Tips för att få ut det mesta av din gravidfotografering

För att få ut det mesta av din gravidfotografering finns det några saker som kan vara bra att tänka på. Läs vidare för att få några tips!
Tips för att få ut det mesta av din gravidfotografering
María José Roldán

Granskad och godkänd av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Gravidfotografering är en av de vackraste upplevelserna en blivande mamma kan ha under sin graviditet.

Om du väntar barn bör du utnyttja tillfället till att ta några unika bilder antingen hos en professionell fotograf eller hemma.

Det är ett fint sätt att kunna titta tillbaka och verkligen uppskatta din graviditet.

Gravidfotografering är väldigt individuellt

Många mammor väljer en mer “traditionell” gravidfotografering där den blivande mamman poserar framför en bakgrund med en minimalistisk duk eller en som dekorerats på något vis. Man kan även fotas utomhus på en vacker plats om vädret tillåter.

Andra mammor föredrar att ta foton hemma. Alla har rätt till sin egen smak.

Även om många gravida kvinnor väljer att ha någon typ gravidfotografering är det dock bara vissa som verkligen är förberedda för det.

Vissa tycker att det är jobbigt att be om vad de vill ha och anpassar sig istället till vad fotografen föreslår, utan att riktigt veta om det är vad de verkligen vill ha.

Det bästa sättet att planera dina gravidfotografering är att vara väl förberedd. Om du redan är gravid och vill bevara minnet av din vackra graviditet, gör en lista över vilka slags foton du vill ha, oavsett om det är hos en fotograf eller hemma. Lista även alla saker du kommer behöva för att göra dessa foton till verklighet.

Om du vill ta bilder varje månad för att fånga hur magen växer kan du göra det på två olika sätt.

Du kan ta en ny bild varje månad i olika outfits, eller så kan du använda samma kläder, bakgrund och pose för varje bild.

 1. Du kan ta dessa bilder i profil (och visa hälften av kroppen).
 2. Eller så kan du ta bilderna framifrån med händerna under din mage (och visa hela kroppen).
  gravidfotografering: flera kort med gravid kvinna och sedan samma kvinna med baby

Om du väljer att ta bilder varje månad rekommenderar vi att du för den tionde bilden håller ditt barn i dina armar där din växande mage brukade vara.

Tips för att få ut det mesta av din gravidfotografering

Graviditeten är en magisk tid, och det finns många sätt att dokumentera den. Det är så lätt att glömma hur det var när man har sin bebis i sina armar.

Bilder behöver inte arrangeras, det finns mycket skönhet i foton tagna i farten.

Vardagsfoton fångar mer av hur det är att vara gravid än professionella fotograferingar, och kan vara att föredra om du inte gillar att posera framför en kamera. Men alla är olika, och det finns lika många fördelar och nackdelar med båda.

Graviditeten ger kvinnokroppen en speciell glöd och en unik lyster. Kroppen strålar med en naturlig och fysisk skönhet som gör sig mycket bra på kort.

Dessutom får den inre glädjen över att bära på ett älskat barn oss också att le på ett speciellt sätt. Vissa säger att gravida kvinnor även kan le med ögonen.

gravidfotografering: gravid kvinna i badet


Tips inför en gravidfotografering:

 • Älska din kropp som den är. Skäm bort dig själv och var inte rädd för att klä av dig framför kameran.
 • Prata med din fotograf för att se till att ni båda vet vad som gäller. Om du inte vill vara helt naken, leta efter lösningar tillsammans. Blommor, tyger och andra tillbehör kan användas för att täcka brösten och skötet.
 • Kommunicera med ditt framtida barn, lämna ett meddelande för framtiden. Skriv ner barnets namn eller visa upp något annat som har stor betydelse, som ett par barnskor eller en griffeltavla med ett gulligt meddelande.
 • Få din familj att engagera sig i fotograferingen. Det är också ett viktigt ögonblick för dem.
 • Sätt inte gränser för din fantasi. Kombinera ömma och känslomässiga bilder med mer actionfyllda bilder eller till och med humoristiska bilder.
 • Gör inte mer än du orkar. Det är populärt att fotograferas under de sista månaderna av graviditeten – det är då man verkligen kan se den vackra magen – men tänk på att du kan känna dig lite tung och mindre smidig än om du hade fotograferats tidigare. Se i så fall till att fotosessionen inte är för lång, och att du tar vilopauser när du känner att du behöver. Det kan också vara bra att ha en vattenflaska till hands för att hålla vätskebalansen.
  gravidfotografering: gravid kvinna och man under filt

Ljus, kamera, tagning!

 • Det är inget fel med lite retuschering. Graviditetsbilder behöver vanligtvis bara lite lätt retuschering. Det kan finnas streckmärken, generande hårväxt, hudfläckar, åderbråck, svullna vrister osv. Om du tar egna bilder, tveka inte att retuschera det du vill för att göra dem som du vill ha dem. Men det är heller inget fel med att inte retuschera och stolt visa upp alla detaljer.
 • Välj vilka kläder du vill använda under din fotografering. Du kan till och med gå ut och köpa något speciellt för tillfället.
 • Överdriv inte din sminkning och inta inte överdrivet svåra ställningar. Ju mer naturlig du ser ut, desto bättre blir bilden. Graviditetens naturliga skönhet är allt du behöver.
 • Ta dig tid. Om du bokat professionell fotografering, planera sessionen innan du går dit. Det är inte klokt att skynda sig igenom fotograferingen utan att bry sig om detaljerna.
 • Välj en plats. Ta dina bilder på olika ställen som du tror kommer att ge dig vackra foton. Du kan titta på bilderna senare och redigera dem efter eget tycke.
 • Välj rätt tid på dagen. Se till att ljuset är perfekt. Naturligt ljus är alltid bäst. Solnedgången är vanligtvis en bra tid att ta bilder då de brukar få en vacker guldton.
 • Välj dina kläder med omsorg. Välj gärna löst sittande kläder och färger som smickrar dig. Färgen på dina kläder behöver inte matcha omgivningen. Om du bestämmer dig för att posera med någon annan bör du berätta vilken typ av kläder och vilken färg du föredrar till bilden så att personens kläder inte skär sig.
 • Testa dina poser i förväg. Det kan vara bra att träna på dina poser lite i förväg, särskilt om du har en tendens att bli nervös i sista stund, och det gäller självklart också om du är perfektionist.
 • Leta efter referenser och inspiration. Det är viktigt att din gravidfotografering återspeglar dig och din unika peronlighet, men det är inget fel med att leta efter inspiration i andras fotograferingar. Det betyder inte att du kopierar deras idéer.

För att få det perfekta graviditetsfotot behöver du egentligen bara njuta av ögonblicket, slappna av och inte sätta för mycket press på dig själv.

Visst måste du anstränga dig för att få det du vill ha, men det får inte göra ditt liv svårt.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.