5 nycklar till att ta hand om dina tänder under graviditeten

Att ta hand om sina tänder under graviditeten är nödvändigt för att hålla kroppen frisk samt undvika komplikationer.
5 nycklar till att ta hand om dina tänder under graviditeten

Senaste uppdateringen: 27 juni, 2022

Varje gravid kvinna bör vara uppmärksam på sin hälsa för att undvika komplikationer och för att barnet ska utvecklas på rätt sätt. Att ta hand om sina tänder under graviditeten är ytterligare en aspekt att ta hänsyn till för att undvika problem.

De normala förändringarna som sker under graviditeten ökar risken för att drabbas av orala problem, såsom karies och tandköttsinflammation. God munhälsa förhindrar inte bara obehag och komplikationer i mammans mun, utan minskar också risken till för tidig födsel eller låg födelsevikt hos bebisen.

Att besöka tandläkaren regelbundet samt att upprätthålla god munhygien i ens dagliga rutin hjälper till att hålla munnen frisk. Här följer några användbara tips för att ta hand om sina tänder under graviditeten.

5 nycklar till att ta hand om sina tänder under graviditeten

En tandläkare som arbetar med en gravid kvinnas tänder.

1. Informera tandläkaren angående din graviditet

När en gravid kvinna går till tandläkaren bör hon informera tandläkaren om sitt tillstånd. Det finns vissa metoder som är bäst att undvika, och andra procedurer som är att föredra under de olika perioderna av graviditeten.

Under besöket genomför läkaren att utföra en fullständig muntlig examination. Beroende på särdragen i det kliniska fallet, ger tandläkaren råd till patienten angående nödvändiga behandlingar och den bästa tiden att utföra dem. Tandläkaren ger även råd om munhälsovård under graviditeten.

2. Utför kvartalskontroller för att ta hand om tänderna under graviditeten

En gravid kvinna bör helst genomgå en tandkontroll var tredje månad. Detta är ett effektivt sätt att ta hand om sina tänder under graviditeten, eftersom kontrollerna gör att eventuella problem kan upptäckas tidigt.

Hormonella förändringar kan orsaka tandköttsinflammation; tandköttet blir rött, svullet och smärtsamt. Tandläkaren upptäcker då detta problem och behandlar det.

Under dessa konsultationer utförs dessutom professionella rengöringar med fluorämnen som hjälper till att upprätthålla hälsan i munnen.

Utöver de schemalagda kontrollerna varje trimester, är det också viktigt att konsultera läkaren omedelbart vid nödsituationer, smärta eller infektion. Dessa situationer utsätter fostret för risker och ökar stressen på mamman, vilket kan orsaka sammandragningar eller en för tidig förlossning.

3. Var uppmärksam på tandhygienen

Tandborstning är viktigt för att ta hand om dina tänder under graviditeten. Det bör ske 3 gånger om dagen i 3 minuter, och med en mjuk borste.

Uppmärksamhet bör ägnas åt att rengöra alla sidor av tänderna, såväl som tandköttet och tungan. Munhygien bör, beroende på individens förutsättningar, kompletteras med användning av tandtråd en gång om dagen för att nå områdena mellan tänderna dit tandborsten inte kan nå.

Det är också lämpligt att använda fluortandkrämer, eftersom de ger skydd åt tandemaljen och hjälper till att förhindra hål i tänderna. Munvatten kan vid behov indikeras av tandläkaren, särskilt för att lindra inflammerat tandkött.

4. Upprätthåll en balanserad kost

Att förtära en hälsosam, varierad och näringsrik kost under graviditeten är avgörande för att ta hand om moderns allmänna hälsa samt främja barnets korrekta utveckling. Att säkerställa ett tillräckligt intag av proteiner, mineraler, kalcium, fosfor och vitaminer är avgörande.

“Näringsstatusen för kvinnor när de blir gravida kan ha stor inverkan på hälsoresultaten för fostret, spädbarnet och modern.”

Världshälsoorganisationen (WHO)

Mat som är rik på socker, såsom godis och bakverk, främjar uppkomsten av karies och påverkar den allmänna hälsan, och bör därmed undvikas. Att äta 5 måltider om dagen rekommenderas för att få tillräcklig och nödvändig energi.

5. Drick mycket vatten

Det är viktigt för gravida kvinnor att hålla sig hydrerade. Det är vanligt att munnen torkar ut under graviditeten på grund av hormonella förändringar.

Xerostomi, eller muntorrhet, orsakar inte bara obehag utan gynnar också uppkomsten av sjukdomar som karies. Att ha en flaska vatten till hands är en bra praxis som hjälper till att kontrollera detta problem.

Vätskan som föredras bör vara rent, naturligt vatten. Det är att föredra att undvika sockerhaltiga drycker, kolsyrade drycker eller läskedrycker, eftersom kan slita på tänderna. Återställ heller inte vätskebalansen med något som innehåller alkohol på grund av skadorna det orsakar barnet.

Att ta hand om tänderna under graviditeten innebär att ta hand om barnet

En gravid kvinna hos tandläkaren.

Att ta hand om dina tänder under graviditeten ett sätt att ta hand om ditt barn. Bandet med barnet uttrycks också genom ens orala hälsotillstånd.

De återverkningar som bristande hygien kan ha på munnen är komplexa. För tidiga sammandragningar på grund av tandinfektioner kan till exempel leda till för tidig förlossning.

På samma sätt, om tandvård blir nödvändigt under någon trimester på grund av dålig skötsel eller utvecklingen av karies, då bör du komma ihåg att vissa mediciner inte får användas. Detta komplicerar det terapeutiska tillvägagångssättet och är ytterligare en anledning till att ta hand om dina tänder under graviditeten.

Det är också viktigt att många av de metoder och vanor som införlivas under graviditeten bibehålls kvar resten av ditt liv. Även om graviditeten är över förtjänar din mun alltid särskild vård.

Och dessa vanor bör också utökas genom utbildning av barnet. När ditt barn växer bör det lära sig att ta hand om sin mun och sina tänder, och att detta är ett sätt att skydda sig själv.

När du går till tandläkaren bör alla frågor ställas och du bör ta reda på vilka produkter som är bäst för att ta hand om din mun och vilka rengöringstekniker som rekommenderas för att gå igenom detta skede med friska tänder och ett friskt tandkött.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Mogollón Pulido, Valeria, and Diana Elvira Forero Rodríguez. “Nutrición: riesgos y cuidados en el embarazo.” https://editorial. konradlorenz. edu. co/2019/11/prevencion-de-la-enfermedad-y-la-muerte-en-el-embarazo-y-la-primera-infancia. html (2019).
  • González Salguero, Rubén. Estudio del papel de la nutrición durante el embarazo y lactación. BS thesis. 2019.
  • Zúñiga, Paola Ávila. “NUTRICIÓN PARA LA MUJER ANTES DEL EMBARAZO.” Revista Ciencia y Salud 2.3 (2018): ág-6.
  • Vite-Bustos, Pamela Yolitzma, et al. “Prevalencia de gingivitis en pacientes embarazadas que acuden al centro de salud bicentenario de Tihuatlán, Ver.” Revista Mexicana de Medicina Forense y Ciencias de la Salud 4.S1 (2020): 48-50.
  • Aruhuanca Flores, Cinthya. “Nivel de conocimiento y actitud sobre salud bucal durante el embarazo en gestantes del Centro de Salud Ambar, Ámbar 2018.” (2018).
  • Aguiar Fuentes, Emma Genoveva. “Salud bucal durante el embarazo. Relevancia del cuidado bucal durante el embarazo.” Revista Tamé 7.23 (2020): 904.
  • Arroyo Perez, Winny Alejandra. “Relación entre enfermedad periodontal y parto prematuro en puérperas del “Centro de obras sociales Maternidad de María”, distrito de Chimbote, provincia Del Santa, departamento de Áncash. Año 2018.” (2019).
  • Carranza Villao, Kevin Brayan. Gingivitis asociada al embarazo. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2020.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.