Är det normalt att kräkas under förlossningen?

Under ett barns födsel är det inte ovanligt att kvinnan känner sig Illamående och kanske vill kräkas. Läs mer om detta här.
Är det normalt att kräkas under förlossningen?

Senaste uppdateringen: 27 juli, 2020

Vissa kvinnor blir oroliga när de känner en stark lust att kräkas under förlossningen. Detta kan hända alla kvinnor. Även de som inte upplever detta symptom under graviditeten är inte skonade från kräkningar under förlossningen.

Är det normalt att kräkas under förlossningen?

Även om det inte händer alla kvinnor är det mycket vanlig förekommande i förlossningssalen. Det finns ingen anledning att oroa sig. Kräkningar under förlossning indikerar inte nödvändigtvis att det är något problem.

Det är dock viktigt att hålla ett öga på hur ofta och hur mycket man kräks eftersom det kan leda till uttorkning.

Är det okej att kräkas under förlossningen?

Kräkningar är alltid obehagliga, och att uppleva dem under förlossningen kan vara ännu mer obehagligt. Men hur otrevligt det än kan verka har det också en positiv sida.

Att kräkas under förlossningen hjälper faktiskt barnet att komma i en bättre position i livmoderhalsen. Vissa kvinnor bekräftar att när de kräks under förlossningen så är det ett tecken på att förlossningen håller på att närma sig sitt slut, eftersom resten av förlossningen då följer snabbt.

Varför kräks kvinnor under förlossningen?

Det finns flera anledningar till att kräkas under förlossningen. Dessa är de vanligaste:

Kvinnan har inte ätit mat på länge

Vissa har dålig aptit när de närmar sig förlossningen. För en del kommer födelsen så abrupt att det inte ger dem tid att äta, medan andra bara föredrar att inte göra det.

kräkas under förlossningen: kvinna på förlossningen
När du har en tom mage och ställs inför hög stress och intensitet upplever din kropp förändringar i bland annat blodtryck. Då kan du bli illamående, till den grad att det slutar med kräkningar.

Produktion av prostaglandiner

Prostaglandiner är en hormonliknande substans som utsöndras i betydande mängder under det första stadiet av förlossningen. Med det menar vi då sammandragningarna, som sträcker ut livmodern, börjar.

Produktionen av prostaglandiner kan öka tarmens rörlighet och därmed leda till illamående och kräkningar. När förlossningen börjar kommer du troligtvis att känna av obehag i buken, vilket är helt logiskt.

Det parasympatiska nervsystemet stimulerar tarmen, vilket leder till en tömning av matsmältningssystemet. Denna tömning kan ske antingen genom avföring eller kräkningar.

Som ett resultat minskar detta möjligheten att dessa rester blir ett hinder för fostret i dess färd genom födelsekanalen.

“Även om det inte händer alla kvinnor är det vanligt förekommande i förlossningssalen. Det är inte något att vara rädd för. “

Kräkningar på grund av intensiv smärta

En mycket stark huvudvärk kan leda till illamående och även till kräkningar. Smärtan vid förlossning är en av de starkaste en kvinna kan uppleva. Därför är det inte konstigt att dra slutsatsen att kvinnor med större sannolikhet kommer att kräkas under förlossningen.

Just vid det här tillfället är kvinnans omgivning mycket stressande: läkarna, barnmorskorna och partnern å ena sidan, och smärta, press, rädsla och ångest å andra sidan. Den perfekta kombinationen för att få dig att känna behovet av att få upp allt du har ätit.

Biverkning av bedövning och andra läkemedel

I vissa fall kan ryggmärgsbedövning och syntetiskt oxytocin orsaka illamående och kräkningar som biverkningar. Dessa kan vara en av de många anledningarna till att kvinnor känner att de behöver kräkas under förlossningen.

Kräkningar på grund av sänkt blodtryck

En ryggmärgsbedövning eller en liggande position kan få blodtrycket att sjunka. Till följd av detta kan hypoxemi uppstå. Både blodtrycksfallet och hypoxemin kan orsaka kräkningar.

Det finns mycket som kan få dig att känna lusten att kräkas under förlossningen.

Gaser i magen och sammandragningar

Plötsliga kroppsrörelser orsakade av intensiva sammandragningar och gaser i tarmen kan leda till kräkningar under förlossningen.

Även om det är sant att anledningarna till kräkningar under förlossningen i allmänhet inte är något som indikerar att något är fel känner blivande mödrar nästan alltid oro och rädsla inför att sätta sitt barn till världen. Många känner en oro för att komplikationer ska uppstå under förlossningen.

Din kropp kommer dessutom att reagera på naturliga impulser i miljön, så det finns ingen anledning att oroa dig om du känner en lust att kräkas.

Kräkningar under förlossningen är normalt, håll bara koll på att det inte händer alltför ofta för då kan det vara en indikation på komplikationer relaterade till gastrit och andra magproblem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Pross N. Effects of Dehydration on Brain Functioning: A Life-Span Perspective. Ann Nutr Metab. 2017;70 Suppl 1:30-36
  • Body C, Christie JA. Gastrointestinal Diseases in Pregnancy: Nausea, Vomiting, Hyperemesis Gravidarum, Gastroesophageal Reflux Disease, Constipation, and Diarrhea. Gastroenterol Clin North Am. 2016 Jun;45(2):267-83.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.