Inducerad förlossning: Vad är det?
Inducerad förlossning är vanligare än du kanske tror, så här ger vi information om vad det är och när man rekommenderar det.
Först och främst, om du är gravid har du förmodligen undrat, gör en inducerad förlossning mer ont? Är det svårare att återhämta sig från? Fortsätt läsa för att få svaret på dessa frågor.
Myterna om inducerad förlossning kan ofta skapa missförstånd. En naturlig förlossning är alltid bättre, men ibland måste man inducera förlossningen för att undvika komplikationer för dig eller din bebis. När förlossningen inte naturligt kommer igång kan medicinska framsteg ta över för att starta den viktiga processen att hjälpa ditt barn att födas.
Inducerad förlossning är en medicinisk procedur som sätter igång sammandragningar. Dessa öppnar upp födelsekanalen och hjälper barnet att passera genom den.
Vad är inducerad förlossning? Steg att följa
Det första du måste göra är att verifiera om fostersäcken har gått sönder. Om den inte har det är ett sätt att initiera processen att låta förlossningspersonalen ta hål på den. Barnets huvud kan sedan sjunka genom födelsekanalen och sätta tryck på sig själv.
De kommer också att titta på livmoderhalsen. Om den är öppen ger de dig intravenöst oxytocin och ökar dosen tills du får regelbundna sammandragningar, precis som vad som skulle hända vid en naturlig förlossning.
Om livmoderhalsen inte vidgar sig måste de använda prostaglandiner, vilka de administrerar vaginalt. Prostaglandiner hjälper till att mjuka upp och utvidga livmodershalsen. Om du fortfarande inte får sammandragningar fortsätter de vidare med oxytocin.
När livmoderhalsen har öppnat sig tillräckligt fortsätter de med samma protokoll som vid en naturlig förlossning.
När rekommenderas inducerad förlossning?
Den främsta anledningen att inducera förlossning är när man är orolig över att en naturlig födsel kan vara farlig.
Det är ibland nödvändigt att inducera värkarbetet för att undvika eventuella komplikationer för både mamma och barn.
Det finns olika anledningar som kan leda till detta beslut:
- Långvarig graviditet.
- Fostersäcken brister, men det uppstår inga sammandragningar.
- Om det finns en möjlig infektion i fostervätskan.
- Om moderkakan har lossat.
- Fosterskador.
- Om mamman lider av en kronisk sjukdom av något slag, såsom diabetes, njurproblem eller lungsjukdom.
Din läkare kommer att varna dig om möjligheten att inducera förlossning och också berätta om de fördelar och risker som är förknippade med det.
Naturlig förlossning vs. inducerad
Många kvinnor är rädda för inducerad förlossning eftersom de tror att det kan orsaka mer komplikationer än en naturlig förlossning. Men detta har inte någon verklig grund.
- Inducerad förlossning sätter igång processen, men kontrollerar den inte. När värkarna är igång kan du fritt bestämma om du vill ha en epidural eller inte, och du kommer även att uppleva förlossningen precis som andra kvinnor gör.
- Det är sant att intravenöst oxytocin kan göra dina sammandragningar mer smärtsamma. Detta gör att många kvinnor som induceras väljer en epidural.
- Vissa säger att episiotomier är vanligare vid inducerad förlossning, men det är inte sant.
- En av riskerna med inducerad förlossning är att barnet inte kommer ner i födelsekanalen, och det kan leda till fosterskador. I det här fallet kommer förlossningspersonalen förmodligen välja att utföra ett kejsarsnitt, för att säkerställa mamma och barns välbefinnande.
Kom slutligen ihåg att förlossningspersonalen hela tiden kommer att finnas vid din sida för att hjälpa dig. Du kan fråga dem om allt du är orolig över. Och kom ihåg, så länge en inducerad förlossning sker utan komplikationer kommer återhämtningen att likna en naturlig förlossning.