Vad känner bebisar under födseln?

Om du någonsin har undrat vad barn känner under födseln, fortsätt läsa! De kanske hjälper och känner mer än du tror.
Vad känner bebisar under födseln?
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 02 oktober, 2019

Vi vet alla att kvinnor går igenom flera fysiska och emotionella faser under förlossningen. Men har du någonsin undrat vad bebisen känner under födseln? Ta reda på det i den här artikeln.

Vad känner bebisar under födseln?

Visst är förlossning en milstolpe, både för framtida mödrar och bebis. Det är en unik upplevelse som mammor kommer ihåg för resten av livet. Det är dock svårt att veta vad bebisen går igenom, och om även de känner smärta under den pågående förlossningen.

Vi vet att bebisar aktivt deltar under värkarbetet och förlossningen. Emellertid är bebisens smärta och mammans smärta helt annorlunda. Bebisar kan känna lite smärta när de går igenom födelsekanalen, men ingen vet säkert. Bebisar kan flytta och också omforma sig medan de tar sig igenom födelsekanalen.

Det finns inga konkreta slutsatser om att bebisar känner någon smärta. Bebisens hjärtfrekvens och mängden sömn som han eller hon får omedelbart efter födseln är dock små tecken som tyder på att processen innebär någon form av smärta och lidande.

De första värkarna

Med varje sammandragning under värkarbetet komprimeras moderkakan och navelsträngen. Ibland kan detta göra det svårt för bebisen att få syre en liten stund. Lyckligtvis är det inte ett problem för de flesta bebisar.

Faktum är att sammandragningarna i vanliga fall inte stör bebisen alls, och dess hjärtfrekvens visar det. När värkarna är för starka eller arbetet tar för lång tid kan bebisen dock ibland inte få tillräckligt med syre. Men dess hjärtfrekvens anpassar sig till bristen på syre, och dess hjärta kan sakta ner eller till och med slå fortare under värkarna.

Kvinna mitt i förlossningen.

Bebisen kan anpassa sig eftersom den har en lång tid att vänja sig vid sammandragningarna. Det beror på att de fortskrider långsamt och gradvis blir mer intensiva.

Resan genom födelsekanalen och vad din bebis känner under födseln

Under sammandragningarna sjunker bebisen gradvis ner i en slags tunnel. Bebisen rör sig och byter position ett par gånger för att undvika hinder samtidigt som den sträcker på nacken. Experter vet som sagt inte exakt hur mycket smärta bebisen känner under denna korta resa.

Precis som att läkare inte vet hur mycket smärta bebisar känner när de sjunker ned i födelsekanalen vet de inte heller hur mycket bebisar faktiskt hör eller ser under förlossningen. De vet emellertid att bebisar kan höra vissa saker innan de kommer till världen.

Det är dock svårt att veta hur mycket bebisar kan se före födseln. När de är födda vet vi att deras syn först är oskarp och att de inte kan fokusera så bra.

Efter att ha färdats genom födelsekanalen ligger vanligtvis bebisen positionerad i hjässläge. Det innebär att ansiktet pekar mot moderns baksida. Därifrån föds de och lämnar livmodern genom en serie mjuka tryck under sammandragningarna.

När bebisen har fått ut huvudet börjar han eller hon andas på egen hand.

En ny mor med sin nyfödda bebis.

Slutsats

Som du kan se pratar inte många om vad barn faktiskt känner under födseln, som om de bara har passiva roller. Barnen deltar dock aktivt i födseln. Vi vet bara inte riktigt hur mycket smärta bebisen faktiskt känner.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.