Hur du tar hand om dina händer under graviditeten

Att försumma händerna under graviditeten kan leda till torrhet och sprickor. Därför är det viktigt att ge dem den bästa vården och välja rätt fuktkrämer. Här berättar vi hur det går till.
Hur du tar hand om dina händer under graviditeten

Senaste uppdateringen: 19 augusti, 2022

Att ta hand om sina händer under graviditeten är lika viktigt som att ta hand om huden på resten av kroppen. Men händerna är ofta något som glöms bort under det här skedet, och utöver att försköna naglarna, så brukar vi inte ge dem rätt vård.

Det är därför vi idag kommer att berätta för dig vilka rutiner du kan implementera för att ge liv och mjukhet till dina händer medan du går igenom detta vackra skede i livet. Fortsätt läsa!

Förändringar i händerna under graviditeten

Enligt en publikation av Cardiovascular Journal of Africa kan du under graviditeten uppleva en mängd olika förändringar på händerna, som dock är av övergående karaktär.

  • Ödem produceras genom en fysiologisk ansamling av vätskor under denna period.
  • Erytem och klåda på handflatorna och fotsulorna orsakade av förändringar i nivåerna av vissa hormoner. Dessa symtom försvinner av sig själva efter förlossningen, då hormonnivåerna stabiliseras.
  • Smärta och domningar i pekfingret, tummen, halva ringfingret och långfingret kan orsakas av karpaltunnelsyndrom. Detta tillstånd är relativt vanligt hos gravida kvinnor, som ett resultat av den fysiologiska ansamlingen av vätska i handleden.

Dessutom berövar hormonella förändringar hudytan dess normala oljighet och elasticitet, vilket leder till torr hud över hela kroppen.

Tips för att ta hand om händerna under graviditeten

Att ta hand om händerna under graviditeten är lika viktigt som att ta hand om resten av kroppen. Faktum är att vårt extrema klimat har en speciell inverkan på huden, särskilt torrt och kallt väder.

Det finns några grundläggande tips för att ta hand om dina händer under graviditeten utan att ta till dyra behandlingar.

Ett par som bär jultröjor.
Det kalla och torra klimatet, direktkontakt med ull eller syntetiska tyger samt hormonella förändringar under graviditeten gör att du får torr hud på händerna.

Tvätta händerna ofta

Att rengöra händerna regelbundet tar bort döda celler från ytskiktet, vilket kan bidra till känslan av torr hud. Det är bäst att använda rengöringsmedel som är mindre sammandragande och skonsammare mot huden.

Deodoranttvålar bör undvikas, eftersom de innehåller komponenter som absorberar fukt. Det är bäst att använda tvål när det behövs, utan att överdriva dess användning. Dessutom är det bäst att undvika antibakteriell flytande tvål, eftersom dessa tar bort de goda bakterierna från huden och tar bort en skyddande faktor från hudvävnaden.

En annan aspekt att kontrollera vattnets temperatur. Även om varmt vatten minskar förekomsten av bakterier så förvärrar dess regelbundna användning hudens torrhet.

Återfukta dina händer ofta

Att applicera fuktgivande krämer eller mjukgörande medel efter att du sköljt händerna hjälper till att täta och förhindra att fuktighet går förlorad. Detta gäller särskilt i blåsiga eller kalla klimat.

Du bör applicera fuktkräm igen ganska ofta under dagen och innan du går och lägger dig på kvällen. I allmänhet är de mest lämpliga produkterna de som inte innehåller parfym, eftersom den stora majoriteten av torr hud också är känslig.

Välj en balanserad kost och tillräcklig hydrering

När det kommer till huden spelar maten en väldigt viktig roll, eftersom “vi är vad vi äter”.

Försök därför att inkludera hälsosamma fetter i din kost. Du hittar dem rikligt i följande livsmedel:

  • Avokado
  • Nötter
  • Olivolja
  • Rapsolja

Att dricka tillräckligt med vatten under dagen hjälper också till att hålla huden frisk och återfuktad.

Utför eventuellt exfoliering

För att ge dina händer bra vård måste du rengöra dem och ta bort orenheter och döda celler. Exfoliering bidrar till denna uppgift och ger till och med huden ett yngre och fräschare utseende. Det gör också huden mer mottaglig för verkan av fuktkrämer och kontrollerar uppkomsten av utslag. För att uppnå effektivare resultat, välj produkter som även innehåller oljor.

Implementera en nattvårdsrutin

Att utöva specifika vanor på kvällen hjälper till att påskynda återhämtningen av spruckna och torra händer. Ett bra alternativ är att applicera mandelolja eller vaselin för att fylla på de essentiella fetterna som är ansvariga för att återfukta dem.

Det finns också specifika handbehandlingar på marknaden som, när de används före läggdags, förhindrar uppkomsten av fläckar och rynkor.

En kvinna som gör ett hjärta med händerna med solnedgången som visar sig.
Dina händer låter dig lära känna världen och kommer att vara ett fordon för kärlek, värme och skydd för din framtida baby. Passa därför på att ta hand om dem som aldrig förr under graviditeten.

Skydda dina händer varje dag

Använd skyddshandskar när du utför hushållssysslor (städar golv, diskar, rengör glas). Det vill säga använd dem i alla aktiviteter där kemiska produkter används.

Och självklart, applicera solkräm på handryggen innan du går hemifrån, eftersom händerna ofta är mest utsatta för UV-strålar.

Vikten av att ta hand om dina händer under graviditeten

Händernas hud skiljer sig inte mycket från resten av kroppen. Den behöver dock mer vård på grund av sin permanenta kontakt med olika ytor och kemiska ämnen. Av denna anledning bör du alltid följa dessa tre steg: Rengöring, återfuktning och skydd.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Coiffard L, Couteau C. Soap and syndets: differences and analogies, sources of great confusion. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2020 Nov;24(21):11432-11439. doi: 10.26355/eurrev_202011_23637. PMID: 33215466.
  • Ouzir M, Bernoussi SE, Tabyaoui M, Taghzouti K. Almond oil: A comprehensive review of chemical composition, extraction methods, preservation conditions, potential health benefits, and safety. Compr Rev Food Sci Food Saf. 2021 Jul;20(4):3344-3387. doi: 10.1111/1541-4337.12752. Epub 2021 May 30. PMID: 34056853.
  • Soma-Pillay, Priya et al. “Physiological changes in pregnancy.” Cardiovascular journal of Africa vol. 27,2 (2016): 89-94. doi:10.5830/CVJA-2016-021

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.