7 saker att göra innan ni försöker bli med barn

7 saker att göra innan ni försöker bli med barn
Marisol Rendón Manrique

Skriven och verifierad av förskolepedagogen Marisol Rendón Manrique.

Senaste uppdateringen: 28 april, 2024

Ett pars kärlekshistoria förändras helt när ett barn kommer in i bilden. När det bara är ni två är era prioriteringar, aktiviteter och sociala interaktioner och relationer med andra helt annorlunda. Det är därför vi idag vill prata om vad par bör försöka göra innan de försöker bli med barn.

När ni har njutit fullt ut av att vara tillsammans som ett par, och sedan bestämmer er för att bilda en familj tillsammans, måste ni börja planera för en helt annan livsstil. Här är några saker som kan vara bra att göra innan ni börjar försöka bli med barn.

Saker att göra innan ni försöker bli med barn

Säg adjö till era preventivmedel

Några månader innan befruktningen måste ni sluta använda p-piller och injektioner eller be en gynekolog om att eventuella preventivmedel tas bort. Syftet med detta är att kvinnans menstruationscykel ska hinna återgår till det normala.

Preventivmedel påverkar hormonnivåerna, och det tar tid för dem att återgå till det normala igen. Under tiden kan du kontakta din läkare för att be om råd.

Sluta med skadliga vanor

Att röka och dricka alkohol under graviditeten är otroligt riskabla vanor, och det är därför mycket viktigt att ni gör allt för att sluta med dem. Det gäller också för pappan: alkoholhaltiga drycker och nikotin kan minska antalet spermier.

För att få en fertil och frisk kropp bör ni ge upp dessa ohälsosamma vanor.

Minska koffeinkonsumtionen

Det har visat sig att för mycket koffein kan öka risken för missfall. En liten kopp kaffe någon gång ibland kommer inte att skada, men för mycket under graviditeten är inte bra. Kom ihåg att också minska intaget av läsk, energidrycker och te, som också innehåller mycket koffein.

Förbered kroppen på förändringar: Kontrollera din vikt

Det är ganska normalt för en kvinna att lägga på sig några kilo under graviditeten, men allt måste hållas inom hälsosamma gränser. Som en del av förberedelserna bör både mamma och pappa etablera en träningsrutin.

Att ta promenader eller göra någon form av träning ihop ger er möjlighet att ägna mer tid tillsammans och förbereder mammans kropp för att föda barnet.

Öppna ett sparkonto

Under graviditeten börjar det dyka upp utgifter som ni inte hade tidigare. Det är viktigt att ni budgeterar ordentligt för bebisens ankomst.

En av de saker som kan vara bra att göra innan ni försöker bli med barn är att planera er ekonomi så att ni är finansiellt säkra när bebisen väl anländer.

Andra mycket viktiga aspekter

Upprätta en balanserad kost

Se till att ni båda äter mat som förbättrar era metaboliska funktioner. Det är viktigt för kvinnan att ta vitamintillskott eller folsyra. Dessa tillskott minskar också risken för hjärnstörningar, anemi och ben- och muskelproblem hos barnet, bland andra tillstånd.

Par pratar om vad de behöver göra innan de försöker bli med barn

Prioritera sömnen

Det är inte en hemlighet att med bebisens ankomst kommer era sömnrutiner att förändras. Det är därför viktigt att ni vilar så mycket ni kan.

Det har dessutom visat sig att kvinnor som inte får tillräckligt med sömn har mindre regelbundna ägglossningsperioder. Tro det eller ej, men sömnkvalitet är en avgörande faktor för fruktbarheten när man försöker bli gravid.

Hitta ett sätt att bekämpa stress

Stress påverkar i hög grad både kvinnors och mäns förmåga att få barn. När ni väl har beslutat att bli föräldrar måste ni hitta aktiviteter och metoder för att hantera stressiga och ångestfyllda situationer.

Att ta en promenad, utöva avslappningsmetoder, lyssna på musik, måla eller skriva är bra alternativ som hjälper till att rensa sinnet.

“Det är viktigt för kvinnor att ta vitamintillskott eller folsyra under graviditeten.”

Ni måste också båda tänka på ert fysiska och emotionella välbefinnande. Om du mår bra med dig själv blir befruktningen och graviditeten minnesvärda upplevelser som du kan njuta av till fullo. Rätt bostad är också viktigt, så att din familj får utrymme att växa.

Lyssna på erfarenheterna från andra föräldrar för att hitta fler saker som kan vara viktiga att göra innan ni försöker bli med barn. Alla råd från någon ni litar på, som har gått igenom samma sak, kommer att vara till stor hjälp för att vägleda er.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.