7 goda vanor under graviditeten

Om du är orolig över din och ditt barns hälsa är det lämpligt att anamma några goda vanor under graviditeten.
7 goda vanor under graviditeten

Senaste uppdateringen: 08 maj, 2022

Många nyblivna mammor träder in i sin graviditet utan att ha någon större aning om vad som komma skall. Det är normalt att prioritera vissa aspekter då det kommer till mat, utan att ta hänsyn till andra goda vanor under graviditeten som kan påverka barnets korrekta utveckling.

Om detta är fallet med dig är det viktigt att veta att hälsa går långt utöver att endast äta och sova bra. Graviditeten är ett fascinerande skede i ens liv, men den kommer också med många ansvarsområden eftersom den korrekta utvecklingen av barnet till stor del beror på våra vanor.

Då det är troligt att du är intresserad av att uppleva en hälsosam och lycklig graviditet har vi förberett följande lista med några hälsosamma vanor som du kan ta hänsyn till för att leva varje dag på bästa möjliga sätt fram till det efterlängtade ögonblicket då ditt barn anländer. Här följer sju goda vanor under graviditeten.

Är livsstilsförändringar nödvändiga under graviditeten?

Detta skede är en av de vackraste tiderna i våra liv, men viktig omsorg måste också tas för att säkerställa god hälsa. Det framtida barnet växer i snabbare takt vecka för vecka, så det kommer att behöva mer och mer näring.

Ditt barns rätta utveckling beror inte bara på vad du äter, utan det beror också mycket på livsstilsvanor. Rökning kan till exempel få negativa och permanenta konsekvenser, och ingen vill att deras barn ska födas med hälsoproblem.

Planerar du en graviditet eller är du redan i detta skede? Överväg följande tips om hälsosamma vanor för att få bästa möjliga upplevelse och för att säkerställa att allt går som planerat.

7 goda vanor under graviditeten

Träning, kost och ordentlig vård är hörnstenarna i denna lista. Dessa beskrivs i detalj nedan.

1. Lågintensiv träning, en av alla goda vanor under graviditeten att tänka på

Många gravida kvinnor undrar om det är möjligt att träna under detta skede eller inte. Sanningen är att under de första månaderna, så länge som din läkare godkänner det och förutsättningarna är lämpliga, så kan träning vara mycket fördelaktigt för barnet.

Du bör välja en träningsmetod som är av låg eller måttlig intensitet för att undvika risken för trauma i buken eller bäckenet. Du bör också vara mycket medveten om din vätskebalans och inte överdriva motionen eftersom överträning under detta skede är farligt.

2. Upprätthåll ett ökat kaloriintag

En gravid kvinna sitter i sängen och äter fruktsallad.

Kom ihåg att det finns två “munnar” att mätta! Både du och ditt barn ökar energibehovet, men du bör konsumera mat inom ramen för en balanserad kost. Och självklart, att äta för två betyder inte att äta dubbelt så mycket!

Det här är inte tiden att improvisera med dieter eller tänka för mycket på din vikt. Det är bäst att äta flera gånger om dagen och bibehålla förhållandet mellan kolhydrater, proteiner och fetter. Du kan ställa alla dessa frågor till din läkare vid nästa konsultation.

3. Delta i sociala sammankomster

Att medverka i sociala möten betyder inte att du måste leva varje dag som om det vore den sista och ta del av alkohol eller andra substanser. Du kommer att uppleva några unika och speciella dagar då din kropp och din attityd kommer att förändras mycket från en dag till en annan. Vem är bättre än dina vänner och familj till att njuta av denna process med dig?

Trots kraven från arbete och hem, planera några dagar i veckan för att njuta av de vänner du inte har sett på länge. Minns stunder tillsammans över en picknick eller fly till stranden för en helg med sol och bad. Din mentala hälsa är viktig!

4. Dela och dokumentera erfarenheter med nära och kära

Det här tipset är ungefär i samma linje som det tidigare, att dokumentera ögonblick är en god investering för framtida stunder av glädje. Dra nytta den tid du har för att ta foton, spela in videor eller skriva i en dagbok om hur du känner och vad du ser fram emot.

Kan du föreställa dig att du och ditt barn sitter några år från nu och tittar på alla de där roliga videorna? De är ovärderliga minnen som aldrig kommer att ersättas av något annat. Ta chansen att inkludera dina nära och kära och njut av varje ögonblick.

5. Konsumera kosttillskott

I din första konsultation med barnmorskan är det mycket troligt att de kommer att ordinera kosttillskott med järn och folsyra. Dessa används för att förhindra många sjukdomar som ofta drabbar gravida kvinnor och kan påverka barnets korrekta tillväxt.

Järn används för att förhindra anemi, medan folsyra används för att förhindra defekter i utvecklingen av nervsystemet hos barn. Faktum är att om du har gått till en konsultation för de som vill bli gravida så är det mycket troligt att de har sagt till dig att ta tillskotten redan några veckor eller månader innan graviditetens början.

En gravid kvinna häller vitaminer i sin hand.

6. Håll dig inte om du vill gå på toaletten

Livmodern, det organ som är avsett att hålla ditt barn inne i magen under dess utveckling, växer konstant och är i nära kontakt med urinblåsan, där urinen lagras. Du kan föreställa dig den mest direkta konsekvensen, eller hur?

Under graviditeten kan du få en ökad lust att gå på toaletten och det kan till och med läcka lite urin ofrivilligt. Försök så mycket som möjligt att inte vänta när du känner för att kissa. Det kan leda till urinvägsinfektioner, som förutom att vara mycket obekväma kan få negativa konsekvenser för barnets utveckling.

7. Besök din barnmorska regelbundet

Vårt sista tips är det mest uppenbara, men det är ändå viktigt. Din läkare och barnmorska kommer att vara din främsta hjälp, månad efter månad, och du bör följa deras instruktioner till punkt och pricka. Om någon av rekommendationerna verkar konstiga eller otillräckliga, fråga dem då omedelbart om ett förtydligande.

Kom ihåg att du aldrig bör hoppa över ett barnmorskebesök. Även under de sista veckorna är regelbundna kontroller nödvändiga för att upptäcka problem under din graviditet. Om du inte gillar din barnmorska eller upplever något annat problem, be att få träffa någon annan eller byt till en annan plats, men sluta inte söka professionell hjälp.

Ta hand om dig själv på alla möjliga sätt!

Hälsa omfattar många aspekter, inte bara frånvaron av sjukdom. Att förebygga problem är också en del av ett hälsosamt liv, och för att vara framgångsrik i detta avseende under graviditeten är det klokt att följa dessa och andra tips som din läkare och barnmorska ger dig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Cereceda M, et al. Consideraciones para una adecuada alimentación en el embarazo. Revista Peruana de Ginecología y Obstetricia;153-159.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.