Hur man introducerar barn till läsning

Att lära barn att läsa tar mycket tid. Men när du introducerar barn till läsning på rätt sätt börjar de lära sig att älska böcker.
Hur man introducerar barn till läsning

Senaste uppdateringen: 01 september, 2020

Redan när de är små, ungefär ett år gamla, kan barn börja lära sig om böckernas och läsningens värld. För att introducera barn till läsning krävs mycket engagemang och ansträngning från människorna omkring dem.

Att skapa en bra relation till böcker från en tidig ålder hjälper barn att njuta av läsning. De kommer med säkerhet att behålla den glädjen under hela livet.

Att lära sig läsa är en successiv process som involverar många faktorer, både för barnen och människorna omkring dem. Det finns dock några tips och tricks som kan hjälpa dig. Att få deras uppmärksamhet är det bästa sättet att introducera barn till läsning.

Tips för att introducera barn till läsning

Visa dem enkla böcker för deras ålder och smak

Även om det kan verka självklart tänker vi inte alltid på det. Det är mycket viktigt att välja böcker som passar barnens ålder. Det är också viktigt att välja böcker om saker de är intresserade av.

Om du till exempel ska välja en bok till ett barn som är två eller tre år bör du leta efter en som han eller hon kan hantera själv. Boken bör ha massor av bilder och korta, enkla texter.

Om du letar efter bebisböcker är de bästa alternativen sådana med rim och ljud. Dessutom finns det många olika typer av böcker på marknaden som är speciellt gjorda för spädbarn.

Kombinera läsningen med andra aktiviteter

Barn älskar att skapa. För att stimulera dina barn kan ni därför skapa något tillsammans efter läsningen, t.ex. kan du låta dem rita sin favoritkaraktär eller göra egna dockor. På så sätt kommer de att fokusera mer på berättelsen och förstå detaljerna bättre.

Fler tips för att introducera barn till läsning

Var positiv till läsning

Som vi har nämnt i andra artiklar bör du vara positiv till saker framför barnen. Då kommer de se att de vuxna har kul, och då kommer de också att vilja göra det.

Därför är det viktigt att tiden du ägnar åt läsning är intressant och rolig. Dessutom ska du inte försöka tvinga dina barn att gilla en aktivitet som du låtsas att du gillar själv.

På tal om att tvinga är det viktigt att komma ihåg att det finns dagar då barn vill läsa, och andra dagar då de inte vill det. Kom ihåg det, för om du tvingar dina barn att läsa kommer de inte att tycka om det.

Prata om boken för att introducera barn till läsning

En av de viktigaste sakerna för att introducera dina barn till läsning är att veta vad de gillar. Du kan ta reda på detta genom att prata om böckerna som ni läser tillsammans. Dessutom kan dessa samtal hjälpa er som föräldrar att diskutera frågor som annars skulle vara svåra att förklara.

Bilder är en viktig del av barnböcker. De kan i sig själva skapa berättelser, utan att ens behöva text. Var och en av bilderna i barnböcker tar fram känslor och tankar som du kan prata med dina barn om.

Förvandla läsningen till något speciellt

Huvudsyftet med att få barn att njuta av läsning är att de senare kommer att vilja läsa. Du kan göra detta genom små handlingar som får barnen att fortsätta med läsning som en hobby.

Att gå till biblioteket och skaffa ett bibliotekskort, skapa ett mini-bibliotek med alla böcker de har läst och ge dem personliga böcker är fantastiska alternativ för att göra läsningen till en speciell och rolig tid hemma.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.