När kan du först höra ditt barns hjärtslag?

Du kan höra ditt barns hjärtslag redan i livmodern. Med rätt medicinska test och övervakning finns det mycket du kan lära dig om ditt barn innan han eller hon föds genom att bland annat lyssna på hans eller hennes hjärtslag.
När kan du först höra ditt barns hjärtslag?

Senaste uppdateringen: 25 september, 2020

Ett barns hjärta börjar slå cirka 21 dagar efter att graviditeten börjar. Föräldrarna kommer dock inte att kunna höra det förrän tidigast i den sjätte veckan och då med hjälp av ett ultraljud. I den här artikeln kommer vi att diskutera det mirakulösa ljudet av ett barns hjärtslag.

Ultraljudet kan man göra efter den sjätte graviditetsveckan eller ibland under den sjunde eller åttonde veckan. Under den här perioden slår barnets hjärta med mer än 100 slag per minut.

Föräldrarna tycker ofta att detta är väldigt spännande, och det kan även vara väldigt känslomässigt att höra sitt barns hjärtslag för första gången. Efter undersökningen kan de ofta känna att deras anknytning till barnet har blivit starkare.

Undersökningen är emellertid inte bara viktig av känslomässiga skäl: ultraljudet och andra moderna tester kontrollerar att embryot är friskt och kan göra dig och din läkare medvetna om eventuella komplikationer.

Enligt mödravården är det viktigt att gravida kvinnor regelbundet blir undersökta med ultraljud. Detta använder man för att verifiera att barnets kardiovaskulära system fungerar som det ska när fostret växer. Det stärker också bandet mellan mor och barn.

Hur många slag per minut är normalt?

Många tycker att barnets hjärtslag vid den första ultraljudet låter som en flock galopperande hästar. Det kan vara oroande.

Det är också normalt att embryots hjärtslag gradvis blir snabbare och når upp till 170 slag per minut under den andra månaden, med konstanta fluktuationer fram till födseln.

gravid kvinna och man tittar på ultraljudsbild

En studie från 2010 publicerad i tidskriften Sports Medicine visade att träning som mamman utför under sista trimestern har en effekt på hjärtat och cirkulationen hos både mamma och barn. Detta skapar ett system som skyddar och reglerar bådas hälsa fram till födseln och även efteråt.

Många kvinnor blir oroliga när barnets hjärtfrekvens sjunker, men detta är vanligt under sammandragningarna.

Läkare förklarar att under en sammandragning minskar blodflödet till moderkakan. Följaktligen saktar barnets hjärtfrekvens ner. Barnets puls kommer att återgå till det normala i slutet av sammandragningen. Detta kan man kontrollera med ett ultraljud.

En bärbar ultraljudsmonitor för att höra ditt barns hjärtslag

Numer kan man köpa små portabla ultraljudsmonitorer, eller dopplers, och de har blivit väldigt populära bland gravida kvinnor efter de bland annat möjliggör för blivande föräldrar att lyssna på sitt barns hjärtljud och rörelser i magen även mellan undersökningarna som erbjuds av mödravården.

Även om dopplers ännu inte har accepterats av sjukvården använder framtida föräldrar dem mer och mer. Det är dock viktigt att du har tillgång till alla fakta innan du gör det.

Inom sjukvården har man olika åsikter om dem. Några fördelar inkluderar:

  • De har ofta urtag för hörlurar.
  • De med högtalare tillåter flera familjemedlemmar att lyssna på samma gång.
  • Du kan ansluta dem till din smartphone. En nedladdningsbar app låter dig spela in barnets hjärtslag på din telefon och se ultraljudsbilden på din skärm.
  • Föräldrar och alla andra som vill kan lyssna på barnets hjärtslag, när och var de vill.

“Många kvinnor blir oroliga när barnets hjärtfrekvens sjunker, men detta är vanligt under sammandragningarna.”

Att använda en bärbar ultraljudsmonitor

Att använda den bärbara ultraljudsmonitorn går till på ett liknande sätt som ultraljudsundersökningen som du får på läkarmottagningen. Precis som under den undersökningen måste du först applicera en gel för att den ska fungera ordentligt. Att använda gel är viktigt. Om du inte gör det kan du skada maskinen.

En av nackdelarna för många är svårigheten att använda maskinen på rätt sätt. Samtidigt varnar man också för eventuella fel i avläsningen som kan leda till att framtida föräldrar oroar sig för deras barns hjärtslag.

läkare kontrollerar ett fosters hjärtslag
Dessa bärbara ultraljudsmonitorer omvandlar alla inre rörelser som den upptäcker till ljud. Som ett resultat kan det normala flödet i kroppens system plockas upp av maskinen, läsas som data och leda till falska avläsningar av hastigheten på ditt barns hjärtslag.

Vi rekommenderar att du använder dopplers med försiktighet. För människor som är lite allmänt oroliga av sig, eller de som tenderar att oroa sig onödan, är det bäst att lämna dessa tester till proffsen. Det är viktigt att alltid gå på alla rekommenderade läkarbesök och kontroller.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.