Hur mycket C-vitamin behöver du under graviditeten?

Under graviditeten är C-vitamin ett av de 13 viktiga näringsämnena eftersom det ger skydd mot fosterskador. I den här artikeln kan du lära dig hur mycket som behövs.
Hur mycket C-vitamin behöver du under graviditeten?
Marta Guzmán

Granskad och godkänd av nutritionisten Marta Guzmán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Graviditet är ett av de mest fysiskt krävande stadierna för kvinnor. Därför bör särskild uppmärksamhet ägnas när det gäller att följa en hälsosam kost och säkerställa ens dagliga intag av mikronäringsämnen som C-vitamin, vilka är avgörande för barnet för att utvecklas korrekt.

Experter rekommenderar till och med att öka intaget av vissa vitaminer som folsyra under månaderna före befruktningen, eftersom detta hjälper till med att undvika problem som missbildningar i fostrets neuralrör. Vitamin C är ett av de 13 viktigaste näringsämnena under graviditeten eftersom det ger skydd mot en mängd sjukdomar och fosterskador. Dessutom stärker det immuniteten och skyddar även mot anemi genom att hjälpa kroppen att absorbera järn. Det fanns alltså en anledning till att barnen fick apelsinjuice till blodpuddingen i skolan.

Världshälsoorganisationens rekommendationer om energiintag för en gravid mamma är att intaget bör ökas med omkring 300 kilokalorier per dag under den tidiga graviditeten. Detta leder till en diet som inom populationen i genomsnitt ligger omkring 2 300 kilokalorier per dag. I sin tur bör ökningen av konsumtionen av kalorier vara högre under andra och tredje trimestern.

En kvinna som håller en banan och två apelsiner framför magen och skapar en smiley.

Den dagliga konsumtionen av frukt och grönsaker är ett av nyckelverktygen för att upprätthålla en balanserad kost full av vitaminer som vitamin C. Du får heller inte utesluta intaget av livsmedel som nötter, baljväxter, kött och fisk för att säkerställa ett tillräckligt balanserat proteinintag.

Ät mat som är rik på C-vitamin

Naturlig apelsinjuice är en bra källa till folsyra som i kombination med vitamin B-12 gör det möjligt för den gravida mammans kropp att bättre smälta proteiner och producera ny vävnad.

Det är därför det inre systemet hos gravida kvinnor lättare bibehålls med en bra nivå av vitaminer om hon dricker ett glas apelsinjuice dagligen. C-vitaminintag under graviditet anses säkert vid rekommenderade doser mellan 80 mg och 85 mg för gravida kvinnor som är 19 år och äldre.

För en korrekt daglig järnabsorption spelar C-vitamin in som en grundläggande del. Ökad konsumtion av livsmedel som innehåller mycket av detta vitamin bör vara en del av den dagliga kosten hos varje gravid kvinna. Ett glas apelsinjuice ger 60 mg C-vitamin, 65 % av det rekommenderade dagliga intaget.

Men du bör veta att det finns andra livsmedel som är ännu rikare på detta näringsämne än apelsinjuice, till exempel följande:

  • Citrusfrukter: Som apelsin, citron, grapefrukt
  • Andra frukter: Som kiwi, jordgubbar, melon, svarta vinbär, papaya
  • Grönsaker: Röd paprika, brysselkål, broccoli och även persilja

Ett annat intressant faktum för kvinnor som oroar sig för hudbristningar under graviditeten är askorbinsyrans förmåga att bygga kollagen. Kollagen ger elasticitet åt sträckt hud då din mage växer under graviditeten.

Dessutom är det väldigt viktigt att hålla ett öga på detta vitamin eftersom gravida kvinnor som inte får den rekommenderade mängden askorbinsyra lider en ökad risk att utveckla havandeskapsförgiftning, ett tillstånd som orsakar förhöjt blodtryck. C-vitaminbrist har också kopplats till ökad oxidativ stress och försämrad implantation enligt en studie i tidskriften Nutrients.

En gravid kvinna som ligger på gräset vid sidan av frukter som är rika på C-vitamin.

En bra kost är nyckeln under graviditeten

Låga C-vitaminnivåer är också förknippade med HELLP-syndrom, en störning där gravida kvinnor lider av ökade leverenzymer och nedbrytning av röda blodkroppar. Allt detta utgör en fara för mamman och barnet.

Vissa mammor använder multivitamintillskott som innehåller stora mängder av detta vitamin. Dessa multivitaminer anses inte vara säkra under graviditeten eftersom de innehåller för mycket C-vitamin. Det bästa C-vitamintillskottet under graviditeten är ett som är speciellt utformat för gravida kvinnor och innehåller precis rätt mängd vitaminer.

Det allra bästa valet för gravida kvinnor är att äta en mängd olika frukter och grönsaker och se till att du äter eller dricker minst en C-vitaminrik produkt varje dag, som apelsinjuice, kiwi, röd paprika eller jordgubbar.

Gravida kvinnor med risk för högt blodtryck bör också vara försiktiga när de konsumerar askorbinsyra. Det är bäst att konsultera en läkare om din dagliga kost för att avgöra om ytterligare askorbinsyra behövs för att fylla näringsluckor under graviditeten eller om det normala intaget är tillräckligt.

Efter förlossningen behöver ammande mödrar 115-120 mg C-vitamin per dag. Askorbinsyra utsöndras i bröstmjölken och effekterna på spädbarnet är okända. Därmed rekommenderas försiktighet vad gäller överdrivna intag av vitamin C hos ammande kvinnor.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • National Institutes of Health. Office of dietary suplements.
  • Dror, D. K., & Allen, L. H. (2012). Interventions with vitamins B6, B12 and C in pregnancy. Paediatric and perinatal epidemiology26 Suppl 1, 55–74. doi:10.1111/j.1365-3016.2012.01277.x
  • Wallace, K., Harris, S., Addison, A., & Bean, C. (2018). HELLP Syndrome: Pathophysiology and Current Therapies. Current pharmaceutical biotechnology19(10), 816–826. doi:10.2174/1389201019666180712115215

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.