5 nycklar för att välja gravidbyxor

Det finns ett brett utbud av gravidkläder på marknaden, du har all möjlighet att välja gravidbyxor som är både bekväma och moderiktiga.
5 nycklar för att välja gravidbyxor
Marcela Alejandra Caffulli

Granskad och godkänd av barnläkaren Marcela Alejandra Caffulli.

Skriven av Yesibeth Rincón

Senaste uppdateringen: 10 mars, 2023

Är du gravid och har märkt att magen börjar växa och att du inte längre har något kvar att ha på dig i garderoben? Allteftersom veckorna går blir dina kläder för små och du måste köpa större storlekar. Var inte orolig, detta är normalt när man väntar barn. Det bästa man kan göra är att bära löst sittande kläder med justerbart midjeband. I det här fallet vill vi guida dig och ge dig några tips på hur du väljer gravidbyxor.

Den här typen av plagg ger dig den rörlighet du behöver i vardagen, oavsett om du går till jobbet, handlar eller är hemma hos en vän. Med dessa kommer du att känna dig bekväm, men hur vet du vilka du ska ta på dig? I följande artikel ger vi några tips som hjälper dig att välja.

Upptäck nycklarna till att välja gravidbyxor

När du väljer dina byxor, vilken typ de än är, så är det viktigaste att prova dem för att avgöra om de passar din kropp och din smak. Det finns många stilar, tyger, modeller och färger på marknaden. Här följer nycklarna till att välja just gravidbyxor.

1. Välj låg midja och justerbara gravidbyxor

En av nycklarna till att välja gravidbyxor är att välja de med låg och justerbar midja. Dessa modeller är idealiska eftersom de har förmågan att sträcka ut och minska trycket på nedre delen av ryggen och buken, och dessutom att jämna ut siluetten. Byxor med låg midja kan bäras under hela graviditeten och även efter förlossningen. De är också ofta det bästa valet för varma sommardagar.

Gravidjeans.
Bomullsjeans med justerbar midja är idealiska under en graviditet eftersom de ger komfort och låter dig vara moderiktig på samma gång!

2. Välj bland en mängd olika jeans

På marknaden finns det många klädalternativ för gravida kvinnor. Du kan hitta en uppsjö av olika modeller, inklusive gravidjeans gjorda av bomullstyg så att din mage finner en utmärkt passform. Det finns också smala eller breda ben, låg eller hög midja, rakt skurna samt gravidbyxor med justerbara eller elastiska midjeband, som får dig att känna dig bekväm och moderiktig.

3. Undvik styva tyger

När du väljer gravidbyxor bör du vara uppmärksam på deras tyg. Det bästa valet i dessa fall är bomull, som förutom att ge komfort både andas och suger upp svett. Däremot bör du undvika styva tyger och istället välja sådana som lycra, vilket ger dig bättre rörlighet.

4. Använd din vanliga byxstorlek

När du väljer dina gravidbyxor är det bäst att köpa din vanliga storlek. Kom ihåg att det som kommer att växa är din mage. Titta därför noga på modellen och bredden och höjden på det elastiska midjebandet. Detta gör att midjebandet på byxorna passar till din mage. Om du till exempel bär en storlek medium, så kommer dina gravidbyxor att passa dig i storlek M. Men som vi nämnde tidigare är det viktigt att alltid prova kläder innan du köper dem, eftersom alla kroppar inte är likadana, och de växer inte heller i samma proportion.

En gravid kvinna som bär jeans med låg midja.
Välj byxor i din storlek så att du kan använda dem även efter förlossningen. Glöm inte att det är magen som växer.

5. Leta efter byxor som kommer att tjäna dig under hela din graviditet

En annan nyckel att följa är att välja gravidbyxor som kommer att vara användbara under hela graviditeten. Byxor gjorda av spandex och elastan, med bred resår i midjan, är perfekta att bära under graviditetens nio månader. Leta efter de som kan tvättas många gånger utan att skada tyget. I detta avseende är bomullsblandningar ditt bästa val.

Stil och komfort under graviditeten

Numera ser vi att kläder för gravida kvinnor blir allt vackrare och modernare. Genom att bära gravidbyxor kan du alltså bära en snygg outfit och samtidigt njuta av den komfort som gravida kvinnor behöver. Kom ihåg att det är ett plagg som du kommer att kunna bära länge. Av den anledningen bör du välja fräscha och elastiska tyger, men framför allt de som faller dig i smaken och som får dig att känna dig vacker.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Stoppard M. Nuevo libro del embarazo y nacimiento. Colombia: Editorial Norma; 2000. Disponible en: https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=v3vxwPx_jO0C&oi=fnd&pg=PA6&dq=ropa+para+embarazadas&ots=QD-5dnxrBr&sig=jFGsvNa4qCTy2E5ZUo4uEiVaON0#v=onepage&q&f=false
  • Walroth I. El arte del embarazo. Edición de lujo. Canadá: Friesens Corporation; 2002. Disponible en: https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=9YodAgAAQBAJ&oi=fnd&pg=PP1&dq=ropa+para+el+embarazo&ots=_hEMitKT5B&sig=CdT_HxVTbZMQ4stFuZdphaPOCzM#v=onepage&q=ropa%20para%20el%20embarazo&f=false
  • Angulo J, Arenas M. Desarrollo de la boutique de ropa para embarazadas. Perú: Universidad Peruana de Ciencias Aplicadas: 2015. Disponible en: https://repositorioacademico.upc.edu.pe/handle/10757/595173

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.