Arbeta under graviditeten: Att göra och inte göra

Att arbeta under graviditeten är ett beslut som beror på hur du känner för det, såväl som din läkares rekommendationer. Läs mer.
Arbeta under graviditeten: Att göra och inte göra
Mara Amor López

Skriven och verifierad av psykologen Mara Amor López.

Senaste uppdateringen: 01 juli, 2023

Väntar du barn, men vill fortsätta arbeta under graviditeten? Det kan du göra, så länge det inte finns något som riskerar din graviditet. Det här stadiet behöver inte bryta din dagliga rutin om du känner dig frisk och produktiv. Det du bör tänka på är de saker du bör och inte bör göra för att undvika onödiga risker.

Graviditet innebär många förändringar i kroppen och i kvinnans humör, men detta behöver inte vara ett hinder för att prestera inom yrkesområdet. Det du måste ta hänsyn till är vilken typ av arbete du utför. I den här artikeln ger vi dig några tips i ämnet. Missa inte det!

Jobbar under graviditeten

En gravid kvinna som arbetar i en kontorsmiljö.
Det första du måste tänka på är om din arbetsplats är en säker och hälsosam arbetsplats. Om det är det, behöver inte din graviditet vara ett hinder.

Logiskt sett kräver att arbeta under graviditeten vidta lämpliga försiktighetsåtgärder för att undvika problem. Tänk också på att graviditet innebär en mängd fysiska, känslomässiga och psykologiska förändringar som kan påverka dig någon vissa gånger.

Under den första trimestern, som är när de stora hormonella förändringarna och ökad metabol aktivitet kommer, kan du känna dig tömd på energi. Detta kan påverka din prestation på jobbet. I detta avseende kommer beslutet att inte längre bero på dig och vad din gynekolog eller barnmorska rekommenderar.

Om ditt arbete kräver att du ständigt är i rörelse eller rör dig mellan olika platser, kan du behöva sakta ner, särskilt efter den sjätte månaden. Under tredje trimestern ökar tröttheten och bland annat ryggsmärtor, ledvärk, muskelspänningar, trötthet på grund av magens vikt och låg energi uppstår. Därför, om du i detta skede inte kan fortsätta, rådfråga din läkare.

Arbeta under graviditeten: Göra saker

Här är en lista med tips som hjälper dig att må så bra som möjligt på jobbet så att du inte behöver sluta jobba:

 • Fysisk träning. På så sätt kan du hålla dig frisk och aktiv. Att gå är mycket bra för dina leder och cirkulation. Du kan också göra yoga eller vattengympa för gravida.
 • Upprätthåll en korrekt hållning för att undvika ryggsmärtor, särskilt om du arbetar framför en dator eller på ett kontor.
 • Håll en hälsosam och balanserad kost både på jobbet och hemma. Du bör äta varannan eller var tredje timme.
 • Vila och sova det antal timmar du behöver under din fritid.
 • Bär med dig antacida eller analgetikum som rekommenderas av din läkare för om du skulle känna dig illamående.
 • Undvik åtsittande, sammandragande kläder. Det är bäst att ha löst sittande, bekväma kläder. Skor bör vara halksäkra och lågklackade för att hjälpa dig att undvika fall.
 • Använd korrekt andning för att slappna av din kropp och själ.
 • Ta korta pauser då och då och rör på benen så att de inte svullnar. Du kan göra detta var 15:e minut.
 • Pressa dig inte för hårt med hushållssysslor. Om det finns saker du inte kan göra kan du be någon annan att hjälpa dig.

Att arbeta under graviditeten: Det som inte får göras

En gravid kvinna känner sig trött på jobbet.
Beslutet att sluta arbeta under graviditeten beror på hur du mår och vad din läkare rekommenderar. Om du föredrar att fortsätta jobba bör du undvika att ta risker för dig själv och barnet.

Utöver allt du bör göra för att kunna arbeta under graviditeten, finns det också ett antal saker du bör undvika:

 • Jämföra din graviditet med andra. Bara den gravida kvinnan själv vet om hon kan arbeta eller inte. Alla upplever inte sina graviditeter likadant.
 • Arbeta med giftiga eller skadliga ämnen.
 • Gå i trappor och göra stora ansträngningar.
 • Bära eller lyfta tunga föremål.
 • Att vara på platser med mycket buller.
 • Att jobba under extrema temperaturer.
 • Arbeta med stora maskiner som ger starka vibrationer.
 • Att ha stress på jobbet. Om du är stressad är det bäst att sluta arbeta, eftersom det påverkar dig och ditt barn.
 • Att utsättas för olika sjukdomar, vilket kan vara en större risk om du arbetar inom hälso- och sjukvården för människor eller djur.

Att arbeta under graviditeten: Det bestämmer du själv!

Om du ska arbeta eller inte under hela graviditeten är en fråga för dig att bestämma. Det är mycket viktigt att du tar hänsyn till vilken typ av arbete du utför för att fatta detta beslut. Till exempel, att sitta på ett kontor skiljer sig mycket från att arbeta på ett sjukhus, på ett lager eller på en arbetsplats där du rör dig och bär omkring saker mellan olika platser.

Det är alltid tillrådligt att prata med din gynekolog eller barnmorska och följa deras rekommendationer. Ta inga onödiga risker och ta väl hand om dig själv.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Sierra Hernáiz, E. (2016). Prevención de riesgos laborales, embarazo de la trabajadora y lactancia natural. Aranzadi Thomson Reuters. Cizur Menor.
 • Valencia, M. H. (2011). Tendencias de la reproducción femenina y riesgos asociados con el embarazo. Revista Mexicana de Medicina de la Reproducción, 3(3), 101-104.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.