7 saker som ingen berättar om att föda barn

Att föda barn är både den mest fantastiska och fruktade delen av graviditeten. Alla kvinnor kommer att uppleva detta på sitt eget sätt.
7 saker som ingen berättar om att föda barn
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Att föda barn är både den mest fantastiska och fruktade delen av graviditeten. Alla kvinnor upplever det på sitt eget sätt. Det är därför det är ett så speciellt ögonblick. Det är en blind date där du vet att du kommer att bli störtförälskad i personen som ska komma till världen. Mycket förblir ett mysterium om denna livsomvälvande händelse.

Det spelar ingen roll om födelsen sker genom ett kejsarsnitt, i ett badkar, i din egen säng eller på sjukhus… Oavsett kommer ögonblicket när du ser ditt barn för allra första gången vara det ömmaste och vackraste du kommer att uppleva i ditt liv.

En förlossning är ett oförglömligt och speciellt ögonblick. Men det finns några saker du kanske inte vet om att föda barn som kan överraska dig.

Saker som ingen berättar om att föda barn: Beräknade födelsedatum är inte huggna i sten

Självklart kommer barn ibland mitt på sitt beräknade datum, men faktum är att det är sällsynt. Som kvinnor vill vi veta att graviditeten inte kommer att vara för alltid och att födelsedatumet är slutpunkten. Men det är inte alltid fallet och ibland varar graviditeten längre än man förväntar sig.

Endast 5% av alla kvinnor föder på den beräknade förlossningsdagen, så oroa dig inte om ditt barn kommer till världen före eller efter det datumet. Det som är viktigt är att barnet är friskt!

En ryggmärgsbedövning tar inte alltid

Alla gravida kvinnor i världen måste göras medvetna om att en ryggmärgsbedövning inte är en mirakelkur och den kommer inte alltid att fungera.

En ryggmärgsbedövning hjälper kvinnor att inte känna smärta under förlossningen i nedre delen av kroppen. Den injiceras med en nål i ryggen.

att föda barn: sittande gravid kvinna

Men att få en epiduralbedövning betyder inte att du inte känner någonting. Vissa kvinnor upplever en viss domning i benen, andra känner av ett visst obehag, andra får smärtor i magen och andra påverkas inte alls eller inte så mycket som läkarna hoppas. Om du alls är osäker bör du alltid rådfråga din läkare eller barnmorska.

Du kan inte äta eller dricka när du har fått en ryggmärgsbedövning

Det är bra att äta innan du åker in till sjukhuset. Att föda barn är en stor ansträngning, vare sig du väljer att få en ryggmärgsbedövningen eller ej. Men det är bra att vara medveten om att om du väljer en epiduralbedövning kan du inte äta eller dricka något. Det kan få dig att känna dig lite svag under förlossningen.

Du kan råka ut för “nummer två” medan du krystar

Du skulle inte vara den första eller den sista kvinnan i världen som har bajsat medan du krystar under sammandragningarna. Visst kan det verka obehagligt, men det händer mycket oftare än kvinnor vill erkänna. Om det händer dig har du ingen anledning att skämmas. Barnmorskorna är mer än vana vid detta.

Förlossningen är inte över när barnet har kommit ut

Efter att ditt barn har fötts måste du göra ytterligare en sista ansträngning och krysta för att få ut moderkakan som skyddade din bebis. Men oroa dig inte, för det går vanligtvis ganska snabbt och smärtan är ingenting jämfört med de tidigare sammandragningarna.

att föda barn: gravid kvinna

Saker som ingen berättar om att föda barn: Din bebis kommer att födas täckt av en vit, klibbig substans

När din bebis är född kommer du märka att hans eller hennes hud är täckt av en vit, klibbig substans som ser ut som ost. Detta kallas fostertalg, eller vernix caseosa, och skyddar barnets hud inuti livmodern. Men efter att man tvättat barnet kommer detta att falla bort av sig själv och barnet märker inte det. Efter det kan du se hur mjuk och känslig huden är.

Ditt barns huvud ändrar form

Efter en vaginal förlossning är benen i ditt barns skalle sannolikt hoptryckta för att den skulle kunna ta sig ut genom födelsekanalen. Men oroa dig inte, för huvudet kommer gradvis att börja återfå sin runda form. Under några dagar kan det se konformat ut, men det kommer att vara tillfälligt.

Det här var sju saker som kanske ingen berättat för dig om att föda barn, men det är mycket viktigt att veta för att vara beredd och redo när det stora ögonblicket kommer.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.