4 huskurer mot halsbränna under graviditeten
Halsbränna under graviditeten är mycket vanligt, liksom andra gastrointestinala tillstånd. Detta beror på att fostret successivt kan komprimera vissa matsmältningsorgan och ändra deras korrekta funktion.
Efter förlossningen kommer allt att återgå till det normala men under hela graviditeten kan du uppleva obekväma förnimmelser som dock kan förbättras genom vissa huskurer.
I detta avseende är det viktigt att notera att de flesta matsmältningsbesvär kan förbättras genom att göra justeringar av dina matvanor. Specifika förändringar i din kost och modifieringar av rutiner kan påverka din livskvalitet positivt.
Hur man lindrar halsbränna under graviditeten
I följande artikel kommer vi att dela med oss av de bästa huskurerna för att lindra halsbränna under graviditeten, några som du kan använda redan i dag.
Om du efter detta inte upplever förbättring är det nödvändigt att du går till din läkare innan du självmedicinerar. Kom ihåg att det du äter kan påverka ditt barns utveckling.
1. Optimera din kost
Det är viktigt att ändra din kost för att bekämpa halsbränna under graviditeten. Du bör veta att vissa livsmedel, som choklad, läsk, kaffe och kryddiga produkter kan öka denna obehagliga känsla.
Att äta mindre enkla sockerarter kan också hjälpa dig att få lindring, vilket framgår av forskning publicerad i Journal of Thoracic Disease.
2. Sov med överkroppen lätt upphöjd
Halsbrännan blir mer uttalad när du går och lägger dig direkt efter middagen. För att undvika detta symptom rekommenderar experter att du låter det gå minst 2 timmar mellan din senaste måltid och det att du går och lägger dig.
Likaså är det bra att söka en viss lutning med dina kuddar, så att huvudet är lite högre än resten av kroppen.
Samma rekommendationer gäller för tupplurar som sker dagtid.
3. Tillsätt mjölk i din kost
Färsk helmjölk är basiskt, vilket betyder att det neutraliserar magsyra och minskar den brännande känslan.
Den här strategin är som ett plåster; den hjälper dig att må bättre för en tid, men det är inte någon lösning på problemet. Ändå kan det vara ett bättre alternativ än att ta till andra läkemedel. Det finns bevis som tyder på att återkommande användning av medicinen kan vara skadligt på lång sikt.
4. Minska ditt fettintag
Fetter är näringsämnen som tar längre tid att smälta än andra livsmedel, och som även stannar kvar i magen under längre perioder. Detta ökar risken för att drabbas av halsbränna, så det är tillrådligt att begränsa ditt intag när detta symptom är återkommande.
Dessutom är det tillrådligt att undvika typer av matlagning som kräver tillsatt fett (som friterad mat) och intag av industriellt bearbetat mat.
När ska man gå till doktorn?
Om du redan har ändrat dina kostråd och har begränsat konsumtionen av läsk, ultrabearbetade livsmedel och enkla sockerarter men ändå inte märker några förändringar, är det dags att besöka en specialist.
Detsamma gäller om detta symtom skadar ditt välbefinnande eller påverkar din livskvalitet, eftersom det i de fallen kan vara nödvändigt att tillgripa farmakologiska behandlingar.
Om du inte har gjort någon av dessa ändringar ännu, prova då dem först. Glöm inte att goda matvanor är nyckeln till din och ditt barns hälsa.
När det gäller viktökning är det normalt att det inträffar. Men du bör försöka bibehålla korrekt kroppssammansättning för att minska förekomsten av detta problem. För att göra detta, upprätthåll regelbunden fysisk aktivitet och skapa en matplan för att underlätta efterföljande matsmältningsprocesser.
Välj naturliga botemedel för att undvika halsbränna under graviditeten
Som du har sett finns det naturliga botemedel för att bekämpa obehag som orsakas av halsbränna under graviditeten.
Om du inte kan hitta lindring är det bäst att konsultera din förlossningsläkare för att utvärdera behovet av att införliva medicinering.
Hur som helst, tänk alltid på att det är positivt i alla skeden av livet att etablera hälsosamma livsstilsvanor. Inte bara bör du äta bra, utan också träna ofta och få en god natts sömn.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Newberry, C., & Lynch, K. (2019). The role of diet in the development and management of gastroesophageal reflux disease: why we feel the burn. Journal of thoracic disease, 11(Suppl 12), S1594–S1601. https://doi.org/10.21037/jtd.2019.06.42
- Paz, M., de Alencar, M., de Lima, R., Sobral, A., do Nascimento, G., Dos Reis, C. A., Coêlho, M., do Nascimento, M., Gomes Júnior, A. L., Machado, K., de Menezes, A., de Lima, R., de Oliveira Filho, J., Dias, A., Dos Reis, A. C., da Mata, A., Machado, S. A., Sousa, C., da Silva, F., Islam, M. T., … Melo Cavalcante, A. (2020). Pharmacological Effects and Toxicogenetic Impacts of Omeprazole: Genomic Instability and Cancer. Oxidative medicine and cellular longevity, 2020, 3457890. https://doi.org/10.1155/2020/3457890