Vad är avslag efter förlossningen?

Vad är avslag efter förlossningen?

Senaste uppdateringen: 21 augusti, 2019

Avslag efter förlossningen är en vaginal blödning som består av vävnader och blod från livmodern. Det inträffar efter att barnet har fötts, oavsett om det skedde vaginalt eller med kejsarsnitt, och är ett steg på vägen mot att livmodern återgår till det normala.

Blödningen varar i ungefär 40 dagar.

Varför får man avslag efter förlossningen?

Blödningarna är ett tecken på att livmodern håller på att återvända till det normala. Hur avslaget ser ut beror på två faktorer:

Moderkakan lämnar ett sår

Moderkakan är organet som ansvarar för att ge syre och näringsämnen till fostret under graviditeten. Moderkakan är fäst vid livmodern. När den släpper från livmodern efter födseln öppnas ett sår där den satt fast mellan de två organen.

Vita blodkroppar ansvarar för att skydda såret från bakterier och de spelar också en roll i att förebygga infektioner. Det är de som sakta men säkert bygger en barriär runt såret och minskar blödningarna.

Sårets läkningsprocess är helt unik. Man kan beskriva det som en fullständig återuppbyggnad av vävnader. Till skillnad från andra sår bildas inget ärr inuti livmodern, i alla fall inte under normala förhållanden. Ett ärr kan förhindra befruktningar i framtiden.

Med andra ord skulle ett befruktat ägg inte kunna implantera sig i livmodern i sådana fall, vilket skulle förhindra en ny graviditet. Efter förlossningen läker det här såret ihop på ungefär 4 veckor.

Avslag efter förlossningen: kvinna håller sig för magen

Livmoderns hinnor måste komma ut

Under graviditeten är livmodern täckt av vävnader och hinnor som håller barnet bekvämt och skyddat. Huvuddelen av denna vävnad stöts ut under förlossningen. Resten kommer emellertid ut lite i taget. Detta är en annan anledning till att man blöder efteråt.

Avslagets utveckling

Första veckan efter förlossningen

Den första veckan består avslaget av relativt stora mängder blod. Färgen är vanligtvis intensivt röd.

Blödningarna kan åtföljas av livmoderssammandragningar. De underlättar utstötningen av rester som finns kvar i livmodern, som moderkakan, blod och olika mikroorganismer.

Efter tio dagar

Efter tio dagar börjar mängden blod gradvis att minska eftersom såret håller på att läka. Färgen på avslaget förändras och det blir gult eller rosa.

Blödningarna innehåller nu blodserum och vita blodkroppar. Membranet som täckte livmodern under graviditeten kommer också ut vid den här tiden.

Två veckor efter förlossningen

Efter två veckor består avslaget nästan helt av vita blodkroppar. På grund av det börjar sekretionen förvärva en tjock, vit färg.

“Avslag är namnet på en vaginal blödning efter förlossningen som består av vävnader och blod från livmodern. Blödningarna varar i ungefär 40 dagar.”

Var beredd på avslag efter förlossningen

Det rekommenderas att blivande mammor förbereder en sjukhusväska inför förlossningen. Förutom bekväma kläder som en badrock, tofflor och kläder till barnet bör väskan också innehålla bindor och inkontinensskydd för mamman.

Man rekommenderar högabsorberande bindor till just efter förlossningen. Dessutom finns vattentäta engångslakan att köpa på apoteket. Dessa är användbara för att skydda madrassen och sängen.

kvinna med binda och nättrosa

Avslag och amning

När en mamma ammar minskar konstigt nog avslaget i mängd eftersom kroppen börjar producera hormoner som prolactin och oxytocin.

Prolactin är ett hormon som spelar en roll i mjölkproduktionen. Oxytocin hjälper livmodern att dra ihop sig, och som sagt hjälper sammandragningarna till att stöta ut rester som finns kvar i livmodern.

Hur hanterar man bäst avslag efter förlossningen?

Under perioden efter förlossningen (6 till 8 veckor efter barnets födsel) bör samlag undvikas. Livmodern håller då fortfarande på att läka. Kontakt med externa ämnen kan leda till infektion.

Därför är det också viktigt att undvika tamponger eftersom de kan föra med sig bakterier in i livmodern.

För att inte riskera något bör du tvätta slidan med intimtvål. Kom ihåg att rengöra intimområdet framifrån och bak för att förhindra att slidan kommer i kontakt med avföring.

Besök din läkare om du har en riklig blödning som inte minskar efter de första två veckorna. Samma sak gäller om du lägger märke till dålig lukt eller om du känner av intensiv smärta.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.