9 asturiska pojknamn

Asturiska namn för tankarna till kungligheter och kulturen i Asturien, en region i norra Spanien. Varje namn har en egen personlighet och karaktär och kan passa bra för din lilla pojke.
9 asturiska pojknamn
María José Roldán

Granskad och godkänd av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Skriven av Yamila Papa

Senaste uppdateringen: 21 december, 2022

Det kan vara svårt att välja vad du ska döpa din son. Gillar du spanska namn och spansk kultur hittar du här en lista över asturiska pojknamn. Kanske kommer vår lista att inspirera dig!

Exempel på asturiska pojknamn

Furstendömet Asturien, beläget i norra Spanien, har en rik historia. Många använder i Spanien fortfarande det asturiska språket i familjesammanhang och kulturella ceremonier. Naturligtvis använder de också sitt språk för att namnge sina barn.

Har har vi samlat ihop några asturiska pojknamn ifall du skulle vara intresserad. Oroa dig inte, han behöver inte vara asturisk för att bära ett namn därifrån!

1. Abundio

Du kan också se namnet stavat Abundiu. Det betyder “rikligt” eller “rik”. Det kan också användas för att betyda en riklig måltid eller för att uttrycka goda lyckönskningar till nygifta. Abundio är ett namn för ädla, förtroendefulla och oskyldiga män.

2. Adelín

Det är den manliga versionen av Adelina, och har ett nobelt ursprung. Du kan också hitta varianten Adelu. Det är den maskulina versionen av Adela. Vissa tror att de kommer från samma namn.

3. Adrianu

Det är den asturiska varianten på Adrián (latinskt ursprung). Adrianu i Asturien betyder dock “invånare i Adria”, en italiensk stad mycket nära Adriatiska kusten, söder om Venedig.

9 asturiska pojknamn: pojke som äter med kniv och gaffel

4. Alifonso

När dottern till Don Pelayo, en välkänd figur i Asturiens historia, gifte sig med Alfonso etablerades detta namn i Asturien. Denna variant av det castilianska kunganamnet betyder “kompetent person, redo och förberedd”. För oss svenskar klingar namnet Alfons fint.

5. Bras

Detta är ett asturiskt namn för söta och öppna barn som är lätta att ha att göra med. Det är den lokala versionen av Francisco och betyder “den franska mannen“.

En pojke som heter Bras växer upp att med en humoristisk ådra. Dessutom är han lojal mot sin familj och sina vänner, snäll och kan njuta av att leva i ögonblicket. Faktum är att musikern och kompositören Bras Rodrigo är från Astrurias.

6. Enol

Det är Enol de döpte de kända sjöarna i Covadonga till. Därför är översättningen av Enol på svenska “sjö” eller “vatten.” Man säger att det är ett namn för någon som är ambitiös och har ledarskapsförmåga. Det är också för någon som är väldigt aktiv, rolig och kreativ.

På samma sätt kan Enol vara ett namn på män som litar för mycket på andra. Men de fattar också beslut med “ett iskallt huvud” och lär sig av sina misstag.

“Även om det asturiska språket inte är ett officiellt språk använder många fortfarande det i familjesammanhang och i kulturella ceremonier. Naturligtvis använder de också sitt språk för att namnge sina barn. “

7. Nel

Du kan också hitta namnen “Mel” eller “Nelu” som alla är asturiska varianter av Manuel. Det betyder “Gud är med oss”. Ett annat alternativ är Nalu, vilket är ett hawaiiskt namn som betyder “stor våg”.

8. Selmo

Ett annat alternativ är Selmo, som har en spansk version: Anselmo. Det betyder “han som har gudomligt skydd”. Därför väljer många religiösa familjer detta namn för sina söner.

Selmo anses passa till känsliga, söta och lite blyga män. Men de älskar också sin frihet och att arbeta som ett lag. Andra egenskaper hos namnet är intelligens, nyfikenhet och kanske en gnutta lathet.

pojke springer i solskenet

9. Pelayo

Det här är namnet som associeras mest med detta furstendöme. En av de viktigaste karaktärerna i Asturiens historia hette Pelayo. Vi hänvisar till Don Pelayo, den första kungen i Asturien på 900-talet.

Namnet Pelayo betyder “djuphav”. Det beskriver ofta en modig, envis, känslig, lojal, öppen och tankeväckande person.

Dessutom har pojkar med detta namn en stark karaktär som kan förväxlas med hårdhet eller kyla. De har en stor kapacitet för ledarskap, de kommunicerar bra och är direkta.

Om du fortfarande inte vet vad du ska namnge ditt barn är asturiska namn ett alternativ! De är enkla, korta, lätta att uttala och har många variationer.

Man behöver inte ha ett asturiskt efternamn, de går bra ihop med alla efternamn. Vi hoppas att du gillar dem!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.