11 saker män bör göra om de vill skaffa barn

Kvinnor är de första som ändrar sina vanor för att bli gravida, men det finns också saker som män bör göra om de vill skaffa barn.
11 saker män bör göra om de vill skaffa barn
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

När ett par börjar fundera på att försöka bli gravida, är kvinnan normalt den som gör mest förändringar när det gäller sin hälsa och livsstil eftersom detta kommer att öka hennes fertilitet och hennes chanser att bli gravid. Men män har också en viktig roll i allt detta.

Det finns många faktorer som påverkar en kvinnas fertilitet, men män måste också förbereda sig för att deras kvinnor ska bli gravida.

Saker män borde göra om de vill skaffa barn

Sluta röka

Cigaretter är fulla av skadliga toxiner, och inget av dessa toxiner är bra för den vuxna kroppen, än mindre de utvecklande cellerna och reproduktionsorganen som är ansvariga för att skapa liv.

Det är farligt med en kvinna som röker under graviditeten, men en man kan påverka sina reproduktionsceller när han försöker orsaka en graviditet.

Drick inte så mycket koffein

Studier visar att män som förtär mer än 265 milligram koffein per dag har en betydligt minskad fertilitet.

För att sätta det i perspektiv innehåller en enkel espresso cirka 100 mg koffein, och en enkel kopp svenskt kaffe (125 ml) innehåller snäppet mindre, det vill säga 95 mg koffein. Svart te har hälften så mycket koffein i sig som svenskt kaffe. Detta innebär att det är bättre att lämna koffeinet åt sidan om du vill bli pappa och välja andra drycker som inte påverkar din fertilitet.

En gravid kvinna med en man som tittar på sina ultraljudsbilder.

Ta vitaminer

Kvinnor tar folsyra i kosten under sin graviditet (ibland i pillerform), men hos män kan brist på folsyra i kosten öka chansen att fostret får onormala kromosomer under sin utveckling.

Män behöver också komplettera sin kost med vitaminer och mat rik på folsyra för att ha en bättre chans att få ett friskt barn.

Sov gott och träna

Stress påverkar både män och kvinnor väldigt negativt på många olika områden i livet. När man vill bilda familj kan man också känna sig stressad.

Att träna och upprätthålla goda sömnrutiner hos män hjälper till att säkerställa att spermierna är mer benägna att vara aktiva och redo att befrukta ägget.

Akta dig för stress

Som vi precis har påpekat i föregående punkt påverkar stress både män och kvinnor på olika sätt, men stress kan vara en negativ faktor hos män när det kommer till befruktning.

Det är möjligt för stress att orsaka förödelse i sexuella relationer, och därför är det svårare för kvinnan att bli gravid. Att hitta metoder för fysisk och mental avslappning är viktigt för att lugna det stressade sinnet. Avslappning hjälper dig att må bättre.

Håll koll på ägglossningen

Kvinnan kommer att följa när hennes mest fertila tid är så att hon kan försöka bli gravid under de dagarna, men mannen måste också vara med och informeras om de kvinnliga fertila dagarna.

På så sätt kommer kvinnan att känna sig stöttad och förstådd och mannen kommer att känna sig delaktig i något så speciellt som att känna till de fertila dagarna och vara med i skapelsen av en ny bebis.

Ett lyckligt par som tittar på ett graviditetstest.

Ställ alkoholen åt sidan

Det är kanske bäst att undvika alkohol helt, men tro det eller ej, både män och kvinnor kan ta ett glas vin eller öl även om de i framtiden vill bilda familj. Det som inte rekommenderas är att fortsätta dricka alkohol regelbundet eller till överdrift.

Att inte dricka alkohol under ett tag kan verka svårt, men det är den mest framgångsrika idén för att försöka bli gravid.

Besök din läkare regelbundet

Du får inte missa läkarkontroller för att ta reda på hur du mår angående ditt hälsotillstånd. Män tycker att endast kvinnor bör gå till läkaren när det gäller att bli gravid, men män måste också se till att de är vid god hälsa så att de är mer benägna att prestera. Din läkare kan ge dig tips för att öka din manliga fertilitet.

När en man och en kvinna vill skaffa barn bör de båda gå till läkarmottagningen, för familjeplanering är inte bara för kvinnor.

Mannen har också en aktiv roll i hela processen. En gravid kvinna måste få extra vård, men mannen är inte befriad från hela processen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.