Är det säkert att äta soja under graviditeten?

Det är säkert att äta soja under graviditeten så länge denna mat ingår i en varierad och balanserad kost. Läs mer i den här artikeln.
Är det säkert att äta soja under graviditeten?
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionisten Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 23 oktober, 2022

Soja är livsmedel som ofta rekommenderas för att främja kvinnors hälsa. Den innehåller en serie föreningar som kallas isoflavoner som kan optimera hormonproduktionen och minska symtomen i samband med klimakteriet. Här berättar vi för dig om det är säkert att äta soja under graviditeten, eller om det bör begränsas under detta skede.

Det första att tänka på är att sojakonsumtionen generellt har ökat kraftigt, och alltfler produkter är tillverkade av soja. Speciellt de med högt proteininnehåll och gjorda för veganer. Detta beror på koncentrationen av näringsämnen i denna grönsak, även om proteinkvaliteten inte är lika hög som i animaliska livsmedel. Soja har till och med brist på flera essentiella aminosyror.

Soja är ett livsmedel som innehåller “anti-näringsämnen”

Ett av argumenten mot konsumtion av soja under graviditeten har att göra med förekomsten av “anti-näringsämnen” i maten. Det vill säga en serie element som minskar biotillgängligheten av vissa viktiga mineraler, såsom kalcium, järn eller zink. Ett underskott av dessa näringsämnen kan påverka fostret negativt enligt en studie publicerad i Nutrients.

Dessutom odlas många sojabönor på enorma monokulturfält där stora mängder bekämpningsmedel behövs för att minska riskerna från skadedjur. Dessa ämnen är fettlösliga (de fäster vid fetter) och kan nå fostret genom moderkakan. När sojabönornas ursprung är okänt är det därför bäst att undvika dem, men när de kommer från ekologiska odlingar sjunker mängden av dessa gifter till viss del.

Soppa med mungbönor.
Soja är ett livsmedel rikt på näringsämnen, men det bör inte konsumeras i överskott under något skede av livet eftersom det kan leda till näringsbrist.

Så, är det säkert att konsumera soja under graviditeten?

Trots ovanstående finns det inga solida bevis som tyder på att sojaintag kan vara skadligt för hälsan hos gravida kvinnor eller deras barn. Detta är så länge det ingår i kosten på ett rimligt sätt, utan att ändra variationen eller balansen på energinivån.

Vissa undersökningar tyder dock på möjligheten att utveckla reproduktionsproblem från ett högt intag av soja i kosten.

Det bör noteras att det funnits och finns många rykten om soja genom historien. Till exempel att det kan orsaka en minskning av produktionen av testosteron hos män, men denna hypotes har inte bevisats definitivt, detta betyder dock inte att det inte är sant, det finns trots allt väldigt få saker som kan bevisas definitivt.

Och hur är det med bearbetade sojaprodukter?

Med bearbetade sojaprodukter måste man vara försiktig, eftersom många av dem är av dålig kvalitet och innehåller tillsatser, enkla sockerarter och transfetter. Det är inte så att de kommer att ha en direkt skadlig effekt på fostret eller på kvinnans hälsa, men ju mindre de förekommer i kosten, desto bättre.

På lång sikt kan de få en negativ inverkan på metabolismens funktion och på inflammatoriska markörer i kroppen, vilket leder till en ökad risk för sjukdomar. Därför bör denna typ av mat minskas i kosten för gravida kvinnor såväl som hos den allmänna befolkningen.

En diet bör alltid baseras på färska och näringsrika livsmedel. Annars kan ett underskott i kroppen uppstå under åren.

Soja i olika former, inklusive mjölk, sås, torra bönor och tofu.
Färsk soja är inte likvärdig med produkter som härrör från den. I allmänhet innehåller bearbetade sojabaserade produkter tillsatser och transfetter som bör undvikas.

Soja kan konsumeras under graviditeten

Som vi har sagt är det möjligt att konsumera soja under graviditeten, även om det är bäst att inte gå till överdrift. Nyckeln till en bra kost är variation och energibalans, så att inkludera produkter som koncentrerar en stor mängd anti-näringsämnen kan få motsatt effekt. Under graviditeten är det viktigt att undvika underskott för att upprätthålla en god hälsa hos modern och barnet.

Slutligen, kom ihåg att om du har tvivel om de livsmedel som kan inkluderas, eller inte, i kosten för gravida kvinnor så är det bästa alternativet alltid att gå till en specialist. Den sakkunnige kommer att kunna lösa alla dina tvivel och kommer dessutom att kunna upprätta en optimal matplan för att uppnå en bra kroppssammansättning och en hälsosam utveckling av fostret.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.