Utbrändhet hos föräldrar: Förebyggande och symptom

I dagens artikel ska vi titta närmare på just utbrändhet hos mödrar och hur detta kan påverka oss i vårt föräldraskap.
Utbrändhet hos föräldrar: Förebyggande och symptom
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Skriven av Gladys González

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Vi förstår att det kan skapa ångest att tro att du är den enda som någonsin vill åka iväg en helg, på egen hand, utan ansvar eller måsten. Vi förstår din skuld, din extrema utmattning och dina tårar. Det är nämligen så att utbrändhet och utmattning också påverkar föräldrar. I dagens artikel ska vi titta närmare på just utbrändhet hos föräldrar och hur detta kan påverka oss i vårt föräldraskap.

Fram till nyligen ansågs utbrändhet vara en sjukdom som endast var begränsad till arbetslivet. De huvudsakliga symptomen inkluderar fysisk och mental stress och trötthet orsakad av långa, hårda arbetsdagar.

Detta begrepp kan också tillämpas på familjemiljön. Specifikt kan det gälla föräldrar. Både förstagångsföräldrar och ensamstående föräldrar, och även de som har fler än ett barn. Det verkar logiskt, eller hur?

Den välkända utbrändheten har en högre förekomst hos arbetstagare som befinner sig i fientliga miljöer under många timmar varje dag. Men vi får samtidigt inte glömma det mest utmanande jobbet som en person kan ta på sig: att uppfostra, ta hand om och ta ansvar för ett barn.

Utbrändhet hos föräldrar: Frågor och fler frågor

baby håller i mammas hand

Vilket jobb är svårare än att ägna dig uteslutande åt att ta hand om dina barn? Finns det något mer stressande än verkligheten att hela tiden vara på sin vakt och i gång? Att känna att du aldrig kan sluta, ens för en sekund?

Vem skulle inte bli stressad av att veta att du har 24 timmar på dig att slutföra en lång lista med uppgifter? Är det inte hemskt att bara känna hur utmattad du är och fortfarande inte får en ynka andningspaus? Gör det inte ont att känna skuld och skam för att du ibland bara vill rymma bort?

Dessa frågor ställer sig miljontals föräldrar dagligen runt om i världen. Allt medan de efter bästa förmåga försöker uppfostra sina barn, ta hand om hemmet, vara en god partner och ha en framgångsrik karriär. Det är överväldigande och påverkar oss alla. Så du bör inte känna dig skyldig varje gång du gråter när du bara vill sova och ditt barn vägrar att gå och lägga sig.

En kravfylld tillvaro

Som föräldrar har vi en tendens att kräva mer av oss själva än vad vi faktiskt kan ge. Vår dag börjar tidigt när våra barn vaknar i gryningen. Vid lunchtid känner vi att vi saknar styrka, men vi fortsätter. På kvällen är vi redan utmattade. När vi äntligen lyckas få barnet att sova, känner vi för att bara lägga ner allt och rymma hemifrån. Och samtidigt känner vi skuld för dessa tankar.

Om vi ​​inte inser att vi behöver hjälp, eller att utbrändheten kan ligga väntande och att vi aktivt måste ta itu med detta problem för att övervinna det, kommer vi bara att låta sjukdomen vinna. Exempelvis kan den förlossningsdepression som kan drabba mödrar under den första tiden av barnets liv kan stanna kvar inuti mamman under en lång tid.

Be om hjälp när du behöver det och prioritera framför allt att lägga tid på att ta hand om dig själv.

Hur man känner igen utbrändhet hos föräldrar

utbrändhet hos mödrar

Enligt specialisterna är symptomen på utbrändhet hos föräldrar följande:

  • Extrem utmattning. Från det ögonblick du stigit upp på morgonen vill du bara lägga dig i sängen igen och inte göra någonting. Detta beror dels på de ynkligt få timmar du har fått sova och dels på ackumulerad utmattning.
  • Dålig aptit. Med tanke på mängden saker du måste göra missar du tillfällen när du borde äta. Vissa föräldrar väljer att bara småäta under dagen. Du vet att det är ett misstag att inte äta ordentligt, men tröttheten vinner varje gång.
  • Brist på motivation och intresse. Den oändliga upprepningen av vissa uppgifter, som att mata barnet, städa och byta blöjor, gör att du går på autopilot. Du behandlar dessa uppgifter som skyldigheter. Detta påverkar det intresse du visar för saker du tidigare brukade njuta av. Att lyssna på musik, laga till en smaskig dessert, gå på en promenad eller läsa en bok, ger inte längre samma tillfredsställelse. Du känner att det är oansvarigt att lägga tid på dessa saker.
  • Dåligt humör. Genom att inte göra vad du vill och bara göra vad du måste, kommer ditt goda humör att försvinna. Detta kan direkt påverka ditt äktenskap och andra viktiga relationer i ditt liv. Du kommer att vilja distansera dig från din partner, men detta förvärrar bara ditt känslomässiga tillstånd.
  • Du känner skuld och skam. Varje gång du vill gråta för att du inte orkar mer känner du skuld. När något inte blir som förväntat, när du ser att ditt hem är stökigt igen, när du inte vill gå upp ur sängen när du hör ditt barn gråta vid midnatt, när du inte kan uppbåda något intresse för din partner. Det verkar som att skuld är din närmaste partner under denna svåra tid.

Var inte rädd för att be om hjälp

  • Om du är en förälder som upplever ett eller flera av dessa symptom på utbrändhet, var inte rädd för att erkänna att du inte klarar av att hantera så många ansvarsområden ensam. Be om hjälp när du behöver det. Framför allt måste du lägga tid på att ta hand om dig själv. Om du tar hand om dig kommer det även att komma din familj till nytta.
  • Prata med din partner och dina närmaste familjemedlemmar. Du måste berätta för dem hur du känner och vilken typ av stöd du behöver av dem. Du kommer att se att genom att låta dem arbeta tillsammans med dig, kommer du att må bättre. Det går att hitta tillbaka till att se den underbara och kaotiska världen som utgör föräldraskap i ett positivt ljus.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.