Hur man övervinner relationskriser

Alla par kommer att bråka eller ha meningsskiljaktigheter då och då. Men kriser ger inte alltid negativa resultat: de kan faktiskt stärka en relation.
Hur man övervinner relationskriser
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 05 oktober, 2020

Många olika situationer i livet kan påverka ett förhållande. Naturligtvis kan man även splittras eftersom tiden kan slita på relationen ännu mer. Här nedan kommer vi att analysera hur man övervinner relationskriser samt vad som kan ge upphov till dem.

Allt är så underbart i början av en relation. Man älskar varje liten detalj hos den andra personen och varje sekund man tillbringar med den andra är fantastisk.

Men allteftersom tiden går börjar man märka saker och ting hos personen som man inte lade märke till tidigare. Det här är inte något att oroa sig över; alla par går igenom denna övergång. Det är det naturliga sättet på vilket relationer växer och utvecklas.

När förhållandet utvecklas ytterligare tillkommer andra saker till ekvationen: barn, gemensamt boende, ansvar osv. Alla dessa aspekter kan leda till mer komplicerade situationer i parets liv.

I dessa fall är det viktigt för båda att vara villiga att anstränga sig för att inte låta de tuffa perioderna ta slut på förhållandet.

Det är helt normalt att ha svåra stunder, det viktiga är att veta hur man övervinner dessa relationskriser.

Möjliga anledningar till relationskriser

Som sagt är tid det främsta skälet till att konflikter uppstår i relationer. Det är en helt naturlig process. Allteftersom åren går dämpas entusiasmen, vilket gör en mer kritisk och krävande.

Det händer inte bara romantiska par, utan kan även hända med vänner, bilar, hus, kläder… Det är bara så vi människor är skapta.

Dock kan svåra stunder också utlösas av olösta konflikter. När en av parterna inte verkar lika intresserad som han eller hon en gång var, eller när det finns problem som involverar andra människor.

Det är inte ovanligt: alla längre relationer genomgår kriser. I själva verket kan det göra förhållandet starkare att övervinna relationskriser tillsammans.

övervinner relationskriser: par på var sin ände av soffa

Hur man övervinner relationskriser – Paret måste inse vad som pågår

Relationskriser lämnar ofta tydliga signaler som kan upptäckas i vardagen. Några av dem är:

Hur man övervinner relationskriser

Det finns inte någon magiskt formel som kan lösa alla problem man kan tänkas ha. Följande rekommendationer kan dock vara till stor hjälp för att övervinna relationskriser.

1. Kommunikation är nyckeln

För det första är det viktigaste här kommunikation. Det är viktigt för båda parter att veta var de står. Inte ens det bästa av samtal kan rädda en relation om någon av dem vill avsluta den.

Var och en måste uttrycka sin åsikt öppet, tydligt och, viktigast av allt, utan att låta sitt humör och sin frustration ta över.

Dessutom är det viktigt att försöka förstå den andra personens tankar och ståndpunkt och vara empatisk. Det finns ingen mening med att vilja vara den som har rätt när syftet är att komma överens.

Om det inte finns några tredje parter involverade i fejden är det upp till de två personerna i förhållandet att lösa problemet. Det är därför viktigt att sitta ner tillsammans och ha en vuxen konversation om vad man ska göra härnäst.

Båda parter bör vara villiga att förhandla och försöka hitta vad som är bäst för förhållandet.

2. Respektera varandras tid

Ibland kan det vara så att en person behöver lite tid och utrymme för att reflektera och tänka igenom saker.

Man rekommenderar då att parterna inte bara respekterar den andra personens utrymme, utan att de även gör samma sak själv. Att tillbringa tid på egen hand är bra. Tänk på vad du gillar att göra och vilka planer du har planerade. Det kan vara ett bra tillfälle att börja jobba mot de mål du har satt upp.

Det handlar inte om att distrahera sig från sina problem. Tvärtom, att fokusera på andra saker (särskilt om de gör dig lycklig) hjälper dig att rensa ditt sinne och bjuda in positiva tankar komma in igen.

3. Fatta rationella beslut

Även om relationer har mycket att göra med kärlek och känslor gentemot den andra personen är det också viktigt att vara rationell. Man kan inte låta sig drivas av sina känslor varje gång – problem kräver att man tänker klart.

Om du verkligen bryr dig om den andra personen och vill ha en hälsosam, stabil relation med honom eller henne är alla konflikter lösbara. Men om så inte är fallet är det inte bra att fortsätta i en relation som inte gör dig lycklig. Det kommer att skada dig och den andra personen ännu mer.

övervinner relationskriser: par på var sin sida av bord

Du måste lägga korten på bordet så att du kan komma fram till en överenskommelse med din partner. Minns vad som fick dig att förälska dig i personen till att börja med, och alla saker ni brukade göra tillsammans i början av er relation.

Försök att föreställa dig en framtid med och utan personen och se vilken version du gillar bäst. Att vara i en relation innebär att man inte bara tänker på sig själv. Att ta hänsyn till den andra personens känslor är viktigt om du vill att förhållandet ska vara bra.

Som sagt finns det inte någon magisk formel. Därför kanske dessa tips inte fungerar för alla. Du känner just er situationen bättre än någon annan så det är upp till dig att bestämma vad du ska göra.

Det kan vara svårt att gå igenom relationskriser, men försök att fokusera på vad du verkligen vill och vad som är bäst för er båda.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Beck, A. T. (2009). Con el amor no basta: cómo superar malentendidos, resolver conflictos y enfrentarse a los problemas de pareja. Barcelona [etc]: Paidós, 2003 Barcelona [etc.]: Paidós, 2003.
  • Morfa, J. D. (2003). Prevención de los conflictos de pareja. Desclée de Brouwer.
  • Vargas, J., & Ibáñez, J. (2007). Solucionando los problemas de pareja y familia: fundamentos teóricos y alternativas de solución a los conflictos desde la perspectiva del vínculo. Editorial Pax México.
  • Willi, J. (1985). La pareja humana: relación y conflicto. Ediciones Morata.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.