5 fantastiska tillfällen under graviditeten

5 fantastiska tillfällen under graviditeten
Elena Sanz Martín

Granskad och godkänd av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det finns många fantastiska tillfällen under graviditeten som kommer att finnas med dig för resten av livet. Allteftersom åren går kommer dessa tillfällen bli som scenerna i dina favoritfilmer där du kommer ihåg varje detalj.

Graviditeten är en känslig period som kräver tålamod och ansträngning. Men det är också en tid då man kan uppleva många obehag.

Inget av dessa obehag kommer dock någonsin att vägra tyngre än glädjen man känner efter att ha fött ett barn.

5 fantastiska tillfällen under graviditeten

Att få höra nyheten att man är gravid

Nyheten att man väntar barn är en av de mest chockerande och fantastiska nyheterna man kan få höra i livet.

Man känner sig osäker men samtidigt lycklig, och man känner så många motsägelsefulla känslor som gör att man tappar andan, som om man hade väntat på den här nyheten i många, många år.

När du får se din bebis med ultraljud

När du får se din bebis för första gången på ett ultraljud kommer du få så starka känslor att du kanske börjar gråta.

Det är det första “foto” där du kan se din bebis och du får bekräftat att du verkligen har något som växer inom dig.

Ett graviditetstest eller symptom är inte värt något; med ett ultraljud får du ett mer ärligt och direkt tecken på att du äntligen har livets mirakel inom dig.

Kvinna på läkarbesök.

Det första fotot på din bebis kommer vara ganska suddigt. Bildkvaliteten är dålig, men det har ett högt emotionellt värde.

När du får reda på barnets kön

När ultraljudsteknikern berättar barnets kön kommer hjärtat att slå volter på dig. Du kommer också kunna ge din bebis ett namn och föreställa dig din bebis ansikte.

Du kommer från och med då att börja tänka på vem barnet ser ut som, vilka drag som påminner om dina och vilka som påminner om pappans.

Den första “sparken” i magen

Ett annat fantastiskt tillfälle under graviditeten är när du känner din bebis för första gången.

Den där stöten som får din mage att röra sig någon gång mellan vecka 16 och 20 (men det kan också hända senare), och som får dig att bli lite rädd, är barnets första signal.

Det kommer från och med nu att vara en kommunikationskanal som bebisen kommer använda ofta.

När bebisen svarar på stimuli

Allteftersom månaderna går kommer du älska att försöka få ditt barns uppmärksamhet. Du kommer därför ofta att röra vid magen och hoppas på att barnet kommer ge någon respons.

Du kommer använda din röst, du kommer sjunga, du kommer smeka magen och klappa lätt. Även om det du gör alltid kommer vara lite annorlunda kommer barnet att svara med små sparkar, och det kommer vara det sötaste meddelande du någonsin har fått.

Bebisens rörelser kommer ibland vara hårda och ibland lätta, men de kommer försäkra dig om att bebisen är där och det kommer att vara fantastiska ögonblick under graviditeten som du aldrig kommer att glömma.

Gravid kvinna som sover.

Andra fantastiska tillfällen under graviditeten och förlossningen

Hela graviditeten bjuder på fantastiska och minnesvärda stunder, och det gäller även när graviditeten närmar sig sitt slut. Här kommer fler tillfällen att se fram emot:

  • De första sammandragningarna
  • När du får höra vilken dag ditt kejsarsnitt är planerat (om du har valt det i förhand)
  • Förlossningen, och all smärta och alla känslor som följer med den
  • Första gången du får hålla din bebis
  • När du får höra din bebis gråta
  • När barnet stänger sina ögon

Ditt barns födsel är kulmineringen av en period i ditt liv som alltid kommer att ha sin charm. Möjligheten att ge liv åt en annan människa kommer inte att lämna någon mamma oberörd.

Om du precis har fått reda på att du är gravid, glöm inte att njuta av alla dessa fantastiska tillfällen när de kommer!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.