Halsbränna och matsmältningsbesvär under graviditeten
När din graviditet fortskrider kommer du att känna av ett brett spektrum av symptom. Dessa har sin grund i fostrets utveckling i livmodern, liksom de fysiska och metaboliska förändringarna i kroppen.
Dessa förändringar påverkar inte alla gravida kvinnor på samma sätt – varje graviditet har sina egna unika symptom.
Men nästan alla gravida kvinnor upplever halsbränna och matsmältningsbesvär. Detta irriterande tillstånd kännetecknas av en tung eller brännande känsla efter måltider.
Halsbränna och matsmältningsbesvär är vanliga symptom som kan förekomma under alla faser av graviditeten, även om de är vanligast under andra och tredje trimestern.
Vad orsakar matsmältningsbesvär under graviditeten?
“Kost, livmoderns tillväxt och hormonella förändringar är några av orsakerna till halsbränna och matsmältningsbesvär under graviditeten”
Matsmältningsbesvär under graviditet har flera orsaker, inklusive kost och livmoderns tillväxt.
Hormonella förändringar som uppstår under graviditeten är en annan faktor. Specifikt är det känt att progesteron spelar en stor roll vid halsbränna och matsmältningsbesvär under graviditeten.
Hos gravida kvinnor producerar moderkakan progesteron, vilket bland annat får musklerna i livmodern att slappna av och töjas ut. Tyvärr har detta hormon samma effekt på de muskler i magmunnen som skiljer magen från matstrupen.
Detta innebär att magsyra kan stiga upp i matstrupen och där ge upphov till en brännande känsla och det som vi kallar halsbränna eller sura uppstötningar.
Detta hormon minskar också graden av sammandragning i matsmältningssystemet, vilket saktar ner matsmältningsprocessen. I kombination med det växande barnet som trycker mot magsäcken kan detta leda till betydande obehag.
Lindring för halsbränna och matsmältningsbesvär under graviditeten
“Att lägga sig till med vissa hälsosamma vanor och se över din kost kan hjälpa till att förhindra matsmältningsbesvär under graviditeten eller minska dess effekter.”
Även om det är svårt att helt undvika det finns det några sätt att lindra eller minska dess förekomst.
- Undvik att äta för mycket. Under graviditeten bör måltiderna vara lätta. Det är bättre att äta flera små måltider och mellanmål under hela dagen för att tillfredsställa din aptit och undvika matsmältningsbesvär.
- Var försiktig med vissa livsmedel. Det är bra att undvika mycket fet eller starkt kryddad mat, drycker som innehåller koffein eller tein och söta efterrätter. Att äta mer frukt och grönsaker är ett bra sätt att förhindra matsmältningsbesvär under graviditeten.
- Ta tid på dig. Tugga maten långsamt innan du sväljer. Detta hjälper till att underlätta matsmältningen. Att äta lugnt vid måltiderna hjälper också.
- Drick vatten mellan måltiderna. Det är särskilt viktigt att få i sig tillräckligt med vatten under graviditeten. Men det är också möjligt att dricka för mycket: ett överflöd av vätska leder till svullnad.
- Tugga tuggummi efter måltiderna. Detta stimulerar dina salivkörtlar. Saliv hjälper till att neutralisera syra.
- Undvik att äta strax före sänggåendet. Vänta en timme eller två för bättre matsmältning. Du kan också prova att sova i en vinkel på cirka 45º. Denna position hjälper till att undvika sura uppstötningar och håller magsaften kvar i magen.
- Använd löst sittande, bekväma kläder och undvik kläder som klämmer åt runt midjan och magen.
- Rök inte. Förutom att det skadar din hälsa i allmänhet, och särskilt under graviditeten, ökar rökning mängden magsyra.
- Undvik stress. Försök att hitta lugn och ro och prova mild fysisk aktivitet eller andningsövningar. Detta hjälper inte bara till att lindra den brännande känslan, utan kommer också hjälpa dig att må bättre på det stora hela.
Vad du kan göra om din matsmältningsbesvär inte försvinner
Om du har provat alla dessa tips och ditt obehag inte blir bättre finns det några naturliga huskurer som kan lindra många symptom. Att dricka mycket vätska är en bra början.
En annan huskur är att svälja en tesked olivolja på fastande mage. Detta hjälper till att absorbera fettsyror.
Så länge du konsumerar det med måtta kan mjölk och yoghurt också hjälpa till att lugna dina symptom. Vissa kvinnor är dock känsliga för mejeriprodukter och kan uppleva att detta förvärrar deras symptom.
Om inget fungerar, tala med din läkare och fråga om specifik medicinering. Antacida verkar snabbt, men de kan också ha obehagliga biverkningar.
Kom ihåg att alla läkemedel du tar måste vara ordinerade av en läkare eftersom de kan påverka din hälsa och ditt barns utveckling.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Jeong JN. Effect of Pre-meal Water Consumption on Energy Intake and Satiety in Non-obese Young Adults. Clin Nutr Res. 2018 Oct;7(4):291-296.
- Ness-Jensen E, Hveem K, El-Serag H, Lagergren J. Lifestyle Intervention in Gastroesophageal Reflux Disease. Clin Gastroenterol Hepatol. 2016 Feb;14(2):175-82.e1-3.