Svullna händer under graviditeten: orsaker och tips

Svullna händer under graviditeten är inte ett av de vanligaste tillstånden. Men vi kommer att berätta allt om det i den här artikeln.
Svullna händer under graviditeten: orsaker och tips
Maria del Carmen Hernandez

Skriven och verifierad av Hudläkare Maria del Carmen Hernandez.

Senaste uppdateringen: 20 oktober, 2022

Även om bensvullnad är vanligare kan vissa kvinnor märka att de utvecklar svullna händer under graviditeten. Oftast är dessa ofarliga besvär som dock blir mer uppenbara under graviditetens sista trimester.

Här kommer vi att berätta allt om svullna händer under graviditeten.

Förändringar i händerna under graviditeten

Under graviditeten genomgår kroppen ett antal olika cirkulationsförändringar, och händerna är inget undantag. Förutom ödem på grund av vätskeansamling kan vissa andra förändringar uppfattas:

 • Klåda och erytem på handflatorna eller fotsulorna orsakas av hormonella störningar. Symtomen tenderar dock att försvinna av sig själva efter förlossningen. Under tiden är mjukgörande medel ett bra alternativ för att ge lindring.
 • Parestesier. Även om det inte är någon anledning till oro så kan en stickande känsla i händerna uppträda sporadiskt.
 • Neuralgi. Enligt en studie publicerad 2021 är karpaltunnelsyndrom mycket vanligt under graviditeten på grund av ansamling och tryck av vätska runt nerverna i handleden. Men efter graviditeten försvinner symtomen vanligtvis spontant.

Orsaker till svullna händer under graviditeten

Graviditetsödem är ett vanligt tillstånd hos kvinnor och blir mer uppenbart allteftersom graviditeten fortskrider. Speciellt under sommarmånaderna.

Även om ödem i de nedre extremiteterna (ben, vrister och fötter) är vanligast så tenderar händerna också att svälla någon gång under graviditeten. Enligt en studie publicerad av Revista terapéutica fördelas den totala kroppsvätskan som ökar i det extracellulära utrymmet, och det är detta som predisponerar den blivande modern att utveckla ödem.

Blodvolymen ökar med 50 % för att kunna täcka barnets alla behov samt garantera dess optimala utveckling. I sin tur bidrar närvaron av vätska till fostrets tillväxt och expansionen av höftlederna vid tidpunkten för förlossningen.

En kvinna med ödem under graviditeten.
Nedre extremitetsödem är det vanligaste av alla, särskilt under tredje trimestern. Men det kan också visa sig i händer och ansikte.

Preeklampsi, ett farligt tillstånd

Preeklampsi är en allvarlig komplikation under graviditeten där ödem är ett av de främsta symtomen, tillsammans med de som beskrivs nedan:

 • Förekomst av protein i urinen (proteinuri)
 • Förhöjt blodtryck
 • Plötslig viktökning
 • Svullnad i ansiktet

Andra manifestationer har också beskrivits, såsom svindel, suddig syn, buksmärtor eller dåsighet. Om något av dessa symtom uppträder är det viktigt att du konsulterar en läkare omedelbart.

Tips för att förhindra svullna händer under graviditeten

Vätskeretention inträffar oftare och mer intensivt när den gravida kvinnan påbörjar sin tredje månad av graviditeten. För att förhindra det kan du implementera några av åtgärderna som vi delar med oss av här nedanför.

Korrekt och tillräcklig återfuktning

Svullna händer under graviditeten kan bli mer märkbara under sommarmånaderna, detta på grund av den överdrivna värmen. Därmed är det bäst att upprätthålla en ordentlig vätskebalans, och det gäller oavsett årstid.

Även om det kan verka motsägelsefullt så stimulerar drickandet av mer vätska faktiskt eliminering via njurarna och detta minskar vätskeretentionen i kroppen.

En varierad och kontrollerad kost

En balanserad kost är viktig för en hälsosam graviditet och för att införliva de nödvändiga näringsämnena för barnets tillväxt. Därför är det bäst att upprätthålla en kost rik på frukt och grönsaker, med ett högt innehåll av vitaminer och mineraler, och endast en liten närvaro av ultrabearbetade och förpackade produkter, eftersom de ofta innehåller en hög mängd natrium.

En annan orsak till svullna händer under graviditeten kan vara kaliumbrist, så bananer är en utmärkt rekommendation.

Begränsa användningen av tillbehör på händerna

Om dina händer blir väldigt svullna är det bäst att undvika att bära ringar eller armband, eftersom det kan vara för farligt. Faktum är att det är vanligt att märka att ringar är lättare att sätta på och ta av på morgonen, och på natten är de svårare.

För att undvika svullnad av händerna under graviditeten är det tillrådligt att inte hålla dem i en nedåtgående position och röra på fingrarna för att stimulera cirkulationen och minska ödem.

En gravid kvinna tar en promenad.
Att ta minst en promenad dagligen hjälper till att förbättra venös blodåtergång och begränsa utvecklingen av ödem

Daglig fysisk aktivitet

Att träna, oavsett om det är promenader eller simning, är en bra vana att komma in i, även för gravida kvinnor. Att hålla kroppen i rörelse hjälper venöst återflöde och att reglera värmen i rummet förbättrar trängsel och vätskeansamling i de nedre extremiteterna.

Alla dessa obehag kan lindras med kalla duschar i slutet av dagen för att minska svullnad.

Svullna händer under graviditeten är inte något vanligt tillstånd

Även om vätskeretention och svullnad inte är allvarliga tillstånd, så kan de kännas fula och irriterande. Ibland kommer de att vara oundvikliga (eftersom de svarar på hormonella förändringar), men vid andra tillfällen kan de kontrolleras genom ett antal försiktiga åtgärder.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Mohaupt MG. Odeme in der Schwangerschaft–banal? [Edema in pregnancy–trivial?]. Ther Umsch. 2004 Nov;61(11):687-90. German. doi: 10.1024/0040-5930.61.11.687. PMID: 15605462.
 • Rana S, Lemoine E, Granger JP, Karumanchi SA. Preeclampsia: Pathophysiology, Challenges, and Perspectives. Circ Res. 2019 Mar 29;124(7):1094-1112. doi: 10.1161/CIRCRESAHA.118.313276. Erratum in: Circ Res. 2020 Jan 3;126(1):e8. PMID: 30920918.
 • Afshar A, Tabrizi A. Pregnancy-related Hand and Wrist Problems. Arch Bone Jt Surg. 2021 May;9(3):345-349. doi: 10.22038/abjs.2020.50995.2531. PMID: 34239963; PMCID: PMC8221449.
 • Danielewicz H, Myszczyszyn G, Dębińska A, Myszkal A, Boznański A, Hirnle L. Dieta durante el embarazo: más que comida. Eur J Pediatra . 2017;176(12):1573-1579. doi:10.1007/s00431-017-3026-5

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.