Gör det ont när bebisen sparkar?

Gör det ont när bebisen sparkar?

Senaste uppdateringen: 15 januari, 2019

Det gör inte alltid ont i magen när bebisen sparkar, men ibland gör det det. Det beror mest på kraften i dess rörelse och några andra faktorer.

Det viktigaste är att den blivande mamman har fått rätt information.

Att bebisen sparkar är mycket fascinerande för både framtida föräldrar och resten av familjen. När en familjemedlem eller vän blir gravid, är det första många gör att röra vid magen för att känna om bebisen sparkar. Se bara till att be den blivande mamman om lov först.

Frågan är, är dessa rörelser smärtsamma för modern?

Allt är relativt. Alla sparkar gör inte ont, men det finns några som gör det. Allt beror på rörelsens styrka och några andra faktorer som måste beaktas.

Rörelser från och med den 22:a veckan

Gravida kvinnor börjar vanligtvis uppfatta fostrets rörelser efter den 22:a veckan. Under denna period av havandeskapet kan mödrar endast känna lätt friktion eller mild kontakt.

Detta på grund av att fostret fortfarande är så litet. Det har utrymme att röra sig fritt i livmodern.

Efter en och en halv månad eller så kommer kvinnorna fortfarande att känna sparkar som inte är särskilt besvärande. Därefter ökar barnets sparkar i styrka och regelbundenhet.

Det mamman känner är i grunden fostret som kolliderar med livmoderns väggar när det byter position.

När barnet fortsätter att utvecklas, blir det utrymme det har till sitt förfogande att röra på sig mindre. Det blir helt enkelt trångt i livmodern, och det kan orsaka förändringar i hur sparkarna känns.

Bebisen sparkar

Rörelser från och med den 28:e veckan

Under den 28:e veckan fortsätter barnet att växa medan livmodern har praktiskt taget nått sina gränser. Det är då små rörelser kan börja göra ont.

Bebisens sparkar kan göra mer ont nu eftersom den kommer i kontakt med väggarna oftare. Dessutom har bebisen nu utvecklat mer fysisk styrka.

Den lilla kan vara mycket aktiv och det kan ibland orsaka smärta för mamman. Påverkan av sparken kan kännas runt kvinnans revben och i andra organ.

Några av sparkarna kan till och med orsaka andnöd eller väcka en sovande gravid kvinna. Det råder stor variation när det gäller intensiteten hos bebisars rörelser och mamman kan känna allt från karatesprakar till små hickningar.

Nätterna är då foster sparkar som mest

Det har visat sig att bebisar i magen är mer aktiva under natten. Mellan nio på kvällen och midnatt ökar deras fysiska aktivitetsnivå. Detta kan vara ett resultat av (bland många andra saker) moderns matintag.

Mödrar bör se över sin kost. Vissa produkter, som till exempel innehåller socker, kan stimulera fostret i livmodern. Därför är det bäst att minska intaget av socker vid måltiderna.

Om du upplever att du har problem, tveka inte att kontakta din gynekolog eller barnmorska och fråga dem om rätt kost för dig och din växande bebis.

Natten är den perfekta tiden att räkna barnets rörelser. Det här är en aktivitet som många gynekologer rekommenderar för att identifiera barnets hälsotillstånd.

Syftet med att hålla reda på rörelserna är att få en uppfattning om deras frekvens. På så sätt kommer den framtida mamman att kunna se om några förändringar sker.

Omständigheter som leder till att det gör mer ont när bebisen sparkar

Alla graviditeter har sina unika egenskaper och det är förståeligt att det inte alltid upplevs på samma sätt när bebisen sparkar.

Till exempel kan förstföderskor uppleva dessa sparkar med en större känslighet. Detta kan inträffa eftersom rörelserna kan överraska dem.

Om mamman är mager kan barnets sparkar kännas intensivare. I dessa fall kan fostret lätt påverka revbenen och nedre magen utan något skyddande fettlager. Barnets vikt är en annan viktig faktor att tänka på.

Man och gravid kvinna känner på magen

Under tvilling- och trillinggraviditeter kan sparkarna vara ännu mer smärtsamma. Trängseln i livmodern kan vara obekväm för de små fostren.

I dessa fall kan sparkarna uppträda oftare och modern kan drabbas av mycket störande smärtor.

Några rekommendationer för förstföderskor

Den bästa indikatorn för barns välbefinnande är frekvensen av deras rörelser. Det är mer oroande om barnet inte rör sig under långa perioder än att det är aktivt.

Det är alltid lämpligt att diskutera dina problem med smärta med din läkare eller barnmorska. Symtom som du finner oroande bör alltid undersökas av en specialist.

Att djupandas, promenera och att stimulera barnet med musik, är alla rekommenderade metoder för att avbryta smärtsamma sparkar. Yoga för gravida kvinnor har också visat sig minska obehaget när bebisen sparkar och gör andra rörelser.

Den goda nyheten är att den intensiva smärtan endast uppstår under de sista veckorna av graviditeten.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.