Vad du ska göra om du inte kan bli gravid

Numera har många kvinnor det svårare och svårare att bli gravida. Faktum är att ibland påverkar stressen från att inte kunna bli gravid själva befruktningen. I den här artikeln kan du läsa vad du ska göra om du inte kan bli gravid.
Vad du ska göra om du inte kan bli gravid
Mara Amor López

Skriven och verifierad av psykologen Mara Amor López.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Många gånger kan det påverka fertiliteten att vara helt fokuserad på sitt jobb och stressen som kommer av det. Även om ni har bestämt er för att bli föräldrar har många månader gått och du kan inte bli gravid.

“Vad är fel med mig?”, “Varför kan jag inte bli gravid?” eller “Har jag några problem med fertiliteten?” är några frågor du kan ställa dig själv. Men kanske du har fertilitetsproblem – eller så kanske du inte har det.

Om du befinner dig i den här situationen kanske du funderar på att försöka dig på någon form av assisterad reproduktionsteknik (ART). Något som i sig kan vara väldigt stressande för alla inblandade och kan göra det svårt att få den sinnesro du behöver för att faktiskt bli med barn.

Vad du ska göra om du inte kan bli gravid

Det första du måste göra är att utesluta om du eller din partner har något problem med fertiliteten. Detta gör att ni kan gå vidare i er jakt på svar och lösningar.

I många fall är det inte ett medicinskt problem som hindrar befruktningen. Faktum är att många andra fysiska, psykologiska eller emotionella faktorer kan ge upphov till infertilitet.

inte kan bli gravid: stressad kvinna vid dator
Således måste du försöka upptäcka vad som händer med dig om ett fysiskt problem inte är anledningen till att du inte kan bli gravid.

De möjliga anledningarna till att du inte kan bli gravid

Det kan bero på många olika saker. Numera blir kvinnor gravida längre upp i åldrarna, ofta på grund av deras jobb och karriär.

Omedveten vägran att bli gravid

Detta händer vanligtvis med framgångsrika kvinnor som har ett intensivt arbetsliv. Att arbeta 60 till 80 timmar i veckan gör dig utmattad, varför en undermedveten del av dig kanske inte vill bli gravid just för att du försöker bli värderad och respekterad på sitt jobb.

När kvinnor är mindre involverade i sitt arbete blir de vanligtvis lättare med barn.

Påfrestningar och stress

Om du utsätts för intensiv stress utsöndrar du mycket adrenalin (det manliga könshormonet), som gör att kroppen kraftigt kämpar mot det feminina i din kropp.

Även om du kanske inte ser konsekvenserna på kort sikt måste du, om du vill bli gravid, inse att om du är mycket stressad kan din kropp inte tänka på att bli gravid, även om du känner en djup kärlek till din partner och ni båda är helt friska.

Blint förtroende för vetenskapen

Det är vanligt för kvinnor att snabbt ta till assisterad reproduktionsteknik (ART), som om de bara vore hormonmaskiner. Dessa metoder ger dock inte alltid bra resultat. Varför? Eftersom en kvinnas emotionella tillstånd också spelar en roll.

Det betyder inte att dessa metoder inte har hjälpt många par att uppnå sina mål, men hormoner är inte den enda faktorn som spelar en roll i befruktningen: känslor också en mycket viktig roll.

inte kan bli gravid: doktor visar par en modell av de kvinnliga reproduktionsorganen

Stress från fertilitetsbehandlingar

När ett par bestämmer sig för att använda dessa metoder för att bli med barn ignorerar många läkare att, i många fall, negativa resultat är en följd av stressen som kommer av att använda dem.

Vad du ska göra om du inte kan bli gravid

Du måste konfrontera er relation och er emotionella verklighet. Det betyder att ni måste gräva djupt i ert förhållande för att upptäcka vad som förenar er som par.

I vissa fall bestämmer par sig för att få barn utan att analysera sitt förhållande först. Du måste dock ta hänsyn till detta. För att ett par framgångsrikt ska kunna använda sig av assisterad reproduktionsteknik (ART) måste de vara villiga att kommunicera, stå vid varandras sida och vårda den kärlek som förenar dem. Er relation måste därför vara stark.

Ni måste båda vara ärliga om vad ni är villiga att offra för att få ett barn och vara ärliga om den frihet, karriär, de resor och det lugn som ni måste lämna bakom er, när det händer.

Ibland är ett par omedvetna om alla känslomässiga aspekter som är involverade i befruktningen. Detta kan vara anledningen till att de inte kan bli med barn.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.