Systrarna Agazzis pedagogiska metod
Rosa Agazzi (född 1866) och Carolina Agazzi (född 1870) var två italienska systrar och pedagoger som föddes i Volengo, i provinsen Verona. Systrarna Agazzis pedagogiska metod var riktad till barn i åldrarna 0 till 6 och huvudsakligen baserad på respekt för barnens frihet, spontanitet och autonomi.
Teoretiska grunder för systrarna Agazzis pedagogiska metod
Systrarna Agazzis pedagogiska metod är en del av den reformpedagogiska rörelsen som verkade i slutet av 1800-talet, vars främsta mål var att förnya traditionella undervisningsmetoder. Detta innebar ett ökat fokus på barnen, såväl som på deras behov och intressen.
Rörelsen ansåg aktiv utbildning och permanent engagemang från barnets sida som en förutsättning för deras omfattande psykomotoriska, kognitiva, sociala, psykologiska och affektiva utveckling. Detta förverkligades genom en undervisning baserad på lek och kontakt med sin naturliga och sociala miljö.
Rörelsen förespråkade en utbildning baserad på frihet, vilket ger barnet huvudrollen i utbildningsprocessen och främjar dess kreativitet, deltagande, engagemang och samarbetsförmåga.
Systrarna Agazzis pedagogiska metod: att känna sig hemma
Det huvudsakliga kännetecknet för Systrarna Agazzis pedagogiska metod är behovet av att ge barn en miljö och känslomässigt stöd av kärlek, tillgivenhet och närhet. Deras metod består i att göra utbildningsmiljöer så lika familjemiljöer som möjligt.
Systrarna Agazzi trodde på att organisera skolutrymmen som hem. Dessutom föreslog de att barn skulle utföra hushållsaktiviteter i skolan, som att städa upp efter sig själva, kamma håret, klä ut sig, duka eller ta hand om ett djur eller en växt.
Systrarna trodde också att dessa typer av dagliga aktiviteter som liknar dem de gör hemma hjälper barn att upptäcka ordning och reda. Med andra ord, de korrekta sätten att utföra dagliga rutiner och placering av föremål och redskap.
Hushållsföremål och material som utbildningsresurser
Systrarna arbetade främst med barn från familjer med knappa resurser. De placerade material och föremål som barnen var bekanta med i sin dagliga miljö inom räckhåll. Till skillnad från Froebels ”gåvor”, som designades för detta ändamål, använde Agazzisystrarna material som begagnade kläder, prydnadssaker och behållare.
De ansåg att användningen av dessa vanliga och verkliga material och föremål, och att utföra dagliga uppgifter som liknar de som fanns i barnens familjemiljö, hade verklig pedagogisk potential. De trodde också att barn lär sig genom att använda intuition i kontakt med livet, och alltid inom ramen för en familjär och trevlig miljö.
De fann att barn successivt utvecklar kognition genom inlärningsaktiviteter med dessa material, såväl som genom intuition och sensorisk aktivitet. I denna mening gör de det som ett resultat av att manipulera föremål, göra jämförelser för att fastställa likheter och skillnader och klassificeringar efter färger, former och storlekar. De får också kunskap om föremålens användning och användbarhet.
Leka för att lära sig
Lärandet var den centrala punkten i aktiviteterna inom systrarna Agazzis pedagogiska metod. De ansåg att leken var ett sätt att föra barn närmare en trevlig och affektiv miljö, liknande deras familjemiljö.
Genom lek planerade dessa systrar dans-, rytm- och sångaktiviteter som en form av kroppsspråk. De arrangerade också aktiviteter där spontan teckning utlöste utvecklingen av intellektuella aspekter relaterade till former, avstånd, storlekar och utrymmen.
En annan huvudaspekt av denna utbildningsmetod var att arbeta med jorden. Även jordbruksverksamhet och växtvård var viktiga. De pedagogiska uppgifterna var centrerade och utvecklade kring de fyra naturliga elementen: jord, vatten, sol och luft.
Agazzisystrarnas lösenord.
I deras pedagogiska metod markerades barns personliga föremål med bilder eller symboler som ”lösenord”. På grund av sin ålder kan små barn inte läsa namn eller nummer. Men lösenord tillåter dem att identifiera och ta upp sina personliga saker.
Dessutom främjar dessa lösenord språkundervisning. Detta beror på att de hjälper andra språkaktiviteter tillsammans med kontakt med deras miljö, föremål och människor.
Pedagogiska principer för Agazzisystrarnas metod
Sammanfattningsvis är principerna som Nila Liliana Muñoz Muñoz (2011) systematiserar mycket tydliga och koncisa och definierar Agazzisystrarnas utbildningsmetod::
- egenaktivitet
- frihet
- kontakt med omgivningen (familj, vänner och skola)
- leka och begära
- kunskap genom observation
- värdet av glädje.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- García Naranjo, O. (2012). La dimensión estética en los niños de 3 a 6 años utilizando como recurso material de reciclaje. Estrategias pedagógicas dirigidas a docentes del jardín infantil nueces y pistachos (Doctoral dissertation, Universidad de la Sabana). https://intellectum.unisabana.edu.co/handle/10818/2098
- Iturri Urtasun, C. (2013). Acercamiento a la educación holística desde una perspectiva actual. https://academica-e.unavarra.es/bitstream/handle/2454/8451/TFG-%20ITURRI%20URTASUN%2c%20CRISTINA.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- Muñoz Muñoz , N. L. (2011). Importancia del Rincón de Dramatización para Niños/As de 4 a 5 Años del Jardín Lucinda Toledo de la Ciudad de Quito. (Tesis de Grado). Quito, Ecuador: Universidad Tecnológica Equinoccial. Recuperado de http://repositorio.ute.edu.ec/bitstream/123456789/9977/1/43799_1.pdf
- Mora Allan, E. E., y Cárdenas Tello, R. Y. (2018). El método de las hermanas Agazzi y su influencia en el área cognitiva de los niños y niñas de 4 años del nivel inicial II de la escuela de educación inicial Dr. Alfredo Pareja Diezcanseco período 2018-2019 (Bachelor’s thesis, Guayaquil: ULVR, 2018.). Recuperado de http://repositorio.ulvr.edu.ec/bitstream/44000/2421/1/T-ULVR-2212.pdf