Kan man dricka proteinshake under graviditeten?

En proteinshake är ett effektivt sätt att öka tillgången på näringsämnen under graviditeten. Läs mer i följande artikel.
Kan man dricka proteinshake under graviditeten?

Senaste uppdateringen: 18 mars, 2022

Att dricka proteinshake har blivit populärt under de senaste åren. Dessa produkter är kapabla att tillhandahålla kvalitetsnäringsämnen som är nödvändiga för bildandet och återhämtningen av delar av kroppen. Det finns dock en hel del tvivel om huruvida de är lämpliga inom kosten för gravida kvinnor.

Det första man ska vara tydlig med är att en proteinshake till största delen kommer från mjölk. De innehåller vanligtvis inga tillsatser förutom sötningsmedel. Faktum är att de anses vara säkra för hälsan hos dem som konsumerar dem.

Fördelarna med en proteinshake

Banan, blåbär och proteinpulver i en mixerkanna.

En proteinshake konsumeras normalt i samband med fysisk träning för att förbättra återhämtningen. Administrering till friska personer har visat sig motverka förlusten av muskelmassa (sarkopeni). Det visar en studie publicerad i tidskriften Nutrients.

Av denna anledning kan vi våga påstå att proteintillskott kan förbättra kroppssammansättningen, särskilt när den ordinarie kosten inte uppfyller de dagliga behovet av detta näringsämne. Dessutom har tidigare myter demonterats som kopplade samman intaget av proteinshake med möjligheten att utveckla njur- eller leverskador på medellång sikt.

Som en allmän regel anses proteinshaker vara säkra produkter för hela befolkningen. Men det är bäst att se till att detta näringstillskott kommer med en etikett som intygar att det är fritt från psykoaktiva ämnen.

Proteinshake under graviditeten

Som vi diskuterade tidigare innehåller proteinshaker inga särskilda ämnen som kan vara farliga för mamman eller fostret. Även om det alltid är bäst att undvika de som innehåller konstgjorda sötningsmedel eftersom dessa föreningar kan förändra tarmfloran.

Generellt sett är dessa produkter säkra och effektiva när det gäller att förbättra proteinintaget i kosten, något som är mycket nödvändigt för en korrekt utveckling av fostret.

Det finns inga specifika undersökningar som utvärderar fördelarna med proteinshake hos gravida kvinnor. Men för närvarande har vi tillräckliga vetenskapliga bevis för att hävda att näringsbehoven i detta skede av livet är eskalerade. Detta framgår av en artikel som publicerats i tidskriften Nutrients.

Därför är administreringen av dessa drycker under graviditeten en effektiv åtgärd för att täcka den rekommenderade dagliga mängden av näringsämnet, och därmed att undvika underskott som negativt påverkar fostrets utveckling.

Men innan du väljer att införa dessa kosttillskott i din dagliga kost rekommenderar vi ändå att du rådfrågar en dietist eller läkare.

Det bästa är naturligtvis att uppnå ett tillräckligt intag av protein genom maten du äter eftersom detta förser dig med ett mer fullständigt intag av näringsämnen. Men i fall där detta inte är möjligt eller när du visar tecken på undernäring, då kan en proteinshake vara till stor hjälp.

Typer av proteinshaker

Mandel och banansmoothies.

Det finns många olika typer av proteinshaker på marknaden. De vanligaste är de som är gjorda av mjölk, och de är också billigast. Dessa är uppdelade i två typer: isolerade och koncentrerade. De förra innehåller inte laktos, medan de senare gör det.

Du kan också välja en proteinshake baserad på kasein. Dessa är ett bra alternativ innan du ska sova. Det beror på att det är ett långsamt smältande näringsämne som kan öka produktionen av proteiner under vilotiden.

Det finns också proteinshake som inte kommer från mjölk. Detta är fallet med de som är gjorda av ägg, kött eller vegetabiliska källor. Det sista alternativet används av veganer, även om det inte rekommenderas under graviditeten.

Det är möjligt att konsumera proteinshake under graviditeten

Som du har sett är det positivt att konsumera dessa drycker under graviditeten, det är alltså säkert. Trots det är det inte alltid nödvändigt. Framför allt måste det implementeras när en kvinnas näringsbehov inte tillgodoses genom hennes kost eller när tecken på undernäring upptäcks.

Vi rekommenderar att du konsulterar en dietist innan du introducerar proteinshake i din kost. De kommer att kunna ge dig råd om den produkt som bäst passar dina behov samt lämpliga doser. På så sätt undviker du att ta de potentiella riskerna som kommer med att du väljer fel kosttillskott eller från en överdriven mängd proteiner i ditt dagliga intag.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.