Tips på vad du kan göra med dina barns gamla kläder

Det finns flera användningar för barnkläder som dina barn inte längre använder – från att skapa nya kläder och leksaker av dem till att skänka dem till välgörenhet. Vissa föräldrar föredrar däremot att hålla fast vid dem som gulliga minnessaker.
Tips på vad du kan göra med dina barns gamla kläder
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 30 september, 2019

Allteftersom barn blir äldre växer de ur sina kläder och använder dem inte längre. Så vad kan man egentligen göra med sina barns gamla kläder?

Ett barns första kläder får de flesta människor att le, och speciellt föräldrar blir ofta känslosamma när de tittar tillbaka på vad deras barn brukade kunna använda.

Det kan vara svårt att säga hej då till sina barns gamla kläder

Föräldrar har i allmänhet svårt att säga hej då till sina barns gamla kläder. Istället bestämmer sig många för att spara bebiskläderna i en låda eller längst in i en garderob.

När de får tillfälle att gå igenom kläderna kan de slås av en känsla av nostalgi.

Det leder ofta till att de lägger tillbaka kläderna på samma ställe istället för att göra någonting med dem. Med andra ord har bebiskläder ett stort känslomässigt värde för föräldrar.

Men barn växer upp, och i och med börjar de ta mer plats – plats som kanske inte finns. Det är då föräldrarna, för att göra mer plats, kanske äntligen gör någonting med kläderna som barnen inte längre använder.

Tips på vad du kan göra med dina barns gamla kläder

Skänk dem till vänner och familj

Ofta väntar familjemedlemmar eller vänner sitt eget barn. Ett bra sätt att släppa på sina barns gamla kläder är att ge bort dem till blivande föräldrar. Det är ett fantastiskt sätt att dela den kärlek du känner för dessa speciella ägodelar.

Mamma viker barnkläder

Skänk dem till välgörenhet

Detta är ett utmärkt alternativ för föräldrar som inte vet vad de ska göra med kläderna. Om du inte har några vänner eller familjemedlemmar som väntar barn finns det en massa organisationer som kan ge bort dem till någon som faktiskt behöver dem.

Gör kläder till husdjur

Ett annat alternativ för att återanvända kläderna är att sy om dem till att passa familjens husdjur. Om du har en liten hund är kläderna perfekta för att sy små tröjor och mössor som kan skydda din valp mot kyla.

Återanvänd dem för att göra leksaker till dina barn

Eftersom bebiskläder finns i många olika material är de utmärkta för att göra didaktiska leksaker. Det är ett fantastiskt sätt att spara kläderna och samtidigt återanvända dem.

Några leksaker du kan göra är dockor, mjukisdjur, tygkuber, bollar, marionetter, tyg- och aktivitetsböcker, osv. Ditt barn kommer säkert ha roligt med vad du än skapar.

”Föräldrar har i allmänhet svårt att säga hej då till sina barns gamla kläder. Istället bestämmer sig många för att spara bebiskläderna i en låda eller längst in i en garderob.”

Sälj kläderna som fortfarande är i gott skick

Det är inte ovanligt att en massa barnkläder bara används en eller två gånger. Eftersom nyfödda i början får en hel del kläder i present växer de ofta ifrån vissa saker innan de faktiskt får en chans att använda dem. I så fall är det ett bra alternativ att sälja dem.

Idén är att sälja kläder som inte längre passar din bebis och fortfarande är i gott skick till ett lägre pris. På så sätt blir du av med några saker och samtidigt får du en del av pengarna tillbaka.

Bebis leker med tvätt

Dekorera barnens rum

Om du gillar att vara kreativ kan du använda din fantasi till din fördel. Det är en fantastisk idé att återanvända barns gamla kläder för att dekorera deras rum.

Till exempel kan du skapa en väggmålning eller kuddar med hjälp av olika tygrester. Du sparar pengar på dekorationskostnader och får även nostalgiska inslag i rummet.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.