7 tips för att klä sig under en sommargraviditet

Under en sommargraviditet bör mamman bära svala, bekväma och lätta kläder. Det är också bäst att välja ljusa färger. Läs mer här!
7 tips för att klä sig under en sommargraviditet
Marcela Alejandra Caffulli

Skriven och verifierad av barnläkaren Marcela Alejandra Caffulli.

Senaste uppdateringen: 01 oktober, 2022

När du är gravid prioriteras komfort när det kommer till dina kläder. Ännu mer under den varmaste årstiden på året, en tid som kan leda till ökad svettning, värmevallningar och trötthet. I den här artikeln kan du upptäcka vilken typ av klädnad du gynnas av att bära under en sommargraviditet.

På marknaden kan du hitta klänningar, blusar och byxor med originaldesign och ljusa toner som du kan välja under denna speciella period. Här följer några tips för hur du väljer bekväma kläder och ser moderiktig ut på samma gång!

Tips på vad du ska ha på dig under en sommargraviditet

Vi ger dig några tips som du kan ta hänsyn till när du klär dig i sommar om du är gravid. Det är viktigt att lära sig hur man väljer rätt färger, tyger och klädstilar som är bäst för den här tiden på året:

1. Bär löst sittande kläder

Välj lösa eller rakt skurna kläder. Dessa kommer att få dig att känna dig mer bekväm och ge dig mer rörelsefrihet. Bland de bästa alternativen finns breda skjortor eller blusar som inte genererar någon form av tryck. Lösa blusar gör att du kan vara fräsch och se bra ut med shorts, leggings eller kjolar.

En gravid kvinna tittar ut genom fönstret under sommaren.
Lösa plagg och ljusa färger är idealiska för att känna sig mer bekväm och fräsch under graviditeten.

2. Välj naturliga tyger

När du väljer kläder, ge då förtur till de med naturfiber som bomull, siden eller linne. Med dem kommer du att kunna känna dig bekväm under hela din graviditet. Syntetiska material leder till mer svett och genererar mycket mer värme.

Bomull är vanligtvis det bästa materialet för sommaren, eftersom det tillåter luft att passera och absorberar fukt från kroppen. Dessutom ger det komfort, är allergivänligt, hållbart och dess fibrer hindrar tyget från att fastna på huden.

3. Välj ljusa toner

Kläderna du väljer att bära på sommaren kan få dig att känna dig svalare och till och med förbättra ditt humör. Välj ljusa färger som vit, beige, rosa eller gul. Mörka toner rekommenderas inte, eftersom de absorberar solljus och omvandlar det till värme.

4. Satsa på vida klänningar

Klänningar är ett favoritplagg bland gravida kvinnor. Eftersom de är ett enda stycke är det väldigt lätt att sätta på dem och ta av dem. Dessutom är de användbara efter förlossningen. Om du befinner dig under de första månaderna av graviditeten är bredare klänningar de mest rekommenderade. Detta då din mage kan gå obemärkt förbi. Å andra sidan, om de har en midja, se till att de är justerbara och anpassningsbara så att de inte trycker på den.

5. Bär jeans för gravida

Jeans för gravida är ett måste i varje gravid kvinnas garderob. De är ett utmärkt alternativ och kombineras perfekt med kortärmade bomullskjortor. Dessutom har de en förstärkning under magen som omsluter din mage bra och kan användas under graviditetens 9 månader.

En kvinna som bär jeans för gravida.
Jeans för gravida anpassar sig till din kropp vid olika stadier av graviditeten. Du kan klä dig bekvämt och vara på modet!

6. Anamma leggings och joggingbyxor

Leggings och joggingbyxor är mångsidiga plagg som ger komfort, men som också låter dig uttrycka elegans och moderiktighet. De anpassar sig till en kvinnas figur oavsett hur långt gången hon är i sitt havandeskap. I sommar, bär dem i svalare tyger och ljusare nyanser.

7. Bär västar och öppna skjortor

Några av plaggen som du kan bära på sommaren under graviditeten är västar, jackor och öppna skjortor. Genom att bära dem löst utsätter dessa plagg ingen press på magen, du kommer garanterat att känna dig sval och bekväm.

Sök komfort med det du har på dig under en sommargraviditet

Även om du i varmt väder vill hålla dig sval och lätt så är det viktigaste att känna dig bekväm med det du har på dig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Angulo J, Arenas M. Desarrollo de una boutique de ropa para embarazadas. Perú: Universidad Peruana de Ciencias Aplicadas: 2015. Disponible en: https://repositorioacademico.upc.edu.pe/handle/10757/595173
  • Palacio A, Salcedo E. Plan de negocios para la creación de una empresa dedicada a la fabricación y comercialización de ropa deportiva y moda personalizada para mujeres embarazadas en el norte de la ciudad de Quito. Ecuador: Universidad Indoamérica: 2020. Disponible en: http://201.159.222.95/handle/123456789/1737
  • Walroth I. El arte del embarazo. Edición de lujo. Canadá: Friesens Corporation; 2002. Disponible en: https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=9YodAgAAQBAJ&oi=fnd&pg=PP1&dq=qu%C3%A9+ropa+lucir+en+el+embarazo&ots=_hDQqrLW1t&sig=vML7ioMVz2onTeerXH1tbLrJjsY#v=onepage&q=qu%C3%A9%20ropa%20lucir%20en%20el%20embarazo&f=false

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.