Vad är en slempropp?
När din beräknade förlossningsdag närmar sig kommer din barnmorska att förvarna dig om att din slempropp kan lossna. Det innebär att en vitaktig eller gulaktig vätska kommer ut ur din vagina innan förlossningen.
Din slempropp kan lossna timmar, dagar eller veckor före födseln, beroende på din livmoders dynamik.
Flytningen är tät och består av vatten, proteiner, enzymer och antikroppar. Den bildas under de första veckorna av graviditeten. Som namnet antyder fungerar den som en “plugg” för livmoderhalsen och separerar livmodern från slidan. Den sitter i den endocervikala zonen under de flesta eller alla de 40 veckorna som graviditeten varar.
Ibland kan denna gelatinösa flytning åtföljas av små mängder (trådar) av blod. Det är inget att oroa sig för. Slemproppen har varit fäst vid livmoderhalsen i flera månader, och det är möjligt för vissa blodkärl att spricka när den lossnar.
Vad är syftet med en slempropp?
En slempropp fungerar som en skyddande skärm och barriär. Den skyddar både moderns livmoder och barnet. Den håller ute bakterier och svamp, bland andra bakterier som kan leda till olika infektioner i livmodern.
För förstföderskor är det en ny upplevelse. Din slempropp kan lossna utan att du lägger märke till det (medan du kissar) eller så märker du att det finns fläckar i trosorna.
Det är inte något rikligt flöde. Men när du märker att den lossnar, undvik att ha sex. När den har gått är livmoderhalsen mer sårbar för kontamination.
När går slemproppen?
Vanligtvis lossnar slemproppen under det sista stadiet av graviditeten, när livmoderhalsen börjar vidga sig. Om dina sammandragningar är regelbundna kan det hända under utvidgningsfasen.
Om dina sammandragningar är oregelbundna kan din slempropp lossna timmar, dagar eller veckor innan barnet föds.
Skulle det vara så att din slempropp lossnar före 34:e veckan bör du kontakta din läkare omedelbart. Även om det inte i sig är ett tecken på förestående värkarbete kan det i det skedet indikera en för tidig födsel eller en försvagad livmoderhals.
Båda situationerna kräver snabb vård för att förhindra hälsoproblem eller att man till och med förlorar barnet.
Läkaren kommer att göra tester, ingripa eller indikera behandling för att undvika förlossning före vecka 37. Om förlossningen inte går att fördröja kan man göra mycket för att hjälpa barnets lungor mogna och utvecklas snabbare.
Din barnmorska som partner under graviditeten
Hur kan man se skillnaden mellan en slempropp och normala flytningar i slutet av graviditeten? Kan det vara fostervatten? Spotting eller blödningar? Det är normalt att ställa sig alla dessa frågor under graviditeten, särskilt när det är ditt första barn.
Att slemproppen går – ibland helt utan förvarning – är en naturlig process. Det finns inga relaterade hälsorisker. Den är där för att skydda fostret och hjälpa graviditeten fram till ett lyckligt slut. Det är dock viktigt att vara informerad om dess egenskaper och funktioner så att du vet hur du ska agera under olika omständigheter.
Under de 40 veckorna av din graviditet är din barnmorska inte bara din vårdgivare. Han eller hon är en partner i processen. Du kan ta upp alla dina frågor, problem och tvivel med honom eller henne.
Slemproppen är inte fostervatten
Det är viktigt att skilja mellan slemproppen och fostervattnet. Den första är en tät, gelatinös flytning och märks inte särskilt mycket. Den är transparent, ibland vitaktig, gulaktig eller brun om den har spår av blod. Lukten är sötaktig.
Fostervatten, å andra sidan, är tunn och luktar lite av klor. Det liknar mer urin.
Båda indikerar att förlossningen är nära förestående. Fostervattnet går när fostervattenssäcken brister efter att slemproppen har lossnat, när membranen pressas samman och barnet kommer in i födelsekanalen.
Fostervatten är en färglös vätska även om denna kan blandas med en liten mängd blod. Om du ser väldigt mörk vätska ska du genast ta dig till en läkare.
På samma sätt är det viktigt att veta skillnaden mellan att slemproppen går och en blödning. Det är normalt att se några blodtrådar, men inte några stora mängder blod.
Om den blodiga sekretionen är riklig och inte slutar är det viktigt att tala om det för din läkare omedelbart. En blödning kan inträffa med eller utan smärta. Det signalerar ett problem i moderkakan eller någon annanstans.