Symtom under tredje trimestern av graviditeten

Huvudvärk, buksmärta, minskad libido och mycket mer. Symtom under tredje trimestern indikerar att slutet av graviditeten är på väg. I den här artikeln kommer vi att dela med oss av några tips på hur du hanterar den här perioden på bästa sätt.
Symtom under tredje trimestern av graviditeten

Senaste uppdateringen: 18 april, 2020

Sju månader in, och obehaget fortsätter. Vägen har varit svår, men den närmar sig slutet. Symtomen under tredje trimestern av graviditeten visar att barnet förbereder sig för att lämna livmodern.

Obehagen i samband med graviditeten är olika från kvinna till kvinna. Symtomen drabbar inte alla med samma intensitet eller frekvens. Vissa symtom som gick över under första trimestern kan komma tillbaka. Du kan även uppleva symtom som du aldrig har känt förut.

Din vikt, ditt bukmått, ditt näringsintag och din allmänna hälsa är alla faktorer som avgör symtomens svårighetsgrad. Symtom under tredje trimestern kan inkludera reflux, svullnad, ryggsmärta, sömnproblem, matsmältningsbesvär och till och med blödning.

Sura uppstötningar: Ett mycket vanligt symtom

Det hela börjar med en brännande känsla som börjar runt den nedre delen av bröstbenet och sedan sträcker sig till halsen. Det förekommer ganska ofta under de första veckorna av graviditeten, sedan försvinner det och dyker upp igen under tredje trimestern.

Förlossningsläkare tror att reflux under graviditet är relaterat till hormonet progesteron. Progesteron får matstrupsmuskeln att slappna av. Det orsakar också en försening i magtömningen, vilket kan leda till inflammation och irritation.

Detta och andra symtom orsakas av barnets tillväxt och trycket som det utövar på de inre organen. Den brinnande känslan i matstrupen kan till exempel orsakas av att livmodern komprimerar magen, vilket i sin tur hindrar matsmältningen.

För att undvika och förhindra reflux rekommenderar specialister att äta mer men i mindre portioner (ät fem gånger om dagen snarare än tre). Det är också klokt att undvika kryddig mat och undvika att gå till sängs omedelbart efter att man har ätit.

”Obehag i samband med graviditet varierar från kvinna till kvinna. Symtomen drabbar inte inte med samma intensitet eller frekvens. ”

Svullnad och trötthet

Svullnad är ett annat vanligt symtom under tredje trimestern. Låren, fötterna, vristerna och fingrarna är vanligtvis de första kroppsdelarna som sväller upp. Detta kan bero på många faktorer inklusive vätskeansamling, högt blodtryck och dålig blodcirkulation.

Obehaget åtföljs ibland av trötthet som vanligtvis uppstår efter långa perioder av stående eller sittande. Därför är det viktigt att gå, äta frukt, lyfta benen ibland och dricka tillräckliga mängder vatten. Det är också klokt att bära lösa kläder och regelbundet få massage.

Smärta i ländryggen

Ett av de vanligaste besvären under tredje trimestern är ryggsmärtor. Det är vanligtvis fokuserat runt den nedre centrala delen av ryggen, och det blir mer akut när man går eller står. Hos vissa kvinnor är smärtan så intensiv att de måste sitta i rullstol. Denna smärta orsakas av den tyngd som den växande livmodern lägger på ryggraden.

För att förhindra smärta i korsryggen, försök att upprätthålla god hållning. Här är några tips:

  • Luta dig mot något när du står, och placera en kudde på stolen när du sitter för att hålla ryggraden rak.
  • Att sitta ner med rak rygg är ett av de bästa sätten att motverka den här typen av smärta.
  • Om du måste böja dig ner, kom ihåg att göra det genom att böja knäna.
  • Högklackat och andra klackskor bör vara kvar i garderoben, de är inte lämpliga skor under graviditeten.
  • Sov på en ortopedisk eller hård madrass. Det bästa stället att vila när du ligger ner är på din vänstra sida.
  • Vattengymnastik och pilates kan också lindra ryggsmärtor.

“Svullnad kan uppstå på grund av många faktorer inklusive vätskeansamling, högt blodtryck och dålig blodcirkulation.”

Matsmältningsbesvär och sömnlöshet

Som vi nämnde tidigare finns det många hormoner som stör matsmältningssystemet under graviditeten. Därför lider många gravida kvinnor av matsmältningsbesvär, gas och en känsla av mättnad.

Bästa sättet att förebygga dessa symtom är att äta lätta måltider, och äta långsamt. Det rekommenderas att äta minst 2 timmar innan du lägger dig.

Specialister föreslår att man sover på vänster sida, eftersom denna position möjliggör bättre blodcirkulation för både mor och barn. Specialister rekommenderar också att du sover med en kudde under magen för att förhindra negativa förändringar i blodtrycket. Till en början kan det kännas lite obekvämt, men med tiden är det lätt att vänja sig.

Symtom under tredje trimestern, det finns mer!

Många förändringar inträffar från det ögonblick som graviditetstestet kommer tillbaka positivt. Graviditet medför en våg av känslor och förändringar som också kan orsaka obehag.

Förutom de ovan nämnda symtomen kan gravida kvinnor under tredje trimestern också uppleva huvudvärk, smärta mellan revbenen, andningssvårigheter, ofrivilliga rörelser, stickningar i benen, minskad libido och hemorrojder.

Graviditet kan se ut som en lång slingrande väg. Men oroa dig inte: alla symtom som uppstår under tredje trimestern är uthärdliga, och de kommer att gå över. Att ha hälsosamma vanor hjälper dig att möta utmaningarna på ett positivt sätt. Det finns ingen anledning att vara rädd, belöningen är på väg.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.