Vecka 7 av graviditeten: Vad du kan förvänta dig

I vecka 7 börjar din kropp förändras för att stödja barnets utveckling.
Vecka 7 av graviditeten: Vad du kan förvänta dig

Senaste uppdateringen: 19 februari, 2020

Vad händer med mamma och foster under vecka 7 av graviditeten? Ni har redan tillbringat sex veckor tillsammans, och sakta anpassar ni er till havandeskapet varje dag.

Vecka efter vecka förändras barnet i utseende samtidigt som han eller hon utvecklas varje dag. Mamman förändras också, liksom symptomen hon upplever. Undan för undan vänjer sig båda vid varandras sällskap, och varje dag som går växer sig förbindelsen mellan dem starkare.

Vecka 7 av graviditeten

Trots att alla kvinnor upplever sin graviditet på olika sätt finns det vissa karakteristiska drag som är vanliga för de flesta graviditeter. Även om moderns kropp fortfarande inte är helt anpassad till sitt nya tillstånd börjar den förändra sig för att stödja barnets utveckling.

När den andra månaden börjar fortsätter morgonsjukan, om den redan har börjat, eller så kan den förekomma för första gången. Sug efter specifik mat fortsätter också, liksom avsky mot vissa livsmedel eller lukter.

Under den 7:e veckan börjar vanligtvis magen och brösten se större ut, midjan blir tjockare och modern kan behöva gå och kissa oftare. Humöret skiljer sig för varje kvinna. Generellt är det runt den här tiden som graviditeten bekräftas, vilket kan ge olika reaktioner beroende på huruvida graviditeten var väntad eller önskad.

Barnet i vecka 7 av din graviditet

  • Det här är en kritisk period för fostrets utveckling. Det är nu kroppen börjar bilda olika organ. Det är omkring vecka 7 som embryot blir till ett foster.
  • Barnets faktiska ålder under vecka 7 av graviditeten, räknat från den sista menstruationen, är fem veckor från implantationstillfället. Barnet är ordentligt implanterat i livmodern och slemproppen sväller upp så att livmoderhalsen kan hålla sig stängd och separerad från omvärlden.
  • Fostret är ungefär en centimeter långt och väger mindre än ett gram. Ett ultraljud visar nu början på armar, händer och nedre extremiteter.
  • Hjärtat slår regelbundet och lungornas utveckling fortsätter också. Man kan också se att hjärnan börjar växa till två hemisfärer.
  • Några ansiktsdrag kan nu tydligt ses, med näsan som börjar sticka ut. Ögon- och öronstrukturer förekommer, och det kan till och med vara lite ljuspigmentering i iriserna.
  • Efter de första veckorna börjar vävnaden som bildar benen formas. Matsmältningsorganet bildas också, med ett hålrum som kommer att bli munnen.

Råd för vecka 7 av graviditeten

Man kan lindra illamående och kräkningar, som vanligtvis är mycket obehagliga, genom att äta små mängder mat fem gånger om dagen. Det är viktigt att dricka tillräckligt med vatten medan du undviker kolsyrade drycker så mycket som möjligt.

Var också noga med hur maten är tillagad. Gravida kvinnor bör konsumera välkokt mat, och samtidigt undvika opastöriserade ostar, alkoholhaltiga drycker samt överdrivet koffeinintag.

Kvinna i första trimestern hos doktorn.

Det är väldigt viktigt att inte låta den här tiden passera utan att se en barnmorska som kan kolla ditt blodtryck, lyssna på fostrets hjärtslag och ge dig råd angående din graviditet.

Dessutom kommer du nästan säkert känna dig trött och sömnig, så se till att få mycket vila för både din egen kropps och barnets skull.

Vid vecka 7 av graviditeten blir embryot ett foster.

Det är också bra att börja undvika instabila transportsätt där man studsar runt eller är mycket utsatt. I allmänhet råder läkare att undvika cyklar och motorcyklar.

Under 7:e veckan finns det fortfarande risk för missfall.

Ta hand om huden

Det är viktigt att du redan nu börjar ta hand om din hud. Din växande mage kommer få huden att sträckas ut vilket kan leda till bristningar. Redan under den 7:e veckan bör du därför ta hand om huden med lämpliga krämer för att se till att den inte förlorar sin naturliga elasticitet.

När det gäller arbete kan en kvinna som är i 7:e veckan av graviditeten, och som inte upplever några problem, fortsätta att leda ett normalt liv. Om du misstänker att dina arbetsförhållanden kan skada dig eller din bebis, kontakta din läkare omedelbart.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Betz, D., & Fane, K. (2020). Human Chorionic Gonadotropin. In StatPearls. StatPearls Publishing.
  • Mateos, Luz María Fernández, and Antonio Sánchez Cabaco. “Embarazo: influencia de factores personales.” Familia: Revista de ciencias y orientación familiar 31 (2005): 51-72.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.