Vad gör jag om jag måste föda hemma?

Har du någonsin tänkt på vad du borde och inte borde göra om du får värkar och måste föda hemma? Vi ger dig några rekommendationer så att du är beredd.
Vad gör jag om jag måste föda hemma?

Senaste uppdateringen: 29 september, 2020

Oroar du dig för vad som händer om du måste föda hemma? Om det inte finns en barnmorska, läkare eller annan utbildad person som hjälper dig om din förlossning sätter igång hemma finns det vissa riktlinjer du kan följa för att skydda både dig själv och ditt barn.

Steg 1. Att föda hemma är inte som i filmerna

Att föda en bebis hemma är långt ifrån vad du ser på TV eller i filmerna. Mamman och de med henne kan inte förvänta sig att det kommer att gå till på det sättet. På TV är allt mer dramatiskt än normalt. Ibland stämmer det inte alls med hur det går till.

Det är bäst att börja med att utvärdera din omgivning. Vad finns det till hands som går att använda?

Steg 2. Håll dig lugn

Du kanske undrar hur du ska kunna hålla dig lugn om du håller på att föda hemma utan någon hjälp. Svaret är att födslar som går fort inte brukar ha komplikationer.

Dessutom är en förlossning en naturlig process. Mammans kropp har förberett sig på den. Du behöver bara andas och låta naturen ha sin gång. Det betyder dock inte att du inte bör vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder.

Steg 3. Bestäm dig för om du ska försöka ta dig till ett sjukhus eller stanna hemma

Du kanske inte har några värkar och plötsligt startar förlossningen hemma. Om du känner för att gå på toaletten kan det tyda på att du har kraftiga sammandragningar.

Om det händer är tiden inne och det är inte lämpligt att lämna huset. Istället bör du förbereda dig på att föda hemma.

föder hemma: gravid kvinna med värkar

Steg 4. Ring 112

Det är en bra idé att ringa en släkting, vän eller granne som snabbt kan komma och vara med under förlossningen. Ring det här samtalet först och ring sedan 112 för att få tillgång till larmtjänster.

Som gravid är det bra att sammanställa en lista över telefonnummer för nödsituationer. Förvara denna lista på kylskåpet eller på någon annan synlig plats. Helst bör du kontakta en läkare eller barnmorska som kan hjälpa dig igenom förlossningen.

Steg 5. Lämna dörren olåst

Hjälpen kan komma när mamman inte längre kan gå för att öppna dörren. Därför är det bäst att göra det enkelt för läkare och släktingar att komma in för att hjälpa till genom att lämna dörren olåst.

Steg 6. Ta fram handdukar eller lakan

Använd rena handdukar för att stoppa om och rengöra bebisen. Det är bra att ha mer än en. Detta är viktigt eftersom nyfödda inte kan reglera sin kroppstemperatur.

Steg 7. Hitta rätt position

När värkarbetet börjar måste mamman lyssna på sin kropp. Hon måste själv inta den position hon känner sig mest bekväm i. I de flesta fall är det mest bekväma läget att sitta på huk. Då hjälper tyngdkraften barnet att flytta sig ner genom födelsekanalen.

Mamman bör försöka göra sig så bekväm som möjligt. Detta inkluderar att ta av sig kläder som stör henne. Det här är inte rätt tid att oroa dig för hur man ser ut. Det viktigaste är att underlätta processen så att kroppen kan fungera naturligt.

Steg 8. Kontrollera att navelsträngen inte är lindad runt barnets huvud

Din kropp kommer att veta vad den ska göra i varje ögonblick. När barnet kommer ut är en sak din partner eller en släkting bör göra är att se till att navelsträngen inte är lindad runt halsen. Om det händer måste personen försiktigt lossa den.

föder hemma: nyförlöst baby med navelsträng

Steg 9. Klipp inte av navelsträngen förrän hjälp anländer

Det är inte bra att klippa av navelsträngen eller binda av den med något under en hemförlossning. Det är bäst att vänta på att medicinsk personal kommer fram för att göra detta. Dessutom, när man låter navelsträngen sitta kvar ett tag fortsätter den att ge barnet syre och näringsämnen.

Steg 10. Lägg barnet vid mammans bröst

När barnet är fött bör det placeras på mammans nakna bröst, hud mot hud. På så sätt får barnet direkt värme från din kropp. Sedan, efter noggrann rengöring av den nyföddes näsa och mun, bör du försöka amma.

Steg 11. Stoppa om bebisen och mamman

Mamman kommer att vara utmattad och kanske lite rädd efter att ha fött hemma. Barnet måste hållas varmt, så partnern eller en släkting bör stoppa om både mamman och barnet med täcken och filtar medan ni väntar på hjälp.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.