Tips för att organisera din bebis rum så att allt får plats

Om du snart ska få barn kommer du snart att börja tänka på hur du vill att hans eller hennes framtida rum ska se ut. Här tipsar vi om hur du kan skapa en varm och trevlig atmosfär i din bebis rum.
Tips för att organisera din bebis rum så att allt får plats
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 20 juni, 2020

Det kan vara en utmaning att organisera ditt barns rum så att allt får plats. Om du redan har barn är du säkert väl medveten om detta. Men om du just nu är gravid och snart ska bli mamma för första gången kommer här några tips som gör att du bättre kan göra det mesta av det utrymme du har.

I väntan på ditt barns ankomst är det normalt att känna behovet av att förbereda ditt hem för att välkomna den nya familjemedlemmen. Du vill ge ditt barn ett varmt välkomnande, med kärlek och uppmärksamhet, samt en fin miljö att växa upp i.

Utmaningarna med att förbereda ditt lilla barns rum är vanligtvis inte en fråga om någon brist på intresse, utan en brist på utrymme. Nedan tittar vi på några idéer för att effektivt organisera ditt barns rum så att allt du behöver får plats.

Tips för att organisera din bebis rum

Nedan hittar du några förslag på hur du kan organisera din bebis rum så att allt får plats. Läs och se om något passar för din familj!

1. Välj “rätt” rum till din bebis

Först och främst måste du välja rätt rum till din bebis – någonstans där han eller hon kan vila. Om du har alternativ att välja mellan, välj ett rum som är förskonat från höga ljud.

Din bebis rum bör också hålla en behaglig temperatur, dvs. inte bli för varmt eller för kallt. Se till att rummet är ventilerat och att det får solljus någon gång under dagen.

När du har valt rätt rum är det dags att inreda det. Du kan börja med att måla väggarna. Det är bäst att använda mjuka, milda färger.

För att ge rummet en lekfull touch kan du använda dig av några väggklistermärken, tavlor eller annan dekor på väggarna.

din babys rum: pappa håller upp baby

2. Möbler till din bebis rum

När det gäller möbler är det viktigaste förstås en spjälsäng. Oavsett om du väljer en vagga som har gått i arv i generationer eller köper en ny spjälsäng måste du se till att den uppfyller gällande krav på säkerhet. Förutom sängen behöver du också en liten byrå eller garderob.

Om rummet är väldigt litet, använd garderobsutrymmen eller några små förvaringslådor för tillbehör och små babykläder.

Under de första månaderna är det bra att se till att rummet inte blir för rörigt. Håll rummet städat så att det är bekvämt och avkopplande och fyll det inte med möbler och andra prylar.

Din bebis kommer älska av att vara i detta rofyllda utrymme, och du kommer också att göra det medan du sköter om din lilla.

3. Dekorativ och rolig förvaring i din bebis rum

Förutom förvaring för din bebis kläder behöver du också plats för leksaker och annat. Med andra ord är bra förvaringsutrymmen av största vikt.

Vi kan rekommendera bokhyllor, som är utmärkta för att visa upp saker som foton, ditt barns fotavtryck, babyfiltar osv. Om storleken på rummet tillåter det kan du även ställa in ett skötbord.

Detta ger dig också en plats för hygienartiklar och blöjor. Det är väldigt praktiskt och bekvämt att ha nödvändiga saker inom räckhåll.

Slutligen bör du se till att ditt skötbord inte bara är praktiskt utan också säkert. Även om du aldrig, aldrig, aldrig får lämna ditt barn utan tillsyn på skötbordet bör du fortfarande leta efter ett med upphöjda kanter för extra säkerhet.

“Först och främst måste du välja rätt rum till ditt barn… Välj ett rum som har ett lugnt läge, långt borta från höga ljud.”

4. Något gulligt

Sängkläder är viktiga för att göra rummet mysigt och bekvämt, men håll dig till det viktigaste. Även om kuddar, mjuka gosedjur och filtar är väldigt fina måste du alltid måste prioritera ditt barns säkerhet.

Om du har för många mjuka föremål i spjälsängen medan ditt barn sover där ökar risken för plötslig spädbarnsdöd. Ditt barn är säkrast om han eller hon sover i en spjälsäng med bara en fast madrass och ett tätt sittande lakan.

En mobil över din lillas säng är inte bara fint, utan också stimulerande för din bebis. Färgerna, rörelserna och den mjuka melodin stimulerar ditt barns sinnen.

Om du har trägolv är en mjuk matta ett fint tillskott som också är bra att leka på. Välj en matta som är mjuk och skön, och se till att du dammsuger den regelbundet så att den inte samlar på sig damm.

5. Glöm inte belysningen

Belysning är viktigt för att skapa rätt atmosfär. Rummet bör ha flera mjuka, vita ljuskällor. Till exempel kan du sätta in en nattlampa, en taklampa, en liten bordslampa osv. Du kan också installera en dimmer för att finjustera belysningen ytterligare.

Målet är att kunna anpassa belysningen i ditt barns rum så att den fungerar både på dagen och natten.

din babys rum: barnrum med prickiga tapeter

6. Säkerheten kommer först

När du planerar och väljer saker till din bebis rum ska du alltid prioritera ditt barns säkerhet. Var alltid på din vakt och vidta alla nödvändiga försiktighetsåtgärder.

Kom ihåg att det första sinnet som ditt barn kommer att utveckla är smaksinnet. Det innebär att bebisar och små barn stoppar allt i munnen som ett sätt att utforska världen. Undvik att placera små föremål inom räckhåll.

Undvik också att lämna några snören eller elektriska sladdar där ditt barn kan nå dem. Båda utgör ett hot då barnet kan trassla in sig i dem och strypas. För att inte tala om faran med elektricitet i kablar, sladdar och eluttag.

Du kanske känner dig överväldigad av så många alternativ och saker att tänka på, men oroa dig inte. Det kommer helt säkert vara en fin och minnesvärd upplevelse a tt organisera ditt barns rum.

Med hjälp av din partner, dina vänner och din familj kan du skapa ett vackert utrymme där ni kan välkomna er nya bebis och skapa många fina minnen tillsammans.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.