt. Du bör ligga nära din idealvikt eftersom du kommer att lägga på dig flera kilo medan du är gravid, vilket kan vara kontraproduktivt för din hälsa och även ditt barns hälsa.
 • Om du lider av någon sjukdom (hypotyreos, diabetes eller hjärtproblem, bland andra), gå till din läkare så att hon eller han kan hålla dessa tillstånd under uppsikt.
 • Använd inte glidmedel eller gel vid samlag, eftersom dessa kan påverka befruktningen.
 • Försök att ha samlag på de dagar du har ägglossning eftersom det är större sannolikhet att befruktningen sker då.
 • Om du vanligtvis färgar håret bör du vara medveten om att man inte rekommenderar att kvinnor gör det under graviditeten.
 • Undvik exponering för strålning och använd inte mycket starka kemikalier och rengöringsprodukter.
saker du bör undvika om du vill bli gravid: kvinna äter nyttigt

När dessa försiktighetsåtgärder har vidtagits är det också viktigt att du fokuserar på din kost och vet vilka livsmedel du bör undvika om du vill bli gravid. En blivande mammas kost måste vara hälsosam och balanserad.

Livsmedel att undvika om du vill bli gravid

Om du vill bli gravid bör du försöka undvika socker, särskilt det socker man hittar i drycker som läsk, samt mättat fett, stekt mat och margarin, feta ostar och opastöriserade mejeriprodukter. Undvik också råa livsmedel som ägg, kött och fisk, samt produkter med gluten.

Låt oss nu titta närmare på vilka livsmedel som rekommenderas om du vill bli gravid.

Rekommenderade livsmedel för att underlätta en framtida graviditet

 • Ät massor av röda och gröna livsmedel. I grönsaker och frukt finns det nämligen massor av vitaminer och mineraler. Du har mängder dessa att välja mellan, som plommon, hallon och jordgubbar.
 • Försök att få i dig massor av järn eftersom ditt barn tar upp det från dig. Detta finns bland annat i rött och vitt kött, fisk, sädesslag och ägg.
 • Få i dig omega-3, som finns i fisk som tonfisk, lax eller sardiner.
 • Ät sädesslag, helst hela fullkorn som vete, ris, korn eller havre.
 • Ät torkad frukt och frön som solrosfrön, mandlar eller nötter.
 • Drick mycket vatten. Du bör dricka minst 2 liter per dag; det är viktigt och rekommenderas starkt.

Kom ihåg att alltid ha en positiv inställning och bli inte frustrerad om du inte lyckas bli gravid på första försöket.

Fortsätt försöka, för även om det verkar som att det finns oändliga saker att tänka på för att uppnå det är det väl värt ansträngningen.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.