Vad är en basaltermometer för något?
Det finns en metod för fertilitetskontroll baserad på registreringen av kvinnans basaltemperatur under hennes menstruationscykel. För att göra detta är det lämpligast att använda en basaltermometer. Den är ett mer exakt mätinstrument än de som används för att upptäcka feber i hemmet.
Fortsätt läsa för att ta reda på mer om användbarheten av detta verktyg då det kommer till familjeplanering.
Vad är en basaltermometer, och vad används den till?
En basal- eller ägglossningstermometer är ett mycket känsligt instrument som registrerar kroppstemperaturen mer exakt än de som används till vardags. Till skillnad från dessa visar displayen två decimaler istället för en och kan användas oralt, rektalt eller vaginalt.
Noggrannhetströskeln för basaltermometern gör att den kan upptäcka minimala fluktuationer i temperatur, vilket är nyckeldata för att bestämma de hormonella förändringarna i de olika stadierna av menstruationscykeln.
Basaltemperatur är den temperatur som en person upprätthåller i vila, det vill säga efter att ha varit minst 4 timmar utan aktivitet. Till exempel när du vaknar på morgonen, innan du sätter dig upp eller går upp ur sängen.
Denna termometer är det föredragna verktyget för kvinnor som väljer en preventivmetod baserad på basaltemperatur. Men förutom familjeplanering används verktyget för andra ändamål, som att övervaka utvecklingen av sköldkörtelsjukdomar.
Typer av basaltermometrar
Basaltermometrar finns på marknaden i två format: Digitala (i plast) eller gallium (i glas). Den förra är den vanligaste, eftersom den registrerar temperaturen snabbare och även ger korrekta värden med två eller flera decimaler. Den största fördelen med glasversionerna är att de är billigare i vissa delar av världen.
Varför är det viktigt att använda en basaltermometer istället för den vanliga?
Om du behöver registrera en exakt basaltemperatur, bör du välja basaltermometern. Denna parameter ändras vanligtvis inte med mer än några tiondels grader under cykeln och därför kan en vanlig termometer inte upptäcka variationerna.
Medan en vanlig termometer bestämmer temperaturen i grader och med endast en decimal, gör en basaltermometer det med två eller flera decimaler, vilket ger större noggrannhet.
Som vi har nämnt består en familjeplaneringsmetod baserad på basaltemperatur av att registrera förändringarna i exakt temperatur för att förutsäga den sannolika tidpunkten för ägglossning. Det vill säga de mest fertila dagarna under menstruationscykeln.
Om temperaturen i vila övervakas dagligen, så kommer kvinnan att märka en ökning med några tiondelar i temperatur strax före ägglossningen, och därmed kunna fatta beslutet om att bli gravid eller inte bli gravid.
Efter ägglossningen kommer den exponentiella ökningen av hormonet progesteron att göra att kvinnans basaltemperatur ökar mellan 0,2 och 0,45 °C, och detta indikerar den mest fertila tiden i cykeln.
Baserat på registreringen av denna temperatur görs en graf för att analysera egenskaperna hos individens menstruationscykel och härifrån uppskatta de dagar då du kan bli gravid. För större tillförlitlighet är det dock bäst att använda den symtotermiska metoden, som kombinerar basaltemperatur, förändringar i livmoderhalsslemmet och kalendermetoden.
Hur registreras basaltemperaturen?
För att skapa den månatliga basaltemperaturgrafen bör du placera temperaturen på den vertikala axeln och dagarna för menstruationscykeln på den horisontella axeln.
Varje dag bör du ta din temperatur med basaltermometern när du vaknar, helst direkt efter uppvaknandet, utan att gå upp ur sängen. Tänk på att det är bäst att alltid använda samma mätplats (rektalt, oralt eller vaginalt).
När värdet har erhållits, registrera det på grafen. Nära mitten av cykeln kommer du att märka en ökning, som kommer att vara cirka 0,5 °C. Eftersom det är svårt att avgöra det exakta ögonblicket när ägget lämnar äggstocken, tänk på att din fertila period börjar 4 dagar före ägglossningen och slutar cirka 24 timmar senare.
Innan du implementerar metoden som din enda form av preventivmedel rekommenderas att du provar den under minst två menstruationscykler. Detta för att du ska vänja dig vid att registrera din vakna temperatur och veta hur du ska tolka resultatet av grafen.
Om du vill ha mer tillförlitliga resultat, använd en basaltermometer
En basaltermometer är utformad för att få mer exakta och tillförlitliga temperaturregistreringar, särskilt för att bidra till parets familjeplanering.
Kom ihåg att det finns olika format på marknaden, så vi rekommenderar att du letar efter det som passar dina behov bäst. Den bästa egenskapen som ett mätverktyg bör ha är att det är praktiskt, tillgängligt och låter dig använda det korrekt.
Innan du använder basaltemperaturmetoden, prata med din läkare och be om råd, särskilt om du vill använda det som preventivmedel.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Hurtado, L. Medialdea C. (2013). Estudio comparativo de los termómetros usados para la medición de la temperatura corporal basal en los métodos de reconocimiento de la fertilidad (MRF). Revista de actas. III congreso internacional de reconocimiento de la fertilidad. Recuperado de: http://www.reconocimientodelafertilidad.com/wp-content/uploads/2013/03/27-Comunicaciones_Revista_actasp.pdf
- Mayo Clinic (2021). Temperatura basal para la planificación familiar natural. Recuperado de: https://www.mayoclinic.org/es-es/tests-procedures/basal-body-temperature/about/pac-20393026
- Omron. Basal thermometer. Instruction manual. Recuperado de: https://www.wholesalepoint.com/documents/Omron-MC-301N.pdf
- Planned parenthood Org. (2021). ¿Qué es el método de la temperatura para la observación de la fertilidad?. Recuperado de: https://www.plannedparenthood.org/es/temas-de-salud/anticonceptivos/metodos-basados-en-la-observacion-de-la-fertilidad-fam/en-que-consiste-el-metodo-de-la-temperatura-de-observacion-de-la
- Soler, F. (2005). Asesoramiento/ educación sanitaria a la mujer. Métodos anticonceptivos naturales (II). Revista matronas profesión. Vol.6 N°3 Pp 5-13. Recuperado de: https://www.federacion-matronas.org/wp-content/uploads/2018/01/vol6n3pag5-13.pdf