Vad händer om du går över tiden?

Du kanske har frågat dig själv: Vad händer om du går över tiden och ditt beräknade förlossningsdatum har kommit och gått? Detta är en giltig fråga eftersom en försening kan medföra olika risker för barnet.
Vad händer om du går över tiden?

Senaste uppdateringen: 01 februari, 2019

Om du går över tiden kan det ha flera olika orsaker. Det är normalt att vara orolig när det datum som din läkare gav dig passerar utan att bebisen anländer.

Det är viktigt att du känner till de faktorer som kan fördröja ditt barns födelse.

Eftersom moderkakan inte fungerar lika bra som den brukade göra, finns det mindre syre och näringsämnen till barnet. Detta kan medföra olika fosterkomplikationer.

Även om du kanske inte skulle tro det, är det väldigt vanligt att gå över tiden.

Tre av tio framtida mammor kommer att föda efter sitt beräknade förlossningsdatum. Denna händelse beror på många faktorer.

4 faktorer som kan orsaka att du går över tiden

De vanligaste faktorerna för att du går över tiden är följande:

Felräkning

Läkare uppskattar att graviditeten kommer att inträffa 14 dagar efter den sista menstruationen och det är hur de bestämmer ditt beräknade förlossningsdatum.

Men bara vissa kvinnor har menstruationscykler som varar precis 28 dagar. Detta kan orsaka fel när det gäller att beräkna exakt datum för förlossning.

Ringar in dag nummer 15 i en kalender

Förstföderskor

När det gäller förstföderskor är de mer benägna att föda efter 40 veckor.

Förstföderskor behöver mer tid på sig innan livmodern är redo inför förlossning. Detta beror på att de inte har haft föregående förlossningar som har förberett livmodern.

Stress och ångest

Detta förekommer vanligtvis hos kvinnor som är rädda för förlossningen på grund av vad de har hört från andra mammors erfarenheter.

Därför rekommenderas det att blivande mammor försöker slappna av när det är dags att föda.

Progesteron

Om du måste ta progesteron för att undvika för tidig födsel eller missfall, kan detta fördröja födelsedagen.

Vilka är riskerna med att gå över tiden?

Några av riskerna med att gå över tiden är:

  • Ökning av barnets vikt och storlek. Detta kan orsaka problem, vilket hindrar barnet från att kunna passera genom bäckenet. Det kan också göra att ett kejsarsnitt är nödvändigt.
  • Minskad mängd fostervatten. Denna vätska omger fostret. Om den är reducerad kan det orsaka tryck på navelsträngen och det kan få moderkakan att åldras. Som ett resultat innebär det en minskning av försörjningen av syre och näringsämnen, vilka är livsavgörande för barnet.
  • Fosterskador. Detta sker när barnets hjärtfrekvens inte reagerar normalt.
  • Föroreningar av fostervattnet med mekonium. När barnet spenderar mer tid än vad som krävs i livmodern, kan det avge sin första avföring där det kommer ut mekonium (barnets första avföring). Barnet kan sedan andas in mekoniumet i lungorna, vilket kan skada det.
  • Fosterdöd. Detta är en sällsynt händelse men riskerna ökar efter den 42:e graviditetsveckan.
Vad händer om du går över tiden? Kvinna i sjukhussäng

Vad ska jag göra om jag går över tiden?

Det finns många komplikationer som kan uppstå om du går över tiden. Efter att den 40:e veckan har passerat, måste läkaren kontrollera fostret och modern för att se till att allt är bra.

De kan också överväga att inducera värkarbetet, ett kejsarsnitt eller om man ska vänta på att arbetet börjar naturligt.

Om du redan är nära din 42:a graviditetsvecka och din läkare har bestämt sig för att inducera värkarbetet, finns det flera metoder som kan användas, inklusive dessa:

  • Införing av prostaglandiner i vaginan som kommer att orsaka sammandragningar.
  • Administrering av oxytocin. Oxytocin används intravenöst för att stimulera sammandragningar.

En stor andel kvinnor kan inte komma ihåg det exakta datumet för deras senaste menstruation och det gör det svårt att förutse ett exakt datum för födseln.

Dessutom har inte alla kvinnor samma längd på sina menstruationscykler och de kan även vara oregelbundna. I många fall utförs ett ultraljud inte tidigt under graviditeten. Detta kan annars användas för att specificera det beräknade födelsedatumet.

Om du kommer till den 40:e veckan av din graviditet och det fortfarande inte finns några tecken på att förlossningen kommer att inträffa snart, betyder det att du har gått över tiden?

Svaret är nej: Det är mer troligt att ditt preliminära förlossningsdatum var felberäknat.

Det preliminära förlossningsdatumet är en ungefärlig beräkning och trots alla risker som kan uppstå om du går över tiden är den goda nyheten att de flesta barn föds friska.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.