Orsaker till stickande känslor i kroppen

Att känna pirrande, stickande känslor i kroppens extremiteter är ett vanligt fenomen. Vi tänker dock sällan på orsakerna bakom detta tillstånd. Om du vill veta varför du känner en stickande känsla i kroppen, fortsätt läsa.
Orsaker till stickande känslor i kroppen
Nelton Ramos

Granskad och godkänd av läkaren Nelton Ramos.

Skriven av Naí Botello

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Vi har alla haft den där känslan. Det är som att en massa små insekter kryper på en av våra extremiteter, som om vårt ben, fot eller arm har somnat. Men vet du orsakerna bakom dessa stickande känslor vi känner ibland?

Även om denna känsla inte är smärtsam och i allmänhet snabbt går över, kan det vara obekvämt när det händer. Vi antar vanligtvis att det har något att göra med en cirkulationsproblem.

Det finns emellertid mindre kända faktorer som också kan leda till dessa stickande känslor. Fortsätt läsa för att lära dig mer om några av förklaringarna.

hårborttagning

Varför känner vi stickande känslor?

Tillfälliga parestesier, även känd som domningar eller stickande känslor, är en ganska obekväm känsla som kan upplevas i en eller flera delar av kroppen. Det sker emellertid vanligtvis i våra extremiteter, det vill säga våra armar, händer, ben och fötter.

När detta händer är det klart att det är det centrala och perifera nervsystemet som är inblandade. För att uttrycka det i enkla termer sker detta när någon typ av tryck utövas på nervändarna, vanligen i extremiteterna.

Nu kanske du undrar varför denna känsla framför allt förekommer i armarna och benen. Anledningen är att det är ganska vanligt för oss att utöva tryck på dessa områden genom att sitta, luta oss eller hålla en viss position under en lång tid.

När detta händer lägger vi tryck på nerverna som ansvarar för att överföra information mellan kroppen och hjärnan i det aktuella området.

Dessutom gör trycket från kroppsställningen att blodkärlen som leder syre till nerverna gör det mindre effektivt. Därför kan dessa inte skicka information till hjärnan.

Orsaker till stickande känslor i kroppen

Stickande känslor börjar när trycket har lättat och nerverna återupptar att sända sina signaler, om än något försenat.

Det här är de främsta orsakerna till dessa stickande känslor vi känner i våra kroppar. Det finns dock andra orsaker som är symptom på specifika sjukdomar och åkommor. Låt oss titta närmare på dessa nedan.

Andra orsaker till stickande känslor

Cirkulationsproblem

Människor som lider av cirkulationsproblem känner ofta stickningar i sina extremiteter. Det är meningsfullt med tanke på vad vi har lärt oss om blod som syresätter nerverna.

Vid cirkulationsproblem är obstruktionen av blodflödet dock inte på grund av en viss hållning, utan den beror snarare direkt på cirkulationssystemet.

Diabetes perifer neuropati

När en person lider av diabetes perifer neuropati tenderar blodsockernivåerna att öka avsevärt och orsaka skador i nervsystemet.

Detta ger symtom i nedre extremiteter som stickande, brännande känslor och till och med förlust av förmågan att känna.

kvinna håller om sitt knä

Nervskador

Med nervskador, som komplikationer i ryggmärgen, skador på grund av trauma eller närvaron av bråck som påverkar nerverna, är episoder av tillfälliga domningar vanliga.

Anledningen är att det är ganska vanligt för oss att utöva tryck på dessa områden genom att sitta, luta oss eller hålla en viss position under en lång tid. När detta händer sätter vi tryck på nerverna i det aktuella området som ansvarar för att överföra information mellan kroppen och hjärnan.

Alkohol- och tobakskonsumtion

Frekvent konsumtion av giftiga ämnen som finns i alkoholhaltiga drycker och tobak kan leda till irreparabla och bestående domningar. I båda fallen är kroppen berusad så att nerverna blir skadade eller inte svarar på kommandon.

Willis–Ekboms sjukdom

Willis–Ekboms sjukdom, eller restless leg syndrom som det heter på engelska, härrör sig också från en neurologisk störning, och brukar manifesteras på natten, när personen ligger och försöker vila.

Det ger sig till känna med att de som lider av det känner behovet av att röra på sina ben för att lindra de obehagliga stickningarna.

Orsaker till stickande känslor i kroppen

Slutligen, låt oss ta en titt på några andra potentiella orsaker till denna känsla:

  • Onormala nivåer av kalium och kalcium i kroppen.
  • Brist på vitamin B12.
  • Orm- eller skorpionbett.
  • Anafylaktisk chock.
  • Biverkningar från mediciner eller droger.
  • Hos idrottare eller de som utövar krävande motion kan det vara ett svar på utmattning, trötthet och överarbetade muskler.

Med all denna information är det mer troligt att du kommer att kunna identifiera orsaken bakom denna obehagliga upplevelse.

Om symtomen förvärras, eller fortsätt under lång tid, är det bäst att besöka en läkare. Det låter dig utesluta allvarligare problem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Campos D, Kimiko R. Neuropatías periféricas dolorosas. Rev Bras Anestesiol. 2011; 61: 5: 351-360
  • Martín-Peña N, Morell Sixto ME, Rodríguez de Mingo E. Doctor, tengo hormigueos. Semer – Med Fam. 2010;36(1):51-55. doi:10.1016/j.semerg.2009.09.002

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.