Är det bra att äta ananas under graviditeten?

Att äta ananas under graviditeten är fördelaktigt för både barnets och moderns hälsa. Detta står i motsats till vad man tidigare trodde.
Är det bra att äta ananas under graviditeten?
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionisten Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 24 februari, 2023

Ananas är nyttigt för hälsan. De innehåller viktiga näringsämnen samt en rad föreningar som underlättar matsmältningen. Dessutom kan de tillhandahålla antioxidanter som är nödvändiga för att förbättra kroppens funktion. Här vill vi i grunden berätta om precis hur bra det verkligen är att äta ananas under graviditeten.

Sanningen är att det under många år fanns en rad myter som kopplade samman intaget av ananas med vissa biverkningar under graviditeten. Studier har dock inte funnit några bevis för skadliga biverkningar från konsumtionen av denna frukt.

Fördelarna med ananas

Bland de väsentliga mikronäringsämnena som finns i ananas utmärker sig C-vitamin. Detta element bidrar till att säkerställa att immunsystemet fungerar korrekt, åtminstone enligt en studie publicerad i tidskriften Nutrients. Att säkerställa ett regelbundet intag av C-vitamin minskar förekomsten av infektionssjukdomar, något som underlättar graviditetsperioden.

Dessutom innehåller frukten mineraler som är viktiga under graviditeten, vilket är fallet med magnesium. Detta näringsämne kan minska kramper i benen hos gravida kvinnor, vilket framgår av forskning publicerad i Canadian Journal of Kidney Health and Disease . Det bör dock noteras att vissa studier visar på motsägelsefulla resultat i detta avseende.

Dessutom förbättrar ämnet bromelin, som finns i ananas, matsmältningen av proteiner, vilket minskar sannolikheten för halsbränna, reflux och andra gastrointestinala problem. Denna egenskap är avgörande då gravida kvinnor ofta drabbas av en försämrad matsmältning på grund av livmoderns tryck på magen och mellangärdet.

En ananas.
Som med all mat bör du inte äta någon överdriven mängd ananas under graviditeten. Det är viktigt att kombinera denna frukt med andra produkter för att uppnå en komplett tillförsel av näringsämnen som gynnar fostrets utveckling och ett gott hälsotillstånd hos modern.

Kontraindikationer för ananas under graviditet

Trots fördelarna som nämns ovan är det sant att konsumtionen av ananas under graviditeten kan åtföljas av ett antal kontraindikationer och risker. Dessa är främst baserade på bromelinhalten. Tydligen kan detta element påverka livmoderhalsen och öka risken till för tidiga födslar.

Det bör dock noteras att det inte finns några solida bevis för att bekräfta detta förhållande. Måttlig konsumtion av ananas är inte riskabelt under graviditeten. Faktum är att denna frukt har fler fördelar än faror. Av denna anledning kan den normalt inkluderas i en gravid kvinnas kost utan rädsla.

Ger ananas upphov till sammandragningar?

Vissa har också föreslagit att ananas kan orsaka livmodersammandragningar. Studier har dock visat att det inte finns något sådant samband. Bromelin har ingen aktiverande kraft på muskulatur i livmodern eller prostaglandinsyntesen. Av denna anledning finns det ingen anledning att oroa sig för eventuella abortframkallande eller värkansstimulerande effekter.

Endast ett överdrivet intag av ananas under de tidiga stadierna av graviditeten, när mognad av livmoderhalsen är avgörande för fostrets hälsa, kan vara kontraproduktivt. Detta är dock ett mycket osannolikt scenario, så i praktiken finns det ingen anledning att undvika förekomsten av denna frukt i gravida kvinnors kost.

Ananas skärs upp.
Ananas under graviditeten kan ge viktiga mikronäringsämnen som förbättrar immunsystemets funktion. Frukten minskar också förekomsten av mag- och tarmbesvär.

Det är säkert att äta ananas under graviditeten

Som nämnts ovan kan ananas konsumeras utan risk under graviditeten. I måttliga mängder kommer det inte att orsaka några skadliga effekter på fostret. Det kommer heller inte att öka förekomsten av för tidiga födslar eller missfall. Faktum är att inga fall av ökade livmodersammandragningar orsakade av bromelin har rapporterats i vetenskaplig litteratur. Tvärtom har denna frukt flera hälsofrämjande fördelar.

Glöm samtidigt inte att det är viktigt att ta hand om hela din kost under graviditeten. Att inkludera farliga livsmedel i kosten kan få negativa konsekvenser för fostret. Ananas finns dock intemed på den listan.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Carr, A. C., & Maggini, S. (2017). Vitamin C and Immune Function. Nutrients9(11), 1211. https://doi.org/10.3390/nu9111211
  • Varghese, A., Lacson, E., Jr, Sontrop, J. M., Acedillo, R. R., Al-Jaishi, A. A., Anderson, S., Bagga, A., Bain, K. L., Bennett, L. L., Bohm, C., Brown, P. A., Chan, C. T., Cote, B., Dev, V., Field, B., Harris, C., Kalatharan, S., Kiaii, M., Molnar, A. O., Oliver, M. J., … Dialysate Magnesium (Dial-Mag) Investigators (2020). A Higher Concentration of Dialysate Magnesium to Reduce the Frequency of Muscle Cramps: A Narrative Review. Canadian journal of kidney health and disease7, 2054358120964078. https://doi.org/10.1177/2054358120964078
  • Monji, F., Adaikan, P. G., Lau, L. C., Bin Said, B., Gong, Y., Tan, H. M., & Choolani, M. (2016). Investigation of uterotonic properties of Ananas comosus extracts. Journal of ethnopharmacology193, 21–29. https://doi.org/10.1016/j.jep.2016.07.041

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.