Tips för att ta hand om barn när man jobbar hemifrån

Det kan vara överväldigande att försöka ta hand om barnen samtidigt som man jobbar hemifrån. Här är några tips för att klara av det!
Tips för att ta hand om barn när man jobbar hemifrån
Elena Sanz Martín

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

I och med coronakrisen står alltfler föräldrar nu inför utmaningen att ta hand om sina barn samtidigt som de jobbar hemifrån. Och det är definitivt inte lätt att kombinera jobb med barnuppfostran.

Avbrotten kan vara konstanta, för dina barn behöver dig såklart. Och ändå, trots att du är vid deras sida hela tiden, har du inte möjlighet att vara lika tillgänglig för dem som du skulle vilja. Således avslutar du dina dagar med att känna att du inte har gett det bästa av dig själv, varken för ditt jobb eller dina barn.

Innan ångest och skuldkänslor tar över, försök att andas och få lite perspektiv. Försök att skapa de bästa förutsättningarna för att kunna utföra både dina arbets- och familjeuppgifter. Och oavsett hur det går, se till att inte straffa, döma eller kräva för mycket av dig själv.

Tips för att ta hand om dina barn medan du jobbar hemifrån

Välj en lämplig plats

Eftersom du är hemma kan du bli frestad att göra jobbet mindre formellt och jobba var som helst. Men om du vill vara produktiv är det viktigt att du har en specifik arbetsplats.

Det hjälper din hjärna att skilja mellan familjeliv och arbete. När du sätter dig vid din nya arbetsplats kopplar din hjärna ihop det med att det är dags att fokusera på jobbet och du får då mer gjort.

Se till att du väljer en organiserad, ren, ljus och välventilerad miljö. Om möjligt kan du försöka se till att det är ett rum med dörrar för att undvika avbrott och distraktioner. Försök framförallt göra detta provisoriska kontor mysigt, och se till att det hjälper dig att fokusera.

Skapa ett schema för att ta hand om dina barn medan du jobbar hemifrån

Det är viktigt att ha en rutin för att kunna må mentalt bra och vara produktiv. Om du inte upprättar ett schema kommer du i slutändan att försöka göra flera uppgifter samtidigt, och det kommer bara leda till att du behöver mer tid för att bli klar med allt, eller att dina uppgifter bara blir halvfärdiga.

Därför är det bra om du i förväg bestämmer hur lång tid du ska ägna åt varje aktivitet, och försöker att följa detta schema så mycket som möjligt. Det innebär att du måste försöka undvika avbrott från din familj medan du jobbar. Men det betyder också att du måste ägna din tid fullt ut åt dem när det är lämpligt.

Genom att skapa ett schema undviker du att distraheras av vissa uppgifter medan du gör andra, eftersom du har en tilldelad tid för dem alla.

Bli organiserad

Det är tyvärr inte alltid lätt att skapa ett schema och faktiskt följa det när man inte sitter på ett kontor. Du är hemma och du måste också ta hand om dina barn! Därför är det mycket viktigt att vara organiserad.

Om du bor med din partner eller andra vuxna, försök att skapa ett gemensamt schema. Bestäm tider för att se till att varje vuxen kan jobba utan att behöva tänka på barnen. Det kan vara svårt för er båda att arbeta på samma gång eftersom ni förmodligen blir distraherade av era barn.

Om du dock är den enda vuxna hemma kan du dra nytta av tiden när dina barn sover för att arbeta. Stig upp före dem, jobba medan de sover middag eller passa på när de har gått och lagt sig på kvällen.

Om detta inte är möjligt eller tillräckligt, försök att involvera dina barn i din arbetsrutin. Med andra ord, förklara för dem att du måste ägna vissa timmar åt att arbeta, och föreslå att de gör sina läxor medan du jobbar. De kan också läsa, eller göra andra tysta aktiviteter under din “arbetstid”.

Var snäll mot dig själv

Framförallt, var snäll och medkännande mot dig själv. Det är en ovanlig situation, och vi försöker alla anpassa oss på bästa möjliga sätt. Därför ska du inte vara för hård mot dig själv om dina barn ägnar mer tid framför TV:n, om dina arbetsuppgifter tar musten ur dig eller om du bränner middagen.

Det är en jobbig tid just nu och det enda sättet att komma igenom det helskinnad är att ha perspektiv och inte vara för krävande mot dig själv. Gör ditt bästa, men tillåt dig själv att njuta av kvalitetstid med din familj, och låt inte ångesten ta musten ur dig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.