Hur du tar hand om stygnen efter förlossningen

I fall av ett kejsarsnitt eller en episiotomi under förlossningen måste stygnen få tid att läka efteråt. Hur gör man det på ett lämpligt sätt?
Hur du tar hand om stygnen efter förlossningen

Skriven av Yamila Papa

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Oavsett om du har gått igenom ett kejsarsnitt eller en episiotomi är det viktigt att ge stygnen tid att läka efter förlossningen. Vi berättar hur du bäst tar hand om stygnen i följande artikel.

Hur du tar hand om stygnen efter ett kejsarsnitt

Återhämtningen för en kvinna som har genomgått ett kejsarsnitt kan vara långsammare än för en mamma vars barn föddes vaginalt. Utöver allmänt obehag och smärta måste du också ta hand om stygnen efter förlossningen.

Några tips för att ta dig igenom det på bästa sätt är:

1. Ta korta duschar

Under tiden som stygnen sitter kvar kan du inte bada eller på andra sätt sänka ner kroppen i vatten. För att tvätta dig kan du ta korta duschar och rengöra såret med vatten och en neutral tvål, om det inte är övertäckt med ett bandage. Din läkare kan också ordinera dig att använda en speciell antiseptisk tvål.

2. Låt såret “andas”

Bandaget du får över såret på sjukhuset skyddar det från dina underkläder, lakan och annat som kan komma i kontakt med stygnen, och det lindrar smärtan.

Men det är också viktigt att såret får “andas” för att minimera bakterietillväxt. Bakterier växer som bäst på varma fuktiga platser, så det är viktigt att hålla såret torrt, rent och välventilerat.

För att göra det måste du ta bort bandaget och låta såret andas ett tag. Var försiktig och se till att du inte ammar eller sover med din partner medan området är exponerat. Begränsa också din tid utomhus under tiden.

kvinna preppad för en operation

3. Använd inte åtsittande kläder

Använd inte åtsittande byxor eller andra kläder som sitter åt över området när du fortfarande har stygnen kvar. Undvik också allt med blixtlås.

Vi rekommenderar också att du inte gör några plötsliga rörelser eller tunga lyft för att undvika att stygnen går upp och att du skadar dig själv. En god regel är att du inte lyfter något som är tyngre än din bebis.

Under återhämtningen kan det vara svårt att göra vissa saker, men påminn dig själv att det snart blir bättre. För att komma upp ur sängen, förflytta din kropp till sängkanten, sänk sakta ner fötterna och håll en kudde mot magen innan du ställer dig upp.

Hur du tar hand om stygnen efter en episiotomi

Under en vaginal eller naturlig förlossning måste man ibland göra ett snitt i perineumområdet – det mellan vulva och anus – så att barnet kan komma ut utan att området spricker.

Därefter sys snittet ihop med stygn av ett syntetiskt material som gör att de “trillar av” på egen hand och absorberas av kroppen. Ett tjockare material kan också användas, vilket måste avlägsnas av en läkare eller barnmorska efter ca 10 dagar.

Snittet är känt som en episiotomi, och efterlämnar ett sår som måste läka efter förlossningen.

“Oavsett om du har gått igenom ett kejsarsnitt eller en episiotomi är det viktigt att ge stygnen tid att läka efter förlossningen.”

För att läka ordentligt från en episiotomi är det absolut nödvändigt att ta hand om såret. När mamman är på sjukhuset tar vårdpersonalen hand om det, men när hon har fått åka hem måste hon själv göra det hemma eller med sin partners hjälp.

Några tips att komma ihåg för att läka efter en episiotomi är:

1. Håll området rent och torrt

Varje gång du går på toaletten bör du tvätta dig noga med rent vatten. Du kan använda en flaska med ljummet vatten och skölja av dig direkt på toaletten eller snabbt kliva in i duschen.

Glöm inte att torka av området efteråt med mjuka, klappande rörelser med en handduk som inte lämnar trådar efter sig. Vissa kvinnor torkar sig också med en fläkt eller till och med med en hårtork med kalluft.

mage med ärr efter ett kejsarsnitt

2. Tvätta med vatten och salt

Vissa läkare rekommenderar detta för att påskynda läkningen. Naturligtvis måste vattnet vara varmt och du behöver inte hälla i alltför mycket salt: en handfull räcker. Det är en god idé att fylla på flaskan du använder för att skölja av dig efter ett toalettbesök med en saltlösning.

När du är klar, kom ihåg att torka området väl.

3. Använd specialtillverkade bandage

Dina underkläder måste sitta löst och vara tillverkade av bomullsmaterial. När du sover är det tillrådligt att ta bort så mycket som möjligt av bandaget för att undvika att området blir fuktigt. Apoteket säljer specialtillverkade bandage för det här området som kan andas och förhindrar att stygnen fastnar.

Vare sig barnet kom till världen med ett kejsarsnitt eller med hjälp av en episiotomi är det viktigt att ta hand om stygnen för att undvika en infektion. Förlossningspersonalen kommer ge dig en behandlingsplan för att påskynda läkeprocessen och minimera eventuella komplikationer.

Försök att följa behandlingsplanen så noga som möjligt och du kommer se att allt kommer läka fint.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.