Så kommer du över din rädsla för att föda

Så kommer du över din rädsla för att föda
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Skriven av Naí Botello

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Oavsett om du är en förstföderska eller inte, så kan din rädsla för att föda bli en känslomässig kamp när datumet för förlossningen börjar närma sig.

Det här beror till stora delar på att förlossningen alltid har betraktats som någonting svårt, smärtsamt och riskabelt för både barnet och mamman.

Det här påståendet är dock långt ifrån verkligheten. En förlossning är en helt kontrollerad process, som inte utgör någon särskild risk för mödrar som har haft en normal graviditet.

För att du ska komma över din rädsla för att föda, kommer vi att berätta hur du kan skingra din oro genom att besvara de vanligaste frågorna kring detta. Vi kommer också att visa dig några praktiska avslappningsövningar, som kan bidra till att eliminera olika typer av oro.

Tips för att komma över din rädsla för att föda

Att ha rätt information om förlossningsprocessen är avgörande för att du ska komma över din rädsla för att föda. Felaktig information kan vara förvirrande, till exempel att läsa eller höra felaktiga föreställningar.

Det är väldigt viktigt att du ställer alla dina frågor kring förlossningen till din gynekolog under de vanliga undersökningarna där.

Du måste veta att förlossningsprocessen är absolut garanterad av vårdspecialister vid sjukhus och mottagningar i hela världen. De är utrustade med den nödvändiga teknologin för att bistå mödrar och barn.

För att bidra till att eliminera dina tvivel, vilka är huvudorsaken bakom rädslan för att föda, kommer vi att prata om några av de vanligaste frågorna bland mödrar.

De vanligaste frågorna bland kvinnor som upplever rädsla för att föda

Om epiduralbedövningen

Faktum är att epiduralbedövning är mycket välgörande vid tiden för förlossningen, eftersom det lindrar smärtan inom 20 minuter. Ångestnivåerna hos mamman minskar också avsevärt; därför bör du se detta som ett viktigt hjälpmedel under förlossningsprocessen.

En kvinna räknar ner dagarna till förlossningen.

När det gäller dess tillämpning, så är denna form av bedövning en av de mest använda för alla typer av medicinska ingrepp. Därför är dess effektivitet och teknik mer än garanterad.

Om episiotomi

En episiotomi är ett snitt som görs i bäckenbotten, från vulvans baksida till anus. Detta gör man för att undvika att vävnaden i kvinnans underliv spricker. Det gör det också lättare för bebisen att komma ut.

Ja, vi vet att det inte låter särskilt behagligt. Men du känner ingenting när det här ingreppet görs, eftersom du i det läget redan är bedövad. Om man inte har epiduralbedövning, så används i stället lokalbedövning.

Om andning

Som du säkert har fått lära dig under förberedande kurser, så är andningen avgörande för att du ska slappna av, för att du ska kunna krysta bra, och för att hålla bebisen syresatt.

Men, om du känner dig ängslig och rädd, om du inte riktigt minns övningarna, eller du inte har gått kurserna – oroa dig inte. Tillsammans med det medicinska teamet i förlossningsrummet, kommer det alltid att finnas en assistent eller barnmorska som guidar dig genom hela processen. 

Det viktigaste för att komma över sin rädsla för att föda är att ha rätt information om förlossningsprocessen. Felaktig information kan göra oss förvirrade.

Tips som hjälper dig komma över din rädsla för att föda

Rekommendationerna för att slappna av och komma över din rädsla för att föda är väldigt enkla. Du kommer att märka att du kan fortsätta göra övningarna även efter förlossningen.

Gravidyoga

Du kan gå på särskilda yogaklasser för gravida kvinnor. Där kommer du att lära dig traditionella tekniker för avslappning och meditation. Samtidigt jobbar du med att försiktigt tona de muskler som kommer att vara involverade vid förlossningen.

Vila och distraktion

Ta tupplurar när du känner stress eller när din kropp signalerar att den behöver det. När du får tillräckligt med vila, blir det lättare för kroppen att återställa sin balans.

På samma sätt, hitta sätt att distrahera dig själv när du känner dig nervös. Titta på film eller läs din favoritbok och till detta kan du dricka en kopp te eller någon annan dryck som du tycker om.

En gravid kvinna får massage.

Massage

En avslappnande massage speciellt för gravida kvinnor kan också hjälpa dig att återfå din frid. Om du inte har möjlighet att gå till ett spa eller en massör, så kan du be din partner eller någon annan familjemedlem att försiktigt massera dina fötter, ben, armar, händer och delar av axlarna med lite eterisk olja.

Som en sista rekommendation – försök alltid att gå på förberedande kurser för gravida kvinnor. Här lär du dig allt du behöver om att föda barn. Här kan du också prata med andra mödrar, och deras erfarenhet kommer hjälpa dig att bli lugnare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.