Dekorera barnrummet: Användbara tips

Barnets rum är något som de flesta föräldrar tänker på medan de väntar på sin bebis ankomst. Här ger vi dig några tips för att dekorera barnrummet.
Dekorera barnrummet: Användbara tips

Senaste uppdateringen: 03 april, 2021

Om du väntar bebis och inte vet hur du ska dekorera eller inreda hans eller hennes framtida rum kan den här artikeln ge dig några idéer för att göra just det. Ett barns sovrum är där han eller hon kommer att tillbringa merparten av sin tid från födseln. Därför bör du noggrant välja inredningen.

Tips för att dekorera barnrummet

1. Flexibla möbler

Med flexibla möbler menar vi möbler vars delar du kan återanvända när de inte längre behövs för sitt ursprungliga syfte. Om du har möjlighet rekommenderar vi att du köper möbler som anpassar sig till barnets behov medan han eller hon växer.

Ditt barn kommer till exempel inte alltid att behöva en spjälsäng. Om spjälsängen som du har valt kan konvertera till en vanlig barnsäng kan du få användning av möbeln i  några år till. Det kan bli en liten säng som han eller hon kan använda genom småbarnsåren.

Ett annat exempel är återanvändningen av amningsfåtöljen, som vi kommer att prata om i nästa tips. Du kan välja en fåtölj som har samma färger och stil som resten av huset. Senare, när den inte längre behövs i barnets rum, kan du använda den i ett annat utrymme.

2. Komfort framför allt

Det viktigaste i barnets rum är att allt är bekvämt – först och främst för barnet, som behöver känna sig avslappnat och så lugnt som möjligt, men också för de som tar hand om barnet. Ett barn behöver mycket omvårdnad under hela dagen, oavsett om det är morgon, eftermiddag eller natt. Därför är det viktigt att föräldrarna också har ett bekvämt utrymme där de kan ta hand om barnet.

Om rummet är stort är det bästa att köpa en fåtölj och ställa den bredvid spjälsängen. På det här sättet kan du hjälpa ditt barn att somna eller mata honom eller henne medan du sitter ner.

Barnsäng i ett rum.

3. Ha allt du behöver inom räckhåll

Ett av de bästa tipsen vi kan ge dig när du ska dekorera ditt barns rum är att ha allt du behöver inom räckhåll. Använd ett stort skötbord där du kan förvara alla hygienprodukter för barnet. Det är också smart att ha alla bebiskläder i närheten. Det underlättar att förvara de saker som du använder ofta i hyllorna eller lådorna under skötbordet, om det är möjligt.

Om du inte har mycket utrymme kan flätade korgar eller dekorerade lådor vara bra som förvaring. Dessa fungerar också som dekoration för rummet om du väljer dem noggrant, baserat på färg och stil. Fördelen är att du kan återanvända dem för att lagra leksaker när barnet växer.

4. Dekorera barnrummet: Använd multifunktionella möbler

Om rummet inte är så stort, eller om du helt enkelt inte vill ha för mycket möbler i rummet, är multifunktionella möbler en bra idé. Som namnet antyder uppfyller de flera funktioner åt gången. Det bästa exemplet är skötbordet. Försök att köpa ett skötbord som har hyllor längs botten eller en liten byrå. Detta ger dig mer utrymme för barnets saker.

5. Dekorera en vägg med ett speciellt tema

Spädbarn och barn älskar former och färger. Så ett tips är att dekorera en vägg med ett speciellt tema. Temat kan till exempel vara en design som du gillar, eller så kan det bara vara något som du tror att barnet kommer att gilla. Fjärilar, moln och träd är några mönster som många föräldrar använder sig av idag.

Om du å andra sidan inte gillar DIY kan du använda tapeter direkt på väggen. På det sättet stimulerar du också barnet visuellt när han eller hon börjar känna igen färger och former. Dessutom rekommenderar vi att du väljer pastellfärger med små mönster eller tryck. Rummet kommer att vara en glädjekälla för ditt lilla barn.

Brun-vitt barnrum.

6. Dekorera barnrummet: Belysning

Slutligen kan det vara roligt att använda dekorativa lampor i barnets rum. Detta kommer att fånga barnets uppmärksamhet tack vare formerna, och det kommer också hjälpa till att dekorera rummet.

Kom också ihåg att belysningen ska vara mjuk och avkopplande för att främja lugn och vila.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.