Vad du behöver veta om magband för gravida kvinnor

Användning av magband för gravida kvinnor rekommenderas endast i fall av funktionshinder eller skada. Helst bör de godkännas av en läkare.
Vad du behöver veta om magband för gravida kvinnor
Maria del Carmen Hernandez

Skriven och verifierad av Hudläkare Maria del Carmen Hernandez.

Senaste uppdateringen: 01 april, 2023

Rekommendationerna angående användningen av magband för gravida kvinnor ger många motstridiga svar. Även om de kan vara fördelaktiga för att skydda ländryggen så har de också sina kontraindikationer. Av denna anledning vill berätta allt som vi känner till angående deras användning.

Är det en bra idé för gravida kvinnor att använda magband?

Magband är designade för att fylla funktionen att stödja magen och ländryggen under graviditeten. Dessutom kan de ge många fördelar under den andra och tredje trimestern av graviditeten. Faktum är att en studie publicerad i tidskriften Spine nämner att mer än 70 % av gravida kvinnor känner av smärta i nedre delen av ryggen.

Fördelarna med användningen av magband för gravida kvinnor

En gravid kvinna som ligger i sängen och sätter på sig ett magband.
Användningen av magband hjälper till att minska ryggsmärtor och ledbesvär. Trots detta så bör de endast användas om de rekommenderas av en läkare.

Magbandens huvudsakliga funktion är att stödja volymen i buken och bidra till att vissa muskler kan prestera med mindre ansträngning och spänning. Dessa är tillbehörets främsta fördelar:

 • Minskar rygg- och ledsmärtor: Obehag i ländryggen eller i lederna kan annars ofta förhindra aktiviteter i det dagliga livet.
 • Lindra påfrestning av sacroiliakaleden: Under graviditeten ökar nivåerna av hormonet relaxin, vilket är ansvarigt för att låta höftleden slappna av och göra den mindre stabil.
 • Minska smärta i runda ligament: Denna manifestation kan uppstå under andra trimestern som en dov eller skarp smärta under buken, längst fram på höften. Det orsakas av den extra vikten och trycket på ligamenten som stödjer livmodern.
 • Ger mild kompression under aktiviteter: Magband hjälper till att stödja livmodern och minskar rörelsebesvär under träning. Det är dock viktigt att klargöra att för mycket kompression förändrar blodcirkulationen och gynnar matsmältningsbesvär och halsbränna.

Nackdelarna med magband för gravida kvinnor

Innan du använder någon typ av kompressionsplagg är det bäst att konsultera en läkare. Detta beror på att dess användning inte rekommenderas för kvinnor som lider av cirkulationsproblem eller förändrade blodtrycksnivåer. Dessutom tenderar de att göra musklerna vekare eftersom de inte får utföra sitt arbete självständigt. Därmed rekommenderas användning av magband för gravida kvinnor endast när ett verkligt handikapp eller en specifik skada redan har uppstått.

Användningen av magband under postpartumperioden

Under veckorna efter förlossningen sker en signifikant minskning av styrkan i mitten av kroppen. Det vill säga att de muskler och ligament som har sträckts och stramats under graviditeten behöver tid för att återgå till sitt tidigare tillstånd. Användningen av magband efter förlossningen ger extra stöd till nedre delen av ryggen och magregionen, vilket lindrar obehag.

Vissa specialister rekommenderar dock heller inte här att de används, eftersom de hävdar att kroppen har förmågan att återhämta sig på egen hand. Magband efter förlossningen kan dock vara fördelaktigt för dem som har upplevt diastasis recti (separationen av magmusklerna) genom att bidra till den fysiska bindningen av musklerna.

En kvinna som sätter på sig ett magband efter förlossningen.
Magband är mycket användbara under postpartumperioden för att hjälpa den inre miljön att återgå till sitt ursprungliga tillstånd på rätt sätt.

Tips för att förebygga ländryggssmärta hos gravida kvinnor

Användning av magband hos gravida kvinnor rekommenderas endast under korta perioder. Detta för att undvika överberoende. Att stärka de tvärgående magmusklerna genom fysiska övningar är ett utmärkt komplement. Om det föreligger smärta i ryggen på grund av förändrad hållning så kan vissa åtgärder vidtas för att förhindra obehag, till exempel följande:

 • Försök att behålla en upprätt hållning.
 • Böj knäna när du böjer dig.
 • Ligg på vänster sida av kroppen för att främja blodcirkulationen.
 • När du sitter, håll ryggen i kontakt med stolsryggen.
 • Träna simning eller gymnastik.

Faktum är att för att stärka musklerna rekommenderar läkare att du utför fysisk träning under graviditetens alla månader. Detta ger fördelar för både barnets och moderns hälsa. I detta avseende är simning en idealisk sport, eftersom den korrigerar ryggradens hållning, tonar musklerna, främjar andning och hjälper till att förbättra blodcirkulationen.

Betydelsen av magband hos gravida kvinnor

Användning av magband under graviditet måste alltid godkännas och bedömas av den medicinska specialist som ansvarar för övervakning och kontroll. Dessutom bör användningen av produkten under graviditet inte vara en generaliserad indikation, utan bör endast rekommenderas när utbildad och kvalificerad personal anser att det är nödvändigt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Kovacs FM, Garcia E, Royuela A, González L, Abraira V; Spanish Back Pain Research Network. Prevalence and factors associated with low back pain and pelvic girdle pain during pregnancy: a multicenter study conducted in the Spanish National Health Service. Spine (Phila Pa 1976). 2012 Aug 1;37(17):1516-33. doi: 10.1097/BRS.0b013e31824dcb74. PMID: 22333958. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22333958/
 • Bertuit J, Van Lint CE, Rooze M, Feipel V. Pregnancy and pelvic girdle pain: Analysis of pelvic belt on pain. J Clin Nurs. 2018 Jan;27(1-2):e129-e137. doi: 10.1111/jocn.13888. Epub 2017 Nov 3. PMID: 28544276. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28544276/
 • Barakat R, Perales M, Garatachea N, Ruiz JR, Lucia A. Exercise during pregnancy. A narrative review asking: what do we know? Br J Sports Med. 2015 Nov;49(21):1377-81. doi: 10.1136/bjsports-2015-094756. Epub 2015 Jul 1. PMID: 26135742. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26135742/

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.